Ahveniston maauimalasta Vuoden Liikuntapaikka 2017

Vuoden 1952 olympialaisiin rakennettu maauimala on monipuolinen, matalan kynnyksen liikuntapaikka.

Vuoden Liikuntapaikka 2017 on Ahveniston maauimala Hämeenlinnassa. Valtion liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen ja ylitarkastaja Mauri Peltovuori opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksiköstä palkitsivat kohteen torstaina 16.3.2017 SGGF-messujen avajaispäivänä järjestetyssä tilaisuudessa. Vuosittainen tunnustus jaettiin nyt 13. kerran. – Ahveniston maauimala on osa kulttuurihistoriallista perintöämme, sillä se on rakennettu vuoden 1952 olympialaisia varten. Rakennukset muodostavat kansainvälisestikin arvioituna hyvin säilyneen olympiarakennuskokonaisuuden, kaiken lisäksi kaikki vähillä verovaroilla pystytetyt rakennukset ovat edelleen käytössä, kuvaa ylitarkastaja Mauri Peltovuori opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Kestävän elämäntavan mukaisesti historiallinen olympiapaikka korjattiin  ja myös käyttökustannukset ovat kohtuullisia johtuen yhteistyöstä yksityisen toimijan ja järjestöjen kanssa, toteaa Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.

 

Hämeenlinnan Ahveniston maauimala on rakennettu vuoden 1952 olympialaisia varten, tällöin alueella kilpailtiin olympialaisten nykyaikainen viisiottelu. Maauimalan suunnitteli arkkitehti Ilmari Niemeläinen, ja se kuuluu Suomessa 1950-luvulla rakennettujen ratamaauimaloiden edustavaan joukkoon yhdessä Kumpulan, Rauman, Riihimäen ja Porin maauimaloiden kanssa.

Hämeenlinnan maauimalan olympia-altaan peruskorjaus ja uuden huoltorakennuksen rakentaminen aloitettiin elokuussa 2013. Remontissa korjattiin altaan lisäksi pukuhuoneiden puujulkisivu ja sisätilat. Puiseen seinään tilattiin prosenttitaiteena valaistussuunnittelija Arto Heiskasen valotaideteos Vihjeet; figuurit, joka auringon kierron mukaan heijastaa seinään viisiottelun lajihahmojen varjot. 

Myös hyppytorni kunnostettiin ja nykyaikaistettiin turvallisemmaksi. Peruskorjaus maksoi noin 2,9 miljoonaa euroa, josta valtionavustus oli 710 000 euroa. Maauimala avattiin peruskorjauksen jälkeen heinäkuussa 2014 ja se sai kaupunkilaisten keskuudessa valtaisan suosion. Vuosittain maauimalassa käy noin 20 000–30 000 kävijää. Vuoden Liikuntapaikan tulee olla valmistunut tai peruskorjattu palkitsemista edeltäneen parin vuoden aikana, jolloin sen käytöstä ja toiminnallisuudesta on saatu kokemuksia. Palkinnolla halutaan nostaa esille erikoisosaamista vaativan liikuntapaikkarakentamisen merkitystä, arvoa ja tietoisuutta ja se on samalla tunnustus kohteiden rakennuttajien, suunnittelijoiden, rakentajien ja ylläpitäjien osaamiselle.


LISÄTIEDOT:

Opetus- ja kulttuuriministeriö: ylitarkastaja Mauri Peltovuori, puh. 029 533 0254, mauri.peltovuori(a)minedu.fi

Hämeenlinnan kaupunki: tilaajapäällikkö Päivi Joenmäki, puh. 03 621 2382, paivi.joenmaki(at)hameenlinna.fi

www.hameenlinna.fi/maauimala

Viimeksi muokattu: 8.5.2017