Puistojen suunnittelu
Puistot – sekä uudet että vanhat – liittyvät monenlaiseen suunnitteluun, josta vastaa kaupunkirakennetoimiala.
Myös asukkaiden toivotaan osallistuvan suunnitteluun. Tutustu puistosuunnitelmiin ja lue lisää niiden laadinnasta, nähtävilläolosta ja vuorovaikutusmahdollisuuksista tällä verkkosivulla.
Puistosuunnitelmien nähtävilläpito
Valmistunut puistosuunnitelma pidetään julkisesti nähtävänä 14 päivän ajan tämän sivun lisäksi palvelupiste Kastellissa ja kuulutuksissa.
Kirjalliset muistutukset puistosuunnitelmista on jätettävä ennen nähtävilläoloajan päättymistä joko kirjeitse osoitteeseen
Hämeenlinnan kaupunki
kaupunkirakenne, infran suunnittelu
Wetterhoffinkatu 2, 2 krs.
13101 Hämeenlinna
tai sähköpostilla osoitteeseen kaupunkirakenne@hameenlinna.fi
Nähtäville asettamisesta ja oikeudesta muistutuksen tekemiseen ilmoitetaan kuulutuksissa ja suunniteltuun alueeseen rajoittuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille kirjeitse.
Ilmoituksen lähettäminen ei kuitenkaan ole tarpeen, jos asianomainen on hyväksynyt puistosuunnitelmaehdotuksen. Ilmoituksen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon, jos se on annettu postin kuljetettavaksi viimeistään viikkoa ennen nähtäville asettamista.
Nähtävilläoloajan päätyttyä puistosuunnitelma viedään kaupunkirakennelautakunnan vahvistettavaksi.
Nähtävillä olevat puistosuunnitelmat
Suunnitelmaselostus
Suunnitelma sijaitsee Hattelmalan (22) kaupunginosassa Moreenin teollisuusalueella valtatie 3:n länsipuolella.
Hulevesipainanne sijoittuu Moreenikadun ja Taipaleentien risteykseen. Painanteella pyritään ensisijaisesti hulevesien määrälliseen hallintaan harvinaisilla kerran sadassa vuodessa toistuvilla sateilla. Painanne viivyttää ja imeyttää hulevettä myös yleisemmillä sateilla.
Painanteen pituus on n. 200 m, maksimileveys 67 m ja pituuskaltevuus pääosin 5 promillea. Lounaisosassa hulevettä padotetaan alueelta löytyvillä luonnonkivillä. Lounaisosan pohja on noin metrin korkeammalla kun painanteen muu pohja.
Painanne on suunniteltu tyhjentymään vedestä sadetapahtumien välillä, jotta koko viivytystilavuus on käytettävissä uuden sateen aikana. Vesi purkautuu Taipaleentien sivuojaan painanteen pohjassa olevan hulevesirummun tai korkeammalla olevan ylivuotoreitin kautta.
Hulevesipainanne sijoittuu rakentamattomalle alueelle. Painanteen muotoilussa muodostuu kaivumassoja, joita hyödynnetään painanteen penkereissä, saarekkeissa ja maisemoinnissa. Hulevesipainanteen ja Taipaleentien väliin muotoillaan kaivumassoista penger. Painanne ja penger maisemoidaan istuttamalla ja kylvämällä luonnonkasveja sekä käyttämällä kaivumassoista saatavia kiviä. Lisäksi painanteeseen muotoillaan kaivumassoista saarekkeita, joihin istutetaan puita.
Suunnitelmat
Pituus- ja poikkileikkaus (pdf)
Asemapiirustus – Taipaleentie Moreenikatu hulevesipainanne (pdf)
Tutustu vuonna 2024 rakennettavien puistojen ja leikkipaikkojen suunnitelmiin
Suunnitelmaselostus
Suunniteltu puistoalue sijaitsee Voutilan (25) kaupunginosassa.
Jukolanraittia välillä Laurinkuja – Eeronkuja ympäröivän puistoalueen puusto uusitaan ja puistoväylän varrella oleva leikkipaikka muutetaan oleskelualueeksi.
Kaikki puistoalueen vanhat terijoensalavat poistetaan. Pääsääntöisesti kaikki muut lehtipuut säästetään samoin kuin kaikki havupuut. Poistettavien puiden tilalle istutetaan pääasiassa erilaisia kirsikoita – satoa tuottavia hapankirsikoita sekä rusokirsikoita. Lisäksi istutetaan mm. mongolianvaahteroita ja purppuratuomia sekä puistoalueen reunamille vuorimäntyjä.
Puistoväylän varrella olevalta leikkipaikalta poistetaan leikkivälineet ja alueesta tehdään kivituhkapintainen oleskelualue. Alueelle tuodaan suuria luonnonkiviä sekä penkkejä ja istutetaan kääpiövuorimäntyjä ja alppiruusuja.
