Seitsemännelle luokalle ilmoittautuminen
Vuoden 2025 elokuussa perusopetuksen 7. vuosiluokalla aloittavien ilmoittautuminen aukeaa Wilmaan 19.12.2024. Ilmoittautuminen yläkouluun on tehtävä 12.1.2025 mennessä.
Ilmoittautumisohje julkaistaan tiedotteena Wilman etusivuilla https://hameenlinna.inschool.fi.
Ilmoittautumisen yhteydessä, Wilmaan kirjautuneen huoltajan on tarkistettava seuraavat tiedot:
- oppilaan nimi ja yhteystiedot
- muut oppilaan koulunkäyntiin liittyvät tiedot
Jos muutat Hämeenlinnaan tai Hämeenlinnan sisällä ennen lukuvuoden alkua (1.8.2025), täytä 7. vuosiluokkaa koskien sähköinen oppilaspaikkahakemus.
Koulupaikka osoitetaan Sivistyksen ja hyvinvoinnin lautakunnan päättämien oppilaaksi ottamisen perusteiden mukaisesti (Perusteet oppilaspaikan määräytymiseen).
Tieto tehdystä lähikoulupäätöksestä julkaistaan Wilmassa tai toimitetaan kirjeitse kotiin 14.3.2025 alkaen. Muuton vuoksi koulupaikkaa hakeneiden päätökset tehdään ensin 14.3.2025 väestötiedoissa voimassa olevaan osoitteeseen ja koulupaikka osoitetaan hakemuksen perusteella uudelleen, kun muutto uuteen osoitteeseen on päivittynyt väestötietojärjestelmään.
Toissijaista koulupaikkaa huoltajat voivat hakea vasta, kun lähikoulu 7. vuosiluokalle on osoitettu.
Kouluun ilmoittautumiseen liittyvät kysymykset ja soittopyynnöt: perusopetus@hameenlinna.fi.
Perusteet oppilaspaikan määräytymiselle
Perusteet oppilaspaikan määräytymiseksi riippuvat oppilaan asuinalueesta. Pitäjissä (Lammi, Hauho, Tuulos, Kalvola, Renko) asuvat oppilaat sijoitetaan tiettyihin kouluihin ja kanta-kaupungin oppilaat jaetaan kriteeriperusteisesti.
Yhtenäiskoulussa koulua käyville ei tehdä uutta oppilaaksiottopäätöstä yläkouluun, vaan yhtenäiskoululainen jatkaa automaattisesti nykyisessä koulussa ellei kyseessä ole toissijainen oppilaspaikka. Jos huoltaja haluaa vaihtaa yhtenäiskoulusta johonkin toiseen kouluun, on oppilaspaikkaa haettava toissijaisena.
Toissijainen haku 7. vuosiluokalle on mahdollista, kun lähikoulupaikasta on tehty päätös (14.3.2025 jälkeen). Aiemmin saapuneet toissijaiset hakemukset käsitellään vasta kun lähikoulu on osoitettu.
Jos oppilaan lähikoulu on 6. vuosiluokalla yhtenäiskoulu, jossa opetusta tarjotaan vuosiluokilla 1.-9., jatkaa oppilas samassa koulussa ilman erillistä oppilaaksiottopäätöstä. Jos oppilas kuitenkin käy yhtenäiskoulussa koulua toissijaisena oppilaana, osoitetaan 7. vuosiluokalle siirryttäessä lähikoulu alueperusteisesti, ryhmäkoko huomioiden.
Yhtenäiskouluja ovat Hämeenlinnan Yhteiskoulu, Iittalan yhtenäiskoulu, Hauhon Yhtenäiskoulu sekä Nummen yhtenäiskoulu.
Lähikoulu voidaan osoittaa uudelleen asuinalueen perusteella, jos oppilas muuttaa tai jos hänen koulupaikasta päätetään erityisen tuen päätöksellä.
Kaikkien niiden 6.-luokkalaisten, joiden lähikoulu on Rengon koulu, lähikouluksi 7. vuosiluokalle osoitetaan Lyseon koulu. Jos oppilas käy Rengon koulua toissijaisena 6. vuosiluokalla, osoitetaan lähikoulu asuinalueen perusteella.
Lähikoulu voidaan osoittaa uudelleen asuinalueen perusteella, jos oppilas muuttaa tai jos hänen koulupaikasta päätetään erityisen tuen päätöksellä.
Kaikkien niiden 6.-luokkalaisten, joiden lähikoulu on Alvettulan koulu tai Eteläisten koulu, lähikouluksi 7. vuosiluokalle osoitetaan Hauhon Yhtenäiskoulu. Jos oppilas käy Alvettulan tai Eteläisten koulua toissijaisena 6. vuosiluokalla, osoitetaan lähikoulu asuinalueen perusteella.
Lähikoulu voidaan osoittaa uudelleen asuinalueen perusteella, jos oppilas muuttaa tai jos hänen koulupaikasta päätetään erityisen tuen päätöksellä.
Kaikkien niiden 6.-luokkalaisten, joiden lähikoulu on Tuuloksen koulu tai Konnarin koulu, lähikouluksi 7. vuosiluokalle osoitetaan Hakkalan koulu. Jos oppilas käy Konnarin tai Tuuloksen koulua toissijaisena 6. vuosiluokalla, osoitetaan lähikoulu asuinalueen perusteella.
Lähikoulu voidaan osoittaa uudelleen asuinalueen perusteella, jos oppilas muuttaa tai jos hänen koulupaikasta päätetään erityisen tuen päätöksellä.
Kantakaupungin oppilaat sijoitellaan seuraavien kriteereiden mukaisesti lähikouluihin. Kriteerit ovat prioriteettijärjestyksessä.
Oppilaan lähikoulua osoitettaessa huomioidaan oppilaan erityistarpeet: esimerkiksi pyörätuolia käyttävälle oppilaalle taataan lähikoulusijoittelussa esteetön kulku koulurakennuksessa.
Oppilaan, joka tarvitsee erityistä tukea oppimisen tueksi, lähikoulu osoitetaan sellaisesta koulusta, jolla on riittävät mahdollisuudet tarjota oppilaan tuen tarpeen mukaista opetusta. Erityistä tukea tarvitsevan oppilaan lähikoulu osoitetaan erityisen tuen viranomaispäätöksellä. Päätöksen erityisen tuen antamisesta tekee kaupungin hallintosäännön mukaisesti opetuspäällikkö.
Erityisen tuen oppilaan lähikouluksi osoitetaan alueellinen lähikoulu, jos oppilaan tarvitsema tuki on järjestettävissä tavallisessa luokassa. Jos oppilaan tukemiseksi tarvitaan erityisluokkaa, osoitetaan lähikouluksi sellainen koulu, jossa erityisluokkaopetusta annetaan.
Kuhunkin kouluun 7. vuosiluokalle otettavien oppilaiden maksimimäärän päättää kaupungin hallintosäännön mukaisesti opetustoimenjohtaja. Kuhunkin kouluun voidaan ottaa vain rajallinen määrä 7. vuosiluokalla aloittavia oppilaita.
Samalla asuinalueella ei tarkoiteta samaa kaupunginosaa tai pienaluetta. Oppilassijoittelussa tehdään erilaisia aluerajauksia, jotta oppilaat saadaan mahtumaan kunkin koulun ryhmäkokoon. Aluejaoissa noudatetaan tasapuolisuusperiaatetta, jolloin lähekkäin asuvat (esimerkiksi saman kadun varrella asuvan) oppilaat sijoitetaan samaan kouluun.
Asuinalueen perusteella osoitettu lähikoulu ei välttämättä ole maantieteellisesti lähinnä sijaitseva koulu.
Jokin muu painava syy on osoitettava asiantuntijalausunnoin. Muu painava syy voi olla esimerkiksi oppilashuollollinen syy tai terveydellinen peruste.
Jos oppilaan valitsemaa valinnaisainetta ei opeteta alueellisella yläkoululla, voidaan lähikouluksi osoittaa sellainen koulu, jossa kyseisen valinnaisaineen opetusta järjestetään. Esimerkiksi A2-kielen opetuksen järjestäminen voi vaikuttaa oppilaalle osoitettavaan lähikouluun.
Seitsemännen vuosiluokan oppilassijoittelun yhteydessä huoltajalla on mahdollisuus esittää toive oppilaan lähikouluksi seitsemännen vuosiluokan alkaessa. Jokainen toive huomioidaan, mutta huoltajan toiveen perusteella lähikoulu voidaan osoittaa ainoastaan niissä tapauksissa, että toiveen mukaisella koululla aloittavan seitsemännen vuosiluokan ryhmien keskimääräinen ryhmäkoko on alle 23 oppilasta opetusryhmää kohti.
Jos huoltajlta esitettyjä toiveita saapuu jonkin tietyn koulun opetusryhmiin enemmän kuin kyseisessä koulussa on vapaana oppilaspaikkoja, jätetään vapaana olevat paikat täyttämättä ja oppilaan lähikoulu osoitetaan alueellisen periaatteen mukaisesti.
Jos useilta huoltajilta saapuu toiveita ristiin kahden koulun välillä siten, että kummankaan koulun ikäluokan maksimi oppilasmäärä ei ylity oppilaspaikkojen vaihdon myötä, voidaan lähikoulu osoittaa huoltajan toiveen mukaisesti.
Toissijaisen koulupaikan hakeminen
Jos huoltajan esittämää toivetta ei ole voitu toteuttaa lähikoulua osoittaessa, voi huoltaja hakea 7. vuosiluokalle siirtyvälle oppilaalle toissijaista koulupaikkaa. Toissijaisen koulupaikan hakeminen on mahdollista, kun lähikoulu on osoitettu kaikille ikäluokan oppilaille.
Toissijaisen oppilaspaikan myöntämisessä noudatetaan seuraavia kriteereitä prioriteettijärjestyksessä.
Jos oppilaan koulunkäynti kaupungin osoittamassa lähikoulussa on haasteellista oppilashuollollisista tai terveydellisistä syistä, voidaan oppilaspaikka myöntää 7. vuosiluokalle jos koulun keskimääräinen ryhmäkoko on alle 23 oppilasta.
Terveydellisestä perusteesta on aina liitettävä lääkärinlausunto oppilaspaikkahakemukseen. Oppilashuollollinen peruste tulee kyseeseen silloin, kun oppilaan asiaa on käsitelty yksilöllisen oppilashuollon ryhmässä.
Jos 7. vuosiluokalle siirtyvällä oppilaalla käy isosisaruksia koulussa, johon toissijaista oppilaspaikkaa haetaan, voidaan toissijainen oppilaspaikka myöntää silloin, kun aloittavan ikäluokan keskimääräinen ryhmäkoko on alle 23 oppilasta opetusryhmää kohti. Hakemuksessa tulee aina ilmoittaa tieto siitä, kuka oppilaan sisarus on.
Toissijainen koulupaikka voidaan myöntää ilman erillistä perustetta kouluun, jonka ikäluokan keskimääräinen ryhmäkoko on alle 20 oppilasta opetusryhmää kohti.
Toissijainen koulupaikka voidaan myöntää muilla perusteilla kouluun, jonka ikäluokan keskimääräinen ryhmäkoko on alle 20 oppilasta opetusryhmää kohti.
Toissijaiseen kouluun ei myönnetä kuljetusetuutta. Jos samanaikaisesti on vireillä useita tasavertaisia toissijaisia oppilaspaikkahakemuksia, täytetään avoimet oppilaspaikat arvonnalla.
Aiheeseen liittyvät
Hämeenlinnan yhteiskoulu palaa väistöstä uusiin koulutiloihin lyhtykulkueella 20.12.
16.12.2024
Hämeenlinnan yhteiskoulun uudisrakennus on valmistunut, ja yläkoulun oppilaat palaavat takaisin Hätilään samalla juhlistaen paluuta näyttävällä lyhtykulkueella perjantaina 20.12. klo 8.45 –9.45. Kulkue toimii samalla myös …
Ilmoittautuminen ensimmäiselle luokalle
16.12.2024
Vuonna 2025 perusopetuksen 1. vuosiluokalla aloittavien lasten ilmoittautuminen alkaa 19.12.2024 ja päättyy 12.1.2025.
Hämeenlinna on 5.- ja 8.-luokkalaisten Move!-mittausten tuloksissa toistamiseen valtakunnallisen tason paremmalla puolella
13.12.2024
Hämeenlinnassa Move!-mittauksia on tehty tällä laajuudella vuodesta 2018 lähtien. Vuoden 2024 mittausten perusteella Hämeenlinnassa 37,2 % oppilaista fyysinen toimintakyky on mahdollisesti terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tasolla. Valtakunnallisesti sama osuus on 38,1 %. Laskennassa on huomioitu kaikki fyysisen toimintakyvyn osa-alueet.
Hämeenlinnan toimintaohjelma koulukiusaamisen ja -väkivallan ehkäisemiseksi
21.11.2024
Hämeenlinnalaiset lapset ja nuoret ovat toivoneet voimakkaampaa puuttumista koulukiusaamiseen. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyi kokouksessaan 19.11.2024 toimintaohjelman, joka keskittyy koulukiusaamisen ja -väkivallan ehkäisemiseen. Toimintaohjelman painopisteinä ovat …