Työsopimus

Palkasta, työajasta ja työn ehdoista sovitaan työnantajan kanssa kirjallisella työsopimuksella. Työsopimus tehdään kahtena kappaleena. Riitatilanteessa työsopimuksesta voi tarkistaa, mitä työnantajan kanssa on sovittu.

Työnantajan tulee noudattaa työsopimuslakia ja työehtosopimuksen (TES) määräyksiä. Työehtosopimuksessa on sovittu työntekijälle kuuluva palkkaus, työaika ja loma- ja vapaa-ajat.

Verokortti

Kun menet töihin, muista tilata verokortti verotoimistosta ja toimita se heti työnantajalle. Ilman verokorttia vero on 60% palkasta. Ota mukaan verotoimistoon työsopimus, josta näkyy palkkasi sekä Maistraatista saamasi henkilötunnus. Veroprosentti määräytyy tulojen perusteella. Veroprosenttiin voi tehdä vuoden aikana muutoksia jos tietää tulojensa muuttuvan. Uusi verokortti postitetaan kotiin joka vuosi  tammikuussa.

Verotoimisto
Lukiokatu 26
020 612 000
www.vero.fi

Työtodistus

Työsuhteen päätyttyä muista pyytää työtodistus. Tarvitset todistusta kun haet uutta työpaikkaa tai ilmoittaudut työttömäksi.

Sairasloma

Kun olet sairas, etkä voi mennä töihin, sinun on mentävä lääkärin vastaanotolle. Saat lääkäriltä todistuksen sairaslomaa varten. Työntekijällä on velvollisuus toimittaa lääkärintodistus työnantajalle, kun on sairaana. Jos sairaus pitkittyy niin, ettet voi saada sairasloman palkkaa, voit saada sairaspäivärahaa Kelasta.

Ammattiliitot

Ammattiliittojen tarkoituksena on huolehtia työntekijöiden etujen ajamisesta ja osallistua neuvotteluihin työehtosopimuksesta. Ammattiliiton jäsen kuuluu työttömyyskassaan. Työttömyyskassaan voi kuulua myös kuulumatta ammattiliittoon. Jäsenellä on työttömäksi jäädessään oikeus palkkasidonnaiseen työttömyysturvaan (ansiopäiväraha).

Katso eri alojen ammattiliitoista lisää:
http://www.infopankki.fi/fi-fi/ammattiliitot/

http://www.liitot.fi/

Apua ongelmatilanteisiin

Työympäristön on oltava turvallinen ja työsopimuksen on noudatettava Suomen lakeja ja sopimuksia. Apua näihin liittyviin ongelmatilanteisiin saat ammattiliitoilta sekä työsuojelupiiriltä. Työpaikoilla ammattiliittojen edustajina toimii työsuojeluvaltuutettu, työsuojelupäällikkö ja luottamusmies.

Maahanmuuttajien työsuojeluneuvonta SAK
0800 414 004
workinfinland@sak.fi

Työsuojeluviranomaisen valtakunnallinen puhelinneuvonta
0295 016 620
Numero palvelee arkipäivinä kello 8-16.15.

Hämeenlinnan työsuojelupiiri 
Birger Jaarlinkatu 15
029 501 6000
tyosuojelu.etela@avi.fi
www.tyosuojelu.fi

Hyödyllisiä sivustoja

www.infopankki.fi/fi-FI/tyo/

www.tyoelamaan.fi/fi-FI/tyosuhde/

Töissä Suomessa – tietoa maahanmuuttajalle -opas Työterveyslaitos

Asiasanat: työhyvinvointi
Viimeksi muokattu: 23.3.2016