Helsingin olympialaisten kisapaikka avautui kunnostettuna 26.7.2014

Vuodesta 1986 suljettuna ollut Ahveniston maauimala avautui 26.7.2014. Syksyllä 2013 alkaneessa peruskorjauksessa allas hyppytelineineen ja pukutiloineen palautettiinlähes alkuperäiseen asuunsa. Myös puujulkisivu ja sisätilat remontoitiin. Ilmari Niemeläisen suunnittelema maauimala toimi nykyaikaisen viisiottelun olympianäyttämönä 21.–25.7.1952.

Maauimalan rakennukset ja rakennelmat on suojeltu, mikä sanli myös saneerauksen reunaehdot. Arkkitehtuuria kunnioittaen remontin yhteydessä on huomioitiin erityisesti henkilöturvallisuuden, esteettömyyden ja valvonnan nykyaikaisia vaatimuksia. Uimalaan lisättiin kokonaan uudet vedenkäsittely- ja puhdistusjärjestelmät, jotka pitävät veden uimahalliveden veroisena.

Uusia elementtejä ovat allasalueen kevytrakenteinen valvomo sekä alueen rajaava suoja-aitaus. Lisäksi altaan viereen on rakennettiin harjuun upotettu uudisosa, jossa sijaitsevat vedenkäsittelytilat, tekniset tilat sekä liikuntaesteisten wc-tila ja hissi. Altaan vesi, noin 2260 m3, lämmitetään ilmalämpöpumpuista saatavalla energialla.

Valtaosa noin 2,9 miljoonan euroa maksaneesta kunnostuksesta rahoitti Hämeenlinnan kaupunki. Opetus- ja kulttuuriministeriö oli myöntänyt hankkeelle 710 000 euron valtionavustuksen.

Altaan korjauksen lisäksi Ahveniston alueella tehtiin kahvila- ja pukusuojarakennusten kunnostustöitä. Julkisivujen ja vesikattojen maalaukset toteutettiin pitkäaikaistyöttömille tarkoitetun Työn Paikka -hankkeen avulla.

Avajaispäivänä jokainen ankka voitti

Aamukahdeksalta 26.7.2014 kolmisenkymmentä uimaria jonotti porttien ulkopuolella, mutta epäselväksi jäi, kuka altaassa oli ensimmäisenä.

Avajaislauantaihin juhlatunnelmaa toivat altaan täyttäneet 375 kylpyankkaa. Ankat toimivat arpalipukkeina arvonnassa, jonka pääpalkintona oli kuumailmapallolento. Päivällä tarjoiltiin myös ilmaista jäätelöä.

Muistojen ja kiistojen värittämä Appara

Monille hämeenlinnalaisille Appara herättää muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta. Harjujen ympäröimä uimaranta on kuulunut kesänviettopaikkoihin myös vuosina, jolloin maauimala ei ole ollut käytössä. 1980-luvun puolivälissä maauimala suljettiin vedenkäsittely- ja puhdistuslaitteiden puuttumisen takia ja 1990-luvun alussa kaupunki päätti jo purkaa uimalan. Ahveniston rakennukset päätettiin kuitenkin suojella rakennussuojelulain nojalla.

Kuvat: Heikki Löflund
Lisää kuvia Hämeenlinnan kaupungin Flickr:issä

Asiasanat: maauimala, ahvenisto
Viimeksi muokattu: 7.10.2015