Kaupungin talvikunnossapitovastuulla on kunnalliseen katuverkkoon kuuluvat ajoradat, kevyen liikenteen väylät sekä jalkakäytävät. Ruutukaava-alueella jalkakäytävien kunnossapitovastuu on kiinteistön omistajalla.

Missä järjestyksessä katuja talvikunnossapidetään?

Kaupungin kadut on jaettu kolmeen hoitoluokkaan. Luokitteluun vaikuttavat

  • väylän liikennemäärät,
  • joukkoliikenteen reitit sekä
  • sairaalan ja pelastuslaitoksen sijainti.

Ensimmäisen luokan katuihin kuuluvat pääkadut, osa kokoojakaduista sekä kevyen liikenteen väylät. 1. lk kuuluu myös liikenteellisesti haasteellisia paikkoja, kuten mäkipaikat. 

Katujen auraus aloitetaan 1. lk väylistä arkena kun lunta on satanut 4 cm ja pyhänä kun lunta on satanut 6 cm. 1. lk väylien hoitotoimenpiteet ajoitetaan aina kun mahdollista siten, että väylät ovat kunnossa ennen aamuliikenteen huipputunteja.

Lumisateen jatkuessa pitkään joudutaan 1. lk väyliä hoitamaan jatkuvasti, jolloin 2. ja 3. lk väylien hoito viivästyy.

Toisen ja kolmannen luokan katuja ovat suurin osa kokoojakaduista sekä asuntokadut. 2. ja 3. lk katujen auraus suoritetaan kun 1. lk katujen hoitotoimenpiteet ovat valmiit. Auraus aloitetaan toisen luokan kaduilla kun lunta on satanut 6 cm. Sunnuntaisin ja arkipyhinä kolmannen luokan katuja ei aurata lainkaan.

Tonttiliittymän talvikunnossapito kuuluu poikkeuksetta kiinteistön vastuulle.

Katujen hoitoluokitukset karttoina (pdf).

Kuinka liukkautta torjutaan?

Liukkautta torjutaan hoitoluokituksen mukaisessa järjestyksessä hiekoitussepelillä jonka raekoko on 3 - 6 mm.

1 lk. väylillä liukkautta torjutaan suolarakeilla ja -liuoksella.

Kuinka käy postilaatikolle?

Suojataksesi postilaatikkosi talven aurauksilta sekä painautuneelta lumelta kannattaa postilaatikko hyvissä ajoin sijoittaa taajaman katualueella ja yleisen tien alueella Postin ohjeiden mukaisesti. 

Lisätietoja postilaatikon sijoittamisesta ja ryhmittelystä katualueella löydät Postin sivuilta.

Mihin voin jättää palautetta?

Kunnallisen katuverkon väylistä voit jättää palautetta sähköiseen palautejärjestelmään  tai soittamalla kaupunkirakenteen asiakaspalvelunumeroon 03 621 2310. 

Maanteiden kunnossapidosta voit antaa palautetta Liikenneviraston "ota yhteyttä" lomakkeella.  tai soittamalla "tienkäyttäjän linjalle" numeroon 0200 2100.

Hauhon, Lammin ja Tuuloksen pitäjien yleisten alueiden kunnossapidosta voi jättää palautetta Destian asiakaspalvelunumeroon 040 681 9023. Destian asiakaspalvelu on avoinna arkisin klo 9 - 15.

Viimeksi muokattu: 10.4.2018