Sibeliuksen metsästä uusi luonnonsuojelualue Hämeenlinnaan 

Aulangonjärven itäpuolelle, kansallisen kaupunkipuiston alueelle on Hämeen ELY-keskuksen päätöksellä 24.8.2018 perustettu noin sadan hehtaarin luonnonsuojelualue, joka on saanut nimekseen Sibeliuksen Metsä.


Noin 97 hehtaarin alue kuuluu Natura 2000 -verkostoon ja täydentää alueen suojelukokonaisuutta. Metsän perustaminen mahdollistaa muun muassa Aulangonjärven retkeilypolun, ratsastusreittien ja latujen virkistyskäytön. Nykyistä hoito- ja käyttösuunnitelmaa on kuitenkin täsmennetty ottamaan huomioon paremmin luonnonsuojelualueen erityispiirteet.

Nuori Sibelius viihtyi metsässä ja retkeili kouluvuosinaan juuri kyseisellä paikalla. Hän tunsi jo ennen näkötornin rakentamista Aulangon näköalapaikan, jolta avautui tuolloinkin runebergiläistopeliaaninen näkymä nyt perustetun suojelualueen suuntaan.

Nykyään paikalla olevasta Aulangon näkötornista avautuva maisema on metsäinen ja muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden lähellä kaupunkikeskustaa ja täydentää  valtakunnallisesti arvokasta Aulangon kokonaisuutta.

Sibeliuksen metsän ydinalueita ovat Käärme- ja Levonkallioiden ympäristö, Levonhaka ja alueella kulkevan ulkoilureitin ympäristö, jossa avataan samalla uusi luonto- ja kulttuuripolku. Korkeiden puiden luoman metsäkirkkomaisen tunnelman vaaliminen on Sibeliuksen Metsän hoidon keskeinen tavoite. 

Luonto- ja kulttuuripolku

Sibeliuksen Metsän luonnonsuojelualueella (97 ha) kulkeva luontopolku kulkee Hämeenlinnan kaupungin maalla. Alue kuuluu myös Natura 2000-verkostoon ja Kansalliseen kaupunkipuistoon. 

Luonto- ja kulttuuripolun esite (pdf, suomi / in English)

Nuori Sibelius viihtyi metsässä, liikkui Aulangon alueella ja tunsi jo ennen Aulangon näkötornin rakentamista tämän runebergiläistopeliaanisen näköalapaikan, jolta avautuivat metsäiset näkymät tänne Sibeliuksen metsän suojelualueen suuntaan. Hämeenlinnan kouluvuosinaan Sibelius soitti kiville ja puunrungoille, varhaiselle yleisölleen. Hän koulusi metsiä, keräsi sammalia ja pulahti mielellään uimaan järveen. Sibelius ahmi luonnon kauneutta ja kuulosteli erilaisia ääniä. Synesteetikkona hän näki asiat ja nuotitkin väreinä.

Sibelius-teksti: Marika Riikonen

Ylläoleva kartta isompana
Kartta 2

Sibeliuksen Metsään pääsee esim. Kihtersuon uimarannalta käsin tai Aulangon Heikkilästä.

Lisätty todellisuus Sibeliuksen Metsässä

Sibeliuksen Metsän yleisinfotauluihin ja luonto- ja kulttuuripolun tauluihin on tuotu ns. lisättyä todellisuutta (AR). 

Alueen palvelut

Aulangon palvelutarjontaan kuuluu mm. kylpylähotelli, ratsastustalli, kaksi golfkenttää, kiipeilypuisto, tornikahvila, luontoliikuntapalveluita ja välinevuokrausta sekä mökki- ja huvilamajoitusta. Tutustu alueen palvelutarjontaan tarkemmin www.visithameenlinna.fi:n sivuilta.

Aulangon ulkoilumajan rannasta löytyy viisi kaikkien vapaassa käytössä olevaa soutuvenettä. Kaupunkiveneen voi vapaasti ottaa käyttöönsä Aulangon ulkoilumajan rannasta, jonne vene myös palautetaan veneilyn päätyttyä. Veneen laina-aikaa ei ole erikseen rajoitettu, mutta toivottavaa on että vene palautuu rantaan saman päivän aikana. Soutuveneet on varustettu vain airoilla, joten lainaajan tulee varustautua omilla pelastusliiveillä sekä äyskärillä. Kaikkia veneilijöitä muistutetaan, että Aulangonjärvellä on polttoaine- ja sähkökäyttöisillä moottoreilla veneily kielletty.

Soutuveneet Aulangonjärvellä

Sibelius Hämeenlinnassa

Jean Sibelius syntyi Hämeenlinnassa 8.12.1865 ja asui kaupungissa elämänsä ensimmäiset 20 vuotta. Hämeenlinnan luonto vaikutti suuresti säveltäjän työhön ja säveltäjän sanotaan ajatelleen Aulangon maisemia säveltäessään Finlandian. 

Lisää Sibeliuksesta Hämeenlinnassa www.visithameenlinna.fi:n sivuilla.

Sibeliuksen metsän avajaispäivän paneelikeskustelu Aulangon ulkoilumajalla

Asiantuntijoina Karri Jutila, Jukka-Pekka Flander, Heli Jutila, Juhani Kairamo, Janne Sundell, Martti Raekunnas ja Erkki Korhonen. Paneelin vetäjänä Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin piirisihteeri Karri Jutila.

Viimeksi muokattu: 18.9.2018