Fiksua työtä, kevät 2022: Arviointiseinä

Olemme päiväkotiryhmä Myrskytuulet. Ryhmässämme on lapsia 18 – iältään 1-6 vuotta.

Olemme pohtineet sitä, miten lapsen olisi helpointa arvioida toimintaa päiväkodissa. Olemme halunneet siitä yhteisen kokemuksen – yhteisöllisyyden merkityksen. Koska ikärakenne on 1 -6 vuotta, olemme päätyneet tähän kuvalliseen arviointiin. Kaikilla ei ole vielä sanoja ja kieltä tai kykyä sanoittaa arviointia ja toimintaa ’kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa’.

Kuvituksen osalta päädyimme myös käyttämään meidän omia tallennettuja kuvia meidän omasta päivittäisestä toiminnasta – näinollen ne ovat tuttuja ja turvallisia ryhmän lapsille. Dokumentoimme muutenkin paljon toimintaamme kuvin.Päivittäiset arjen hetket tallennettuina, myös vanhemmille nähtäviksi ryhmämme eteisen seinällä.

Kuvia merkitään seinälle hymy (vihreä) ja suru (punainen) naamoin. Tunnetaitojen harjoittelusta tutut symboolit. Lapset merkitsevät naamoin – mistä pitää ja mikä ei ole niin mieluisaa. Pienetkin löytävät kuvien avulla mieluisat puuhansa. Isommat lapset voivat lisäksi vielä rikastaa arvioitaan sanoittamalla. Seinän avulla toimintaa voidaan arvioida päivittäin – arviointi on jatkuvaa, näin saadaan päivittäiseen toimintaan ja pohjaksi vanhempien kanssa käytäville vasu- keskusteluille.

Meidän varhaiskasvatussuunnitelma korostaa lapsen osallisuutta. Lapsen omalla kokemuksella ja näkemyksellä on suuri merkitys siihen miten muokkaamme toimintaa, leikki – ja oppimisympäristöämme. Tämä arviointiseinä/ kuvallinen arviointi, kaiken muun havainnoinnin rinnalla edustaa meille lapsen osallisuutta edistävien toimintatapojen sekä rakenteiden tietoista kehittämistä. Arvointia pohditaan ja muokataan kulloisellekin ryhmälle sopivaksi – edistämään osallisuuden toimintakulttuuria.

Kehittäjät

varhaiskasvatuksen opettaja Anu-Mari Niskanen, Ojoisten päiväkoti
varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Laura Pahk, Ojoisten päiväkoti
varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Susanna Sollo, Ojoisten päiväkoti

Fiksua työtä -blogi esittelee Hämeenlinnan kaupungin työntekijöiden kehittämiä arjen innovaatioita ja onnistumistarinoita.