Miksi tällainen systeemi tulee käyttöön Hämeenlinnassa?
Uusi 1.3.2017 voimaan tuleva asiakasmaksulaki edellyttää aikaperusteisen laskutuksen käyttöönottoa.

Onko minun pakko kirjata lapseni kulkukortilla päivähoitoon?
Kirjaamalla lapsen kulkukortilla saapuneeksi/lähteneeksi voidaan seurata lapsen käyttämien tuntien toteutumista. Kun sähköinen hoitoaikojen varaus saadaan käyttöön, voi myös huoltaja seurata toteumaa sähköisesti

Mitä tapahtuu jos jonain päivänä lapsi haetaan aikaisemmin kuin on ilmoitettu?
Tunteja kuluu silti alkuperäisen varauksen mukaisesti. Jos esim. olet varannut lapselle 8 tunnin päivän, mutta haetkin hänet neljä tuntia aikaisemmin, tunteja kuluu varatun mukaisesti. Et siis voi tuoda lasta neljäksi tunniksi jonainen toisena päivänä tai venyttää lapsen hoitoaikaa jonakin toisena päivänä tunneilla, koska lapsen läsnäoloon ei ole voitu varautua. 

Jos lapsen päivähoito alkaa tai päättyy kesken kalenterikuukauden, miten laskutus toimii tuntiperusteisen valinnan kohdalla?
Kesken kuukauden alkavassa / päättyvässä laskutuksessa ohjelma käyttää jakajana keskimääräisiä (21) päiviä: Esim. hoitomaksu on 290,00 / kuukausi, lapsen viimeinen päivähoitopäivä on pe 7.4.2017. Huhtikuulle tulee viisi hoitopäivää, jolloin huhtikuulta perustuva maksu määräytyy 290,00 : 21 x 5 = 69,05

Miten jatkossa muodostuvat maksuttoman heinäkuun edellytyksenä olevat ennalta ilmoitetut vapaapäivät?
Ennalta ilmoitettuja vapaapäiviä tulee edelleenkin olla 75 % yhden kuukauden varatusta hoitoajasta. Jos siis olet valinnut 120 h/kk täytyy sinulle kertyä toimintavuoden aikana ennalta ilmoitettuja poissaoloja 75 % 120 tunnista, eli 90 tuntia. Nämä ovat päiviä, jotka olet ilmoittanut hoitopäiväksi, mutta pidätkin lapsen kotona vapaapäivällä. Nämä myös kuluttavat kuukaudella varattujen tuntien saldoa. 

Koska hoitoajat on viimeistään ilmoitettava?
Hoitovuorot ilmoitettava kirjallisesti viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin edellinen lista päättyy. Mikäli huoltaja ei jostain syystä ole saanut omia työvuorojaan tiedoksi ajoissa, voi varauksia tehdä perustellusta syystä vielä viikkoa ennen uuden jakson alkua.

Mitä tapahtuu jos en ole tehnyt mitään hoitoaikavarausta määräaikaan mennessä?
Silloin katsotaan, että tarvetta hoitopäiville ei seuraavan jakson aikana ole.

Olen joka päivä arkisin töissä 8-16, täytyykö silti tehdä tuntikirjaukset vaikka hoitoaika on aina sama?
Kevään aikana riittää yksi ilmoitus. Sähköisen varauksen tultua voimaan lapsen hoitoajat on kirjattava kuukausittain.

Mitäs jos lapseni sairastuu ja olen jo varannut hänelle hoidon – saanko maksusta hyvitystä?
Päivähoitomaksusta peritään puolet, jos lapsi on oman sairautensa vuoksi ollut kalenterikuukauden aikana poissa yli 10 päivää.

Miksi pitää tehdä sopimus lapsen hoitotunneista kuukaudessa?
Sovittujen käytettävien tuntien määrä vaikuttaa lapselle tulevan päivähoitomaksun suuruuteen.

Miksi pitää ilmoittaa lapsen päivittäinen läsnäoloaika?
Tieto siitä, mihin aikaan lapsia on paikalla on tärkeä, että esimerkiksi osataan varata oikeat määrät aamiaisia, lounaita ja välipaloja. Erityisen tärkeä tieto on siksi, että henkilökuntaa osataan varata riittävästi oikeisiin aikoihin päivää.

Miksi pitää itse seurata käytettyjä tunteja?
Jos lapsen käyttämät tunnit ylittävät varatun tuntivälin mahdollistaman määrän, nousee maksu seuraavalle portaalle.

Kevään aikana on myös mahdollisuus omalla seurannalla varmistua siitä, että valittu tuntiporras on oikea ja muuttaa sitä ylös- tai alaspäin ennen sähköiseen varausjärjestelmään siirtymistä.

Miksi varattu on käytetty?
Jos varaat lapsellesi hoitopäivän, jota et sitten käytäkään, menee lasta varten varattu resurssi ”hukkaan”.  Esimerkiksi jonkun työntekijän työaika olisi voitu suunnitella toisin ja kohdentaa paremmin lapsiryhmän tarpeita vastaavaksi  johonkin tiukkaan paikkaan.

Entä jos en pääsekään lähtemään töistä suunnitellusti, vaan pääsen hakemaan lapsen vasta puoli tuntia myöhässä? 
Jos haet lapsen ilmoittamaasi myöhemmin, kuluu tunteja toteutuneen käytön mukaan eli puoli tuntia enemmän kuin olet ilmoittanut. Jos tuntivalintasi on todella tiukka eikä anna mahdollisuuksia päivien yllättäviin pidennyksiin pidä huolta, että lapselle on nimetty varahakija, joka pystyy tällaisessa tilanteessa hakemaan lapsen hoitopaikasta suunnitellun aikataulun mukaisesti. (päivitetty 10.3.2017)

Entä jos työvuoroihini tulee muutoksia sen jälkeen, kun olen ilmoittanut tarvittavat hoitoajat?
Tiedota päiväkodin johtajalle tarvittavasta muutoksesta niin pian kuin mahdollista ja sovi hänen kanssaan mahdollisuudesta vaihtaa hoitoaikaa.

Mikä on ”jakso”, joka täytyy ilmoittaa?
Jakso on se aikaväli (kaksi viikkoa, kolme viikkoa, kuukausi), jolle saat tiedot omista työvuoroistasi.

Uudelle jaksolle varattavat hoitoajat pitäisi saada tietoon viimeistään viikkoa ennen uuden jakson alkua, että saamme omalle henkilöstöllemme tiedon seuraavan viikon työvuoroista työehtosopimuksen mukaisessa ajassa.

Jos huoltajista toinen tekee esim. keikkatyötä, eikä pysty ennakoimaan omia työaikojaan, kannattaa varata hoitoajat säännöllisempää työaikaa tekevän mukaan. Yhden huoltajan perheissä keikkatyötä tekevän kannattaa keskustella päiväkodin johtajan kanssa siitä, mikä on paras tapa varata hoitoajat ja järjestää odotettavissa olevat muutokset.

Koska sähköinen tuntien kirjaaminen tulee käyttöön? 
Aikataulu ei vielä ole varma, tavoitteena on päästä alkuun kevään aikana.

Jos lapsi jää pois hoidosta kesken kuukauden, voinko silti käyttää kaikki sopimuksen mukaiset tunnit?

Riippuu sopimuksesta ja siitä, mihin aikaan kuukaudesta hoitosuhde päättyy.Jos olet tehnyt sopimuksen esim. 120 tunnista ja lapsi jää pois niin, että arkipäiviä ehtii kertyä korkeintaan 10, et voi käyttää kaikkia tunteja.Laki määrittelee lapsen hoitopäivän enintään kymmenen tunnin mittaiseksi. Jos käyttäisit 120 tuntia kymmenessä päivässä, olisi lapsen hoitopäivän pituus (12 h) reilusti lain vastainen.Myös tuntiperusteisessa laskutuksessa käytetään kesken kuukauden alkavassa / päättyvässä laskutuksessa jakajana keskimääräisiä päiviä.

Esim. hoitomaksu on 290,00 / kuukausi, lapsen viimeinen päivähoitopäivä on 7.4.2017. Huhtikuussa on 21 toimintapäivää, lapselle tulee kuun alkupuolella viisi hoitopäivää, jolloin huhtikuulta perustuva maksu määräytyy 290,00 : 21 x 5 = 69,05 €.

Viimeksi muokattu: 15.3.2017