Aulanko on kansallisesti tunnettu kulttuuri- ja vapaa-ajan kohde, jonka runsaasta tarjonnasta jokainen kävijä voi valita haluamansa elämykset. 

Näkötorni on innoittanut monia taiteilijoita vuosien varrella. Kansallismaiseman kerrotaan innoittaneen itse Jean Sibeliusta Finlandian säveltämisessä.

Esihistoriallisten kaivauksista ja tutkimuksista esiin tulleet löydöt kertovat, että Aulangon alueelta on löydetty rautakautinen asuinpaikka sekä Katajiston pihasta rautakautinen kalmisto. 

Luonnonsuojelualue

Nykyään Aulangontien itäpuolella oleva, 152,5 hehtaarin laajuinen ja vuonna 1930 perustettu luonnonsuojelualue on Metsähallituksen hallinnassa.

Aulangon luonnonsuojelualue Hämeenlinnassa on säilyttänyt asemansa suosituimpien retkeilykohteiden joukossa. Vuosittain Aulangon puistometsässä käy noin
400 000 vierailijaa.

Keväällä 2016 Hämeenlinnan kaupunki yhdessä Metsähallituksen kanssa paransi alueen maasto-opastusta. Uusia reittiopastetauluja pystytettiin maastoon tärkeisiin risteyskohtiin 12 kpl. Niiden 'olet tässä' pisteen ja välimatkatietojen avulla kulkija voi helposti suunnitella reittiään.

Pysy kartalla ja tulosta se mukaasi oheisesta linkistä: Aulangon reittikartta (pdf, koko A3)

Aulangon laaja kokonaisuus on olennainen osa Hämeenlinnan kansallista kaupunkipuistoa.

Näkötorni

Aulangon graniittinen näkötorni on 33 metriä korkea. Tornista avautuu kansallismaisemallinen näköala Aulankojärvelle ja Lusikkaniemeen.

Näkötorni täytti sata vuotta 11.8.2007. Näkötorni on avoinna kesäkaudella. Näkötornin juurella on kahvila, joka on avoinna kesäaikoina.

Joutsenlampi

Lampea kiertää helppokulkuinen kävelypolku, jossa voi liikkua myös pyörätuolilla. Polun varrelta löytyy penkkejä ja pöytiä, vaikka eväiden nauttimiseen. Tutustu reitin varrella myös harvinaisiin pensas- ja puulajeihin.

Puistometsässä Aulangon luonnonsuojelualueen keskellä sijaitsee tunnelmallinen Joutsenlampi. Lammella asusteli alkukesään 2015 saakka kyhmyjoutsenpariskunta, Aino ja Janne. Kesällä 2015 Janne loukkaantui laulujoutsenten hyökkäyksessä ja se jouduttiin lopettamaan. Kesän 2015 Aino asuu lammella itekseen. 

Karhuluola

Näkötornilta johtaa 322 jyrkkää kiviporrasta alas rinnettä ns. karhuluolaan. Kuvanveistäjä Robert Stigell veisti Karhut-monumentin vuonna 1906 ja tuhannet ihmiset ottavat kuvia karhuista vuosittain.

Aulangon ulkoilumaja ja Aulangonjärven ympäristö

Aulangonjärven ympäristön vehreä luonto tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia virkistäytymiseen. Aulangon ulkoilumajalta lähtee eripituisia ulkoilureittejä ympäristön metsiin. Makkaraa voi paistaa nuotion loimussa ulkoilumajalla olevassa kodassa tai reitin varren tulipaikoilla.

Uimaan voi pulahtaa Kihtersuon ja ulkoilumajan uimarannoilla. Ulkoilumajalla pääsee talvisin myös avantoon.

Aulangonjärvi on kokonaisuudessaan Aulangon kalastusyhdistyksen vesialuetta. Kalastus- ja ravustuslupia voit tiedustella Hämeenlinnan kaupungin palvelupiste Kastellista.

Talviseen aikaan hiihdetään järvellä ja puistometsässä kiertävillä valaistuilla laduilla. Yhdyslatuja pitkin voi sivakoida esim. Ahvenistolle, Pekolaan tai Katuman suuntaan.

Tekosaaret Mäntykärjessä (Vanaja)Aulangon tekosaarilla on kaikkien käytössä oleva nuotiokota ja toinen vuokrattavana oleva kota. Tekosaarilta pääsee ulkoilureitille, joka on osa Vanajaveden rantaa kulkevaa suosittua rantareittiä.

Linkkejä

 Aulanko - täynnä elämyksiä

Viimeksi muokattu: 10.7.2018