Tapahtumahaku

Sibeliuksen syntymäpäivä

Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen syntymäpäivää vietetään 8.12.2018. 

Jean Sibeliuksen syntymäpäivän aattona perjantaina 7.12. Sibeliuksen suvun haudoille viedään kynttilät Hämeenlinnan Sibelius-seuran toimesta. Tilaisuus alkaa kello 17 Sibeliuksen isän haudalta, Hämeenlinnan vanhalta hautausmaalta ja siitä jatketaan Ahveniston hautausmaalle äidin, siskon, isoäidin sekä enon ja tätien haudalle. 

Päivän ohjelmassa

 • kello 10-14 Jannen Joulu -ARXantai
  Jean Sibeliuksen syntymäpäivää vietetään ARX-talossa (Keinusaarentie 1) koko perheen joulutapahtumassa. Ohjelmasisältö on maksuton. Tapahtuma Facebookissa

 • kello 12-16 Sibeliuksen syntymäkoti, vapaa pääsy
  Sibeliuksen syntymäkodissa (Hallituskatu 11) juhlitaan lauantaina 8.12. Jean Sibeliuksen päivää. Säveltäjämestarin syntymäpäivänä museoon on vapaa pääsy. Esillä toiseksi viimeistä päivää sunnuntaina 9.12. sulkeutuva Jannen kirjeitä musiikista -näyttely.

  Sibelius-päivänä voit törmätä myös nuoreen Sibeliukseen. Jannen roolissa viulisti Valtteri Tolppi soittaa Sibeliuksen viulukappaleita ja lukee Jannen kirjeitä musiikista -näyttelyn kirjeitä.

  Museon lyhyet opaskierrokset aloittavat tasatunnein klo 13–15 välillä.

 • kello 14-21 The Virtual Orchestra: Sibelius 360
  Parempi kuin paikka eturivissä!

  Hämeenlinnan kaupunki tarjoaa mahdollisuuden kokea Sibeliuksen 5. sinfoniaa täysin uudella tavalla säveltäjän syntymäkaupungissa. Virtuaalilasien ja kuulokkeiden kautta tarjolla on paikka konserttilavalla Esa-Pekka Salosen edessä. Samalla pääsee kurkistamaan, millaista on olla yhden maailman huippuorkesterin, Lontoon filharmonisen orkesterin sisällä. Kolmiulotteisen kuvan ja äänen avulla jokaisen soitinryhmän voi kokea pienintä piirtoa myöten. Jopa nuottien kääntämisestä lähtevän äänen voi kuulla. 360-astetta kattavan tekniikan avulla kuulija pääsee lähemmäs sinfoniaorkesterin soittoa kuin koskaan aikaisemmin.

  The Virtual Orchestra: Sibelius 360 on osa Sibeliuksen syntymäpäivän ohjelmaa ja koettavissa Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaan aulakahvilassa seuraavasti:

  La 8.12. klo 14.00-21.00
  Su 9.12. klo 12.00-19.00
  Ma 10.12 klo 14.00-21.00
  Ti 11.12. klo 12.00-19.00
  Ke 12.12. klo 14.00-21.00

  Esityksen kesto on neljä minuuttia ja sen voi kokea kuusi henkilöä kerrallaan. Hiljaisempina aikoina voi katsoa myös pidemmän 15-minuuttisen version. Esityksen suositusikäraja on seitsemän vuotta.

  Projektissa on mukana myös Hämeenlinnan lyseon lukion Luovan yrittäjyyden opiskelijoita, jotka osallistuvat projektikurssina asiakkaiden opastamiseen virtuaalilaitteiden käytössä. Lyseon lukio on projektille luonteva yhteistyökumppani, sillä myös Sibelius oli koulun oppilas.

  Virtuaaliorkesteri-projektin on tuottanut Philharmonia-orkesteri yhteistyössä Initionin ja Southbank Centren kanssa
  Projektin konsepti: Philharmonia-orkesteri ja Esa-Pekka Salonen
  Vastaava tuottaja: MiklagårdArts.
  Tapahtuma Facebookissa

 • kello 15 Seppelten lasku ja musiikkia Sibeliuksen patsaalla
  Seppeleen laskevat Hämeenlinnan kaupungin ja Hämeenlinnan Sibelius-seuran edustajat. 

 • kello 19 Sinfonia Lahti: Sibelius-päivän konsertti Verkatehdas, Vanaja-sali
  Sinfonia Lahti juhlistaa itsenäisyyttä, Sibeliusta ja suomalaista musiikkia kotimaisilla sävelillä yli sadan vuoden ajalta. Uutuusteoksena kuullaan viime vuonna Lontoon Promeilla innostuneen vastaanoton saanut Lotta Wennäkosken Flounce. Suoraan käännettynä röyhelöä, rimpsua ja harppomista tarkoittava sana istuu täydellisesti viisiminuuttisen teoksen otsikoksi. Einojuhani Rautavaaran viimeiseksi jäänyt konsertto on varta vasten Truls Mørkille kirjoitettu seestyneisyyden tiivistymä, jonka levytyksestä norjalaissellisti sai vuonna 2012 arvostetun Gramophone-palkinnon.
  Verkatehtaan kotisivut