Tavastehus grundades år 1639 som den första inlandsstaden i Finland. Stadens anor går tillbaka till medeltiden och förhistorisk tid. Det medeltida slottet är fortfarande en central fokuspunkt i staden.

I Sibelius fotspår

År 2015 är det 150 år sedan kompositören Jean Sibelius föddes. Jubileumsåret till ära har ett antal viktiga platser och stunder i Sibelius liv formats till en resrutt, längs vilken man kan föla kompositörens forspår och så att säga se Finland genom hans ögon.

Vattenleden Vanajavesi och landsvägarna till slotten i Åbo och Viborg gjorde Tavastehus tidigt till en knutpunkt och administrativ ort. Den första finländska järnvägen för persontrafik byggdes från Helsingfors till Tavastehus och stod färdig 1862. Tavastehus har alltid varit en administrativ ort och en känd skolstad.

Staden har sin egen charm med en kombination av äldre och nyare byggnader med stora grönområden och långsträckta stränder i vacker natur, som lockar till gång-, cykel- och båtturer.  Aulankoparken, tidigare Karlberg, är känd för sin naturskönhet och vid Ahvenisto hittar man flera sportanläggningar.

Sedan landsbygdskommunerna Hauho, Kalvola, Lammi, Renko och Tuulos ingick i Tavastehus, har staden en befolkning på 68 000 innevånare, med en vidsträckt och aktiv landsbygd och med närmare 8 000 fritidshus. Golfbanorna lockar spelare och Iittalas glasfabrik shoppare, likaså stadens centrum och för de bilburna köpcentren i Tiiriö och Tuulos. Finlands befolkningsmässiga medelpunkt ligger inom stadens gränser.

Muséerna i regionen är mångsidiga och kulturcentrumet Verkatehdas är en nav i kulturlivet. Stadens stora son är kompositören Jean Sibelius, som föddes i Tavastehus 1865, men också många andra kulturpersoner är från staden.

Yrkeshögskolan HAMK ger högskoleutbildning i bl.a. inom teknik, handel, hälsovård och naturbruk med finska och engelska som undervisningsspråk. Stadens yrkesinstitut och gymnasier ger en god bas för yrkesliv och fortsatta studier.

Tavastehus är en enspråkigt finsk kommun. Den svenskspråkiga befolkningsandelen är liten, men tillsammans med tvåspråkiga familjer ger de ett underlag till en svenskspråkig daghemsgrupp och svenskspråkig undervisning vid en grundskola. Omkring 2 000 av stadens innevånare talar andra språk än finska eller svenska som sitt modersmål.


Asiasanat: på svenska
Viimeksi muokattu: 26.6.2015