Tapahtumahaku

Mitä suomentaja tekee? Vieraana taitelijaprofessori Kersti Juva

Hämeenlinnan pääkirjasto, Wetterhoffinkatu 2, Hämeenlinna

Hämeenlinnan pääkirjasto saa 13.11. klo 18 vieraakseen taiteilijaprofessori Kersti Juvan, joka kertoo Mitä suomentaja tekee? -otsikolla työstään. Vierailu on osa Suomentajat lukijoiden luo -hanketta, jota rahoittaa Koneen Säätiö.

Kersti Juva on Suomen huomattavimpia ja tuotteliaimpia englanninkielisen kirjallisuuden kääntäjiä. Hämeenlinnan seudun kirjastoista löytyy 172 vieraan nimeen liittyvää teosta.

Juva on suomentanut esimerkiksi Knalli ja sateenvarjo -kuunnelmasarjaa, lasten Nalle Puhit ja Pelastuspartio Bernard & Biancat, fantasiaa, kuten J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -sarjaa ja Richard Adamsin Ruohometsän kansa -sarjaa, William Shakespearen, Charles Dickensin, Jane Austenin ym. englantilaisten ja englanninkielisen kirjallisuuden klassikkoja ja nykykirjailijoita, kuten Jayne Ann Phillips, Ljumpa Lahiri ja Julian Barnes.

Juva on saanut valtion kääntäjäpalkinnon 1976, 1986 ja 1998, Werner Söderström osakeyhtiön palkinnon 1997, kirjallisuuden Suomi-palkinnon 1998, Agricola-palkinnon 1999 ja Suomen Kulttuurirahaston palkinnon 2006. Hän on opettanut suomentamista useina vuosina Helsingin, Tampereen ja Joensuun yliopistoissa, Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton mestarikursseilla ja Oriveden Opistolla sekä Rodoksella. Vuonna 2008 Taiteen keskustoimikunta nimitti Kersti Juvan viisivuotiseen taiteilijaprofessorin virkaan. Vuonna 2014 hänet vihittiin Itä-Suomen yliopistossa filosofian kunniatohtoriksi.

Parhaillaan Juva kirjoittaa Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apurahan turvin kirjaa suomentamisen kysymyksistä elämäntyönsä pohjalta. Vierailu on osa Suomentajat lukijoiden luo -hanketta, jota rahoittaa Koneen Säätiö.

Lisätietoja hankkeesta: www.lukijoidenluo.turanko.net

Taiteilijaprofessori Kersti Juva. Kuva: Suomen Yrityskuvaus, Markku Heikkilä