Kansallinen kaupunkipuisto
Suomen ensimmäinen ja maailman toinen kansallinen kaupunkipuisto perustettiin Hämeenlinnaan tammikuussa 2001. Alue koostuu Vanajaveden rannoilla sekä Aulangonjärven ympäristössä sijaitsevien puistojen, rakennettujen kulttuuriympäristöjen, virkistys- ja luonnonsuojelualueiden upeasta kokonaisuudesta.
Puiston historiallisen ja kulttuurisen ytimen muodostaa Hämeen keskiaikainen linna ympäristöineen. Monelle puiston tunnetuin osa puolestaan on Aulanko. Kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluvat myös keskustan rantapuistot ja rakennuskulttuurin kannalta arvokkaat puutalokorttelit ja Keinusaaren sekä Verkatehtaan alueen vanhat teollisuus- ja sairaalamiljööt vehreine ympäristöineen.
Suomen ensimmäinen ja maailman toinen
Kansalliset kaupunkipuistot ovat maankäyttö- ja rakennuslain (9. luku § 68-71) mukaisia laajoja ja kansallisesti merkittäviä puistokokonaisuuksia. Niiden tavoitteena on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä eheänä kokonaisuutena.
Ajatus kansallisten kaupunkipuistojen perustamisesta syntyi Ruotsissa. Vuonna 1995 perustettiin Tukholmaan Valtiopäivien erityislailla maailman ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto, Nationalstadspark Ekoparken. Puistoidea poimittiin mukaan tuolloin Suomessa meneillään olleeseen maankäyttö- ja rakennuslain uudistamisen valmisteluun.
Hämeenlinnan puisto on yli 6 km pitkä ja leveimmillään noin 5 km:n levyinen. Maa-ala on noin 740 hehtaaria ja sen halkaisee kaupunkirakenteellisesti merkittävä Vanajavesi. Hämeenlinnassa vesialuetta ei lueta mukaan alueeseen, vaikka se on olennainen osa puistokokonaisuutta.
Verkostolla on voimaa
Tällä hetkellä Suomeen on perustettu kymmenen kansallista kaupunkipuistoa. Jokaisella kaupungilla ja puistolla on oma erityismerkityksensä kansallisten kaupunkipuistojen muodostamassa verkostossa.
Kansallisten kaupunkipuistojen verkostolla on yhteiset internetsivut: Suomen kauniit kansalliset kaupunkipuistot
Kahdeksan kaunista Kansallista kaupunkipuistoa (yhteisesite, e-julkaisu)
Åtta vackra Nationalstadsparker
Eight beautiful National Urban Parks (NUPs)
- Kokkola (2020)
- Kuopio (2018)
- Forssa (2015)
- Kotka (2015)
- Turku (2013)
- Porvoo (2010)
- Hanko (2008)
- Heinola (2002)
- Pori (2002)
Lisätietoa kansallisten kaupunkipuistojen perustamisesta Ympäristöministeriön sivuilta.