Puistoalueen pohjoispäätyyn tuodaan infotaulu, jossa kerrotaan alueelle istutettavista kirsikka- ym. puista.
Alueen puistoväylät säilytetään ennallaan.
Suunnitelma
Suunnitelmaselostus
Jerpenpuiston leikkipaikka rakennetaan Äikäälään Hahkasenkadun eteläpuolella sijaitsevalle niittyalueelle. Leikkipaikasta tulee pääasiassa alle kouluikäisille suunnattu lähileikkipaikka. Leikkipaikan suunnitteluun osallistettiin Solvikin päiväkodin lapsia.
Leikkipaikalle rakennetaan kulku Hahkasenkadun vierustaa kulkevalta kevyen liikenteen väylältä. Leikkipaikalle tuodaan keinut, karuselli, kiipeily/liukumäki, pomppumatto sekä jousikeinuja ja hiekkalaatikko. Pintamateriaalina on kivituhka.
Alueen lounaisreunassa kasvavat nuoret tervalepät säästetään antamaan leikkipaikalle varjoa. Alue rajataan pensasaidanteella, jonka yhteyteen istutetaan muutamia pikkupuita. Lisäksi leikkipaikan keskelle istutetaan erilaisia herukoita ja makeapihlajia.
Pensasaidanteeseen jätetään kulku leikkipaikan eteläpuolella olevalle niittyalueelle, jonne kylvetään pieni kukkaniitty ja tehdään ”juoksurata” poistamalla nykyinen pintakasvillisuus ja kylvämällä matalakasvuista ja tallauksenkestävää heinää. ”Juoksuradan” varteen niitylle tehdään pelkistettyjä eläinhahmoja – ”puuhevosia” – kaupungin toisaalla kasvillisuuden uusimisen yhteydessä kaatamien puiden rungoista.
Leikkipaikan lounaispuoleiselta mäeltä tuleva ulkoilupolku ohjataan kulkemaan leikkipaikan luoteiskulman kautta kevyen liikenteen väylälle.
Suunnitelmaselostus
Lennin leikkipaikka rakennetaan Lenniin, nykyisen jääkiekkokaukalon paikalle. Leikkipaikka korvaa lähellä sijaitsevan Hartunpuiston leikkipaikan, jonka välineet puretaan pois. Jääkiekkokaukalo rakennetaan jatkossa talvikaudeksi Iittalan yhtenäiskoulun kentälle, jossa tulee lisäksi säilymään myös avoin luistelujää. Keväisin kaukalo puretaan pois. Myös Lennissä leikkipaikan vieressä sijaitseva pieni luistelujää säilytetään.
Leikkipaikan suunnitteluun osallistettiin Iittalan yhtenäiskoulun oppilaita, jotka opettajien ohjauksessa miettivät toiveita leikkipaikalle tuleviksi leikkivälineiksi sekä nimesivät uuden leikkipaikan Lennin Leikkipaikaksi. Oppilailta tuli lisäksi esitys leikkipaikalle rakennettavasta taideteoksesta, jonka oppilaat ideoisivat ja rakentaisivat aikuisten ohjauksessa ja avustuksella. Paikka taideteokselle määritetään tarkemmin leikkipaikan rakentamisen yhteydessä.
Alueen nykyiset kaukalorakenteet puretaan ja kaukalon pohjana oleva asfaltti kuoritaan pois ja korvataan kivituhkalla. Leikkivälineiksi tuodaan köysirata, keinuja, pomppumatto, karusellit ja kiipeilyteline/liukumäki. Pieniä leikkijöitä varten leikkipaikalle tuodaan hiekkalaatikko, jousikeinut ja pieni liukumäki. Leikkipaikan päätyyn rakennetaan tasapainorata luonnonkivistä ja puunrungoista – isoja luonnonkiviä asetellaan myös istumakiviksi. Leikkipaikan reunoille jää vapaata tilaa esim. keppariradan pystytykseen. Leikkipaikan keskelle rakennetaan luonnonkivistä ”kivikiemura”. Kalusteiksi ja varusteiksi leikkipaikalle tuodaan penkki ja piknik-pöytä sekä roska-astia ja pyöräteline.
Nykyinen luistintenvaihtokatos kunnostetaan, siirretään lähemmäksi pientä pysäköintialuetta ja käännetään aukeamaan luistelujään suuntaan. Nykyiset penkit asennetaan katoksen vierelle.
Leikkipaikan reunoille leikkipaikkaa rajaamaan istutetaan pensasaidanteet ja aidanteisiin pikkupuita antamaan hiukan varjoa pomppumatolle ja hiekkalaatikolle. Lisäksi leikkipaikan keskelle istutetaan nuorena nopeakasvuinen ja vanhempana tammea muistuttava tervaleppä.
Leikkipaikka-alueen valaistus uusitaan erillisen valaistussuunnitelman mukaisesti. Samalla uusitaan myös viereisen luistelujään valaistus.
Lennin leikkipaikka, puistosuunnitelma, toteutussuunnitelma (pdf)
Suunnitelmaselostus
Seitsemän veljeksen leikkipaikka rakennetaan Jukolaan Liivuorentien ja Päivämäentien kulmaukseen. Nykyisellään alue on harvapuustoista puistoa. Puistoalueella metsän reunassa kulkee ulkoilupolku ja talvisin alueen läpi ajetaan latu.
Suunnitelman tekoon osallistettiin Jukolan koulun oppilaita. Heidän toiveistaan mahdollisimman moni otettiin mukaan suunnitelmaan.
Leikkipaikan rakentamisen yhteydessä metsän reunassa kulkevan ulkoilupolun linjausta oikaistaan kulkemaan leikkipaikan vierustaa. Latu-uralle jätetään tila Liivuorentien varressa kasvavien puiden ja leikkipaikan väliin.
Leikkipaikan etuosaan rakennetaan alue pienemmille leikkijöille – leikkivälineinä mm. keinu, liukumäki, jousikeinu ja hiekkalaatikko. Muita leikkipaikan välineitä ovat mm. köysirata, kiipeilykeskus, karuselli, pomppumatto ja linnunpesäkeinu. Leikkipaikalle tuodaan lisäksi penkkejä ja piknik-pöytä, sekä rakennetaan lehtikuusen alle varjoon leveä ”levähtelypenkki”.
Leikkipaikan keskelle muotoillaan kaivumaista loiva kumpu, jonka laelle tuodaan suuri kivi. Kiven ympärille asetellaan pelkistettyjä puisia eläinhahmoja – ”härkiä”. Eläinhahmot tehdään Jukolanraitin varrelta kasvillisuuden uusimisen yhteydessä kaadettavista puista. Samasta puumateriaalista sekä kivistä tehdään leikkipaikan reunoille tasapainorata. Lisäksi oksilla /rungoilla rajataan istutusalueita.
Leikkipaikan pintamateriaali on pääosin kivituhkaa, mutta puiden alustoille ja istutusten katteeksi tuodaan kaupungin omasta energiapuusta haketettua puuhaketta. Lisäksi kokeillaan punanadan ja piharatamon tallauksenkestävyyttä käyttämällä niitä paikoin aluskasvina.
Leikkipaikan kohdalla puistossa kasvavat puut (4 kpl) säilytetään tuomaan leikkipaikalle vihreyttä ja varjoa. Leikkipaikan etuosaan istutetaan lisäksi muutamia pikkupuita sekä kuukausimansikkaa ja marjasinikuusamaa. Leikkipaikan reunoille kylvetään niittykasveja.
Leikkipaikka aidataan, koska se sijaitsee vilkasliikenteisen Liivuorentien välittömässä läheisyydessä. Leikkipaikka on myös suhteellisen laaja ja leikkipaikan kookkaat puut voivat heikentää näkyvyyttä ja näin vaikeuttaa lasten valvontaa.
Leikkipaikalle on turvallinen kulku kevyen liikenteen väyliä pitkin, ja leikkipaikan sisääntulon läheisyyteen asennetaan pyöräteline sekä jätetään tilaa vaunujen ym. säilytykseen.
Seitsemän veljeksen leikkipaikka puistosuunnitelma, toteutussuunnitelma (pdf)
Tutustu leikkipaikkaohjelman luonnokseen
Hämeenlinnan leikkipaikkaohjelma vuosille 2023 – 2032 -luonnos (pdf)
Hämeenlinnan leikkipaikkaohjelman 2023 -2032 tavoitteena on määrittää Hämeenlinnan nykyinen
leikkipaikkapalvelujen verkosto ja esittää ne toimenpiteet, joilla nykyisestä leikkipaikkaverkostosta
voidaan kehittää tasapuolinen, riittävä, monipuolinen ja turvallinen.
Leikkipaikkaohjelma sisältää 102 yleisillä alueilla sijaitsevaa puistoleikkipaikkaa ja 3 uimarantojen
leikkipistettä sekä 49 kiinteistöpihojen leikkipaikkaa. Ohjelmassa leikkipaikat
on jaettu neljään eri luokkaan:
- erikois-/teemapuistot
- kiinteistöpihojen leikkipaikat
- monipuoliset alueleikkipaikat ja
- pienemmät lähileikkipaikat
Ohjelmassa esitetään vuoteen 2032 mennessä peruskorjattavaksi yhteensä 35 leikkipaikkaa ja poistettavaksi yhteensä 25 leikkipaikkaa. Uusia puistoleikkipaikkoja on esitetty rakennettavaksi 9 kpl.
Puistoleikkipaikkoja tulisi vuonna 2032 olemaan yhteensä 87 kpl.
Kaupunkirakennelautakunta käsitteli kaupungin leikkipaikkaohjelman luonnosta vuosille 2023 – 2032 kokouksessaan 13.12.2023. Ohjelmaluonnos oli kommentoitavana 10.1.2024 saakka.