Vanha hautausmaa on puistoksi muuttunut historiallinen hautausmaa-alue, joka liittyy Turuntien ja Suomen kasarmien maisemaan. Se sai alkunsa 1770-luvulla, kun Hämeenlinnan kaupunki siirrettiin sen nykyiselle paikalleen ja seurakunnan hautausmaa siirrettiin kaupungin rajojen ulkopuolelle. Puisto tuli kaupungin hoitoon vuonna 1906.

Vanha hautausmaa on muinaismuistolain suojaama kiinteä muinaisjäännös, jonka suojelusta päätettiin vuonna 1963. Vuonna 1992 hyväksytyssä asemakaavanmuutoksessa vanhan hautausmaan puisto on merkitty muinaismuistoalueeksi.

Sibeliuksen isän hauta

Aluksi haudat merkittiin puuristein, mutta jo 1820-luvun puolivälissä tulivat käyttöön hautakivet. Hautausmaalle on haudattu useita Hämeenlinnassa vaikuttaneita merkkihenkilöitä.

Vanhalla hautausmaalla on Nordenswan-suvulle pystytetty empiretyylinen hautakappeli, joka on yhä paikallaan. Kuvernööri Rehbinderin suku haudattiin aidattuun perhehautaan hautausmaan kaakkoiskulmalle. Muita vanhaan hautausmaahan haudattuja henkilöitä olivat Gustaf Eurén, joka piti kymnaasia Pikkutorilla, säveltäjä Jean Sibeliuksen isä, kaupunginlääkäri Christian Sibelius ja runoilija Paavo Cajanderin vanhemmat Frans ja Maria Cajander sekä pastori Olof Reinhold Churberg.

Vanhan hautausmaan reunalla on arkkitehti Mika Ernon vuonna 1962 suunnittelema ortodoksinen kirkko

Puisto odottaa peruskunnostusta

Vuosien 2012-2013 aikana puistosta laadittiin suunnitelmat peruskunnostuksesta

Alueen peruskorjauksessa palautettiin vanhaa hautausmaan ilmettä. Hautausmaa rajattiin Eureninkadun ja Turuntien puolelta metalliketjuilla varustetuilla kivipollareilla. Muutamia huonokuntoisia lehtipuita poistettiin. 

Asiasanat: puistot
Viimeksi muokattu: 3.5.2018