Pien- ja vapaa-ajan rakentaja
Arvoisa pien- ja vapaa-ajan rakentaja, joka olet suunnittelemassa oman kodin tai vapaa-ajan asunnon rakentamista. Alla oleva ohjeistus ja neuvonta on luotu auttamaan sinua etenemään hankkeesi suunnittelussa ja toteutuksessa niin, että itse prosessi, asiakaskokemus ja lopputulos olisivat mahdollisimman onnistuneet.
Alla on kuvattu pien- ja vapaa-ajan rakentajan rakentamisprosessin pääkohdat. Jäljempänä kohdat on avattu yksityiskohtaisesti niin, että ensikertarakentajankin on helppo ymmärtää eri vaiheiden keskeisimmät suositukset, toimenpiteet, vastuut ja vaatimukset.
1. Tontin haku ja osto tai vuokraus
Rakennuspaikan valinnalla on iso merkitys rakennushankkeen toteutukseen. Rakennuspaikkaa koskevat säännökset ja olosuhteet rajaavat rakennuspaikan käyttöä, ja näin ollen määrittelevät rakennushankkeen reunaehdot. Rakennuspaikan kelpoisuuden omiin tarpeisiinsa kannattaa hyvissä ajoin selvittää rakennusvalvonnasta, jotta myöhemmin vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Rakennuspaikoilla on eri alueilla erilaisia vaatimuksia.
Hämeenlinnan kantakaupungin alueella rakennuspaikan tulee olla asemakaavan ja sitovan tonttijaon mukainen tontti. Muualla asemakaava-alueella rakennuspaikan ei tarvitse olla tonttijaon mukainen tontti, vaan riittää, että rakennuspaikka on asemakaavan mukaan toteuttamiskelpoinen rakennuspaikka. Asemakaavoittamattomalla alueella rakennuspaikaksi kelpaa kaupungin rakennusjärjestyksen mukainen rakennuspaikka. Rakennuspaikan kelpoisuus tarkastetaan rakennuslupaa myöntäessä. Oman rakennuspaikan sopivuuden voi tarkistaa etukäteen kaupungin rakennusvalvonnasta. Rakennussuunnittelija vastaa rakennuksen sijoittamisesta rakennuspaikalle. Mikäli olet mieltynyt tiettyyn talopakettiin, rakennussuunnittelijalta saat tiedon talon sopivuudesta tontille.
- Tässä vaiheessa on hyvä hankkia pääsuunnittelija.
- Voit siirtyä rakennusluvan hakemiseen.
- Tutustu kaupungin tonttitarjontaan.
- Täytä sähköinen tonttihakemus.
- Saat tiedon tonttihaun tuloksesta ja varausmaksusta.
- Voit aloittaa alustavan rakennussuunnittelun.
- Saat vuokrasopimuksen allekirjoitettavaksi.
- Kaupunki lähettää sähköpostiisi ohjeistuksen rakennusprojektisi seuraavista vaiheista.
- Maksa varainsiirtovero. Varainsiirtoveron ilmoitus- ja maksuohjeet Verohallinnon sivuilla. Varainsiirtoveron maksaminen on edellytys lainhuudolle.
- Varmista lainhuudon vireilläolo Maanmittauslaitokselta.
- Saatuasi ilmoituksen myönnetystä lainhuudosta, voit edetä asiassa ja jättää esimerkiksi rakennuslupahakemuksen.
- Tilaa kiinteistöstä rakentajan perustietopaketti ja perehdy kohdekiinteistöä koskeviin kaava- jne. -tietoihin.
- Kontaktoi kuntaa ja varmista tontin rakennuskelpoisuus. Kaupunki tarjoaa ennakkoneuvontaa mahdollisen poikkeamismenettelyn, kaavamuutoksen tai tonttijaon muutoksen tarpeesta.
- Rakennusvalvontaan voi olla yhteydessä rakennuspaikan kaavamääräyksistä.
- Kaavoitukseen voi olla yhteydessä poikkeamistarpeesta.
- Pääsuunnittelija auttaa aineiston kokoamisessa.
Tonttia hankkiessasi (osto/vuokraus) voit pyytää maanomistajalta suostumusta maaperätutkimuksen teettämiseen ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä. Maaperätutkimus tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan arvioida tontin maanrakentamisen ja perustamistapojen kustannuksia. Tutkimus paljastaa esimerkiksi sen, voidaanko tontilla toteuttaa maanvarainen perustus vai vaaditaanko paalutusta. Lisäksi tarpeet mahdolliselle louhinnalle tai maantäytölle selviävät ja näiden kautta voidaan selvittää maanrakentamisen kokonaiskustannuksia. Selvitä aina toimiiko pohjarakennesuunnittelijanasi maaperätutkimuksen tekijä vai rakennesuunnittelija.
Internet tarjoaa tietoa maaperätutkimuksista ja perustuksista sekä näitä palveluita tarjoavista tahoista, perehdy näihin.
- Maksa varainsiirtovero. Varainsiirtoveron ilmoitus- ja maksuohjeet Verohallinnon sivuilla. Varainsiirtoveron maksaminen on edellytys lainhuudolle.
- Hae lainhuuto Maanmittauslaitokselta.
Mikäli haluat selvittää rakentamista kaava-alueen ulkopuolelle, ole yhteydessä kaavoituksen asiantuntijoihin lisäohjeiden saamiseksi.
- Maksa varainsiirtovero. Varainsiirtoveron ilmoitus- ja maksuohjeet Verohallinnon sivuilla. Varainsiirtoveron maksaminen on edellytys lainhuudolle.
- Varmista lainhuudon vireilläolo Maanmittauslaitokselta.
- Kun lainhuuto on myönnetty, tulee lohkomistoimitus (3kk) automaattisesti vireille, mikäli olet ostanut määräalan (kiinteistön osa). Mikäli olet ostanut kokonaisen kiinteistön, ei lohkomista tarvita.
- Osallistu lohkomistoimituksen toimituskokoukseen. Viranomainen lähettää kutsun.
- Saat lohkomistoimituksen toimitusasiakirjat postitse valitusajan päätyttyä, kun toimitus on rekisteröity.
- Maksa lohkomistoimituksen lasku.
Jos haluat jakaa omistamasi kiinteistön kahdeksi tontiksi
Mikäli haluat jakaa omistamasi kiinteistön kahdeksi tontiksi, voit hakea tonttijaon muutosta. Tonttijaon muutoksen prosessi kestää noin kolme kuukautta. Kun hakemasi tonttijaon muutos on saanut lainvoiman, tonttijaon mukainen tontti voidaan muodostaa kiinteistörekisteriin merkittäväksi tontiksi lohkomalla (lohkominen). Tontin lohkomisen prosessi kestää noin kolme kuukautta. Rakennusluvan edellytyksenä kantakaupungin asemakaava-alueella on, että rakennuspaikka on lohkottu voimassa olevan tonttijaon mukaiseksi tontiksi.
Uutta kiinteistöä muodostaessasi hoitava taho määräytyy sen mukaan, sijaitseeko kiinteistö kantakaupungin asemakaava-alueen sisä- vai ulkopuolella. Ulkopuolisilla alueilla kiinteistön muodostamisesta vastaa Maanmittauslaitos.
Katso alla oleva opasvideo uuden tonttijaon hakemisesta.
Katso opasvideo uuden tonttijaon hakemisesta.
Olemassa olevien rakennusten tai niiden osien purku
Mikäli haluat purkaa tontilla jo olevia rakennuksia tai niiden osia, selvitä rakennusvalvonnalta tarve purkuluvan hakemiselle. Purkuluvan myöntämiseen voivat vaikuttaa rakennukseen ja alueeseen liittyvät erityisarvot sekä muut viranomaispäätökset. Huomioi maankäyttö- ja rakentamislain määräykset rakennusten purkamiseen liittyen.
Kun sinulla on valmis rakennuskelpoinen rakennuspaikka, voit siirtyä rakennusluvan hakua edeltävään suunnitteluvaiheeseen (hyvin suunniteltu on puoliksi tehty).
2. Hanki pää- ja rakennussuunnittelijat!
Koko rakennusprosessisi laadukkaan läpiviennin ja onnistumisen kannalta tärkein yhteyshenkilösi on pääsuunnittelija. Etsi itsellesi pääsuunnittelija ennen kuin lähdet edistämään rakennusprosessiasi eteenpäin (esim. talopaketin hankinta jne).
Pääsuunnittelijoiden yhteystietoja löydät esim. FISEn pätevyysrekisteristä. Pientalon pääsuunnittelutehtävät ovat yleensä tavanomaisia suunnittelutehtäviä. Rakennushankkeen erityispiirteistä (kuten esim. vaativasta rakennuspaikasta) johtuen jotkin suunnittelutehtävät saattavat olla vaativia. Pyydä suunnittelijaasi arvioimaan suunnittelutehtävän vaativuusluokka.
Keskustele pääsuunnittelijan kanssa hankkeen valmistelusta ja suunnittelusta, pyydä pääsuunnittelijaa arvioimaan tarvittavat muut suunnittelijat ja tee tarvittavat päätökset!
Rakentamaan ryhtyvä: Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti (huolehtimisvelvollisuus).
Lisää rakennushankkeeseen ryhtyvän lakisääteisistä tehtävistä mm.:
Pääsuunnittelija: Pääsuunnittelija vastaa suunnittelun kokonaisuudesta ja laadusta. Pääsuunnittelijan muita tehtäviä on mm. huolehtia, että rakennushankkeessa on tarvittavat erityissuunnittelijat. (huolehtimisvelvollisuus)
HUOM! Pääsuunnittelijan rooli korostuu pientalohankkeissa, joissa rakentamaan ryhtyvä tarvitsee paljon tukea. Pääsuunnittelijan on kiinnitettävä erityisesti huomiota velvollisuuteensa tiedottaa rakennushankkeeseen ryhtyvää huolehtimisvelvollisuutensa kannalta merkityksellisistä suunnittelua koskevista seikoista.
Rakennussuunnittelija: Rakennussuunnittelija vastaa kohteen rakennussuunnittelusta ja siten mm. rakennuksen sijoittamisesta rakennuspaikalle. Rakennussuunnittelija tuottaa kohteen pääpiirustukset, joita käytetään rakennuslupaa hakiessa.
HUOM! Rakennussuunnittelusta käytetään usein myös nimitystä arkkitehtisuunnittelu.
Lisää pääsuunnittelijoiden lakisääteisistä tehtävistä mm.:
- Tilaa rakentajan perustietopaketti
- Perusta hanke lupapisteeseen: luonnos / näkyy viranomaiselle TAI neuvontapyyntö
- Lisää hakijat (hankkeeseen ryhtyvät) lupapisteeseen
- FISE pätevyystodistus taiCV + tutkintotodistukset (31.12.2024 asti jätetyt hakemukset) tai
- Kutsu pääsuunnittelija lupapisteeseen ja huolehdi, että hän lisää lupapisteeseen
- Toimeksiantosopimukset rakennus- ja muiden tarvittavien suunnittelijoiden kanssa
- Pyydä tarvittaessa neuvoa alueesi rakennustarkastajalta joko sähköisestä ajanvarauksesta tai lupapisteestä liittyen:
- rakentamisen yleinen ohjaus
- Hämeenlinnan rakennusjärjestys
- rakennuspaikan kaavamääräykset
- rakennuspaikan rakentamistapaohjeet
3. Rakennussuunnittelu ja talopaketin sijoittaminen rakennuspaikalle
Tässä vaiheessa rakennussuunnittelija etsii suunnitteluratkaisuja, jotka täyttävät rakentamaan ryhtyvän tavoitteet, ja jotka soveltuvat valitulle rakennuspaikalle. Rakennussuunnittelun lopputuloksena syntyy pääpiirustukset, jotka liitetään myöhemmin rakennuslupahakemukseen. Rakennussuunnittelu tapahtuu myös tarvittavin osin samanaikaisesti erityissuunnittelun kanssa.
HUOM! Talopaketin suunnitelmat eivät yksinään muodosta pääpiirustuksia ja tarvitset aina rakennussuunnittelua pääpiirustusten tuottamiseksi (esim. asemapiirustus, rakennuksen korkeusasema, pihasuunnitelma ja leikkauspiirustuksissa esitettävät maanpinnat)!
Pientalorakentajalla on yleensä kaksi eri lähtökohtaa (tai niiden yhdistelmä) tarpeiden ja rakennuspaikan yhteensovittamiselle, mikä rakentamaan ryhtyvän tulee huomioida suunnittelussaan:
- Sinulla on jo tontti valmiina ja haluat valita sille sopivan talopaketin TAI
- Talopaketti on valittu ja haluat löytää tontin, johon sen voi sijoittaa
Rakennuksen tulee soveltua rakennettuun ympäristöön ja maisemaan sekä täyttää kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimukset ja siitä vastaa rakennussuunnittelija. Sen vuoksi rakennuksen kaavanmukaisuus on tärkeä asia. Selvitä pääsuunnittelijan avulla, sijaitseeko rakennuspaikka asemakaava-alueella? Asemakaava ohjaa rakentamista rakennuspaikalla ja määrittelee reunaehtoja rakentamiselle. Asemakaavan sisältö voi vaihdella paljon ja se voi olla hyvin tarkka tai yleisluontoinen. Tutustu asemakaavaan aina tarkasti ja pyydä pääsuunnittelijalta tarkennusta siihen liittyvissä asioissa. Asemakaavassa voidaan määrittää mm. seuraavia rakentamista ohjaavia asioita:
- rakennusoikeuden määrä
- asuin- tai talousrakennuksen sijainti tai rakennusalue tontilla
- sallittu koko
- kerrosmäärä
- sallitut piharakennukset
- rakennuksen suunta
- ulkoverhouksen materiaali ja väri
- vesikaton tyyppi ja väri
Mikäli sinulla on tarve poiketa asemakaavasta enemmän kuin vähäisesti, ole yhteydessä mahdollisimman ajoissa Hämeenlinnan kaavoitukseen. Kaavoitus voi myöntää tietyin ehdoin poikkeusluvan (ks. kohta 6).
Jos rakennuspaikkasi sijaitsee asemakaavan ulkopuolella, niin tarvitset todennäköisesti suunnittelutarveratkaisun ja/tai poikkeamisluvan (ks. kohta 6). Tutustu siinä tapauksessa Hämeenlinnan suunnittelutarvealueisiin. Poikkeamisluvan tarve asemakaavan ulkopuolella riippuu usein siitä, onko esitetty rakentaminen yleiskaavan mukaista. Jos sinulla on jo poikkeamislupa tai suunnittelutarveratkaisu, niin tutustu niiden määrittämiin reunaehtoihin rakentamiselle (kuten asemakaavan osalta) ja huomioi ne rakennussuunnittelussasi.
Rakennussuunnittelun edetessä, keskustele jatkuvasti pää- ja rakennussuunnittelijoiden kanssa suunnitelmiesi kaavanmukaisuudesta. Huomioi rakennuksen sijoittamisessa myös, että jos haluat sijoittaa asuin- tai talousrakennuksiasi lähelle tontin rajaa, niin voit tarvita siihen naapurin suostumuksen. Rakennussuunnittelijasi neuvoo sinua tarvittavista etäisyyksistä. Etäisyydet voivat myös vaikuttaa rakennusten paloteknisiin osastointivaatimuksiin. Huomioi tämä erityisesti autokatosten ja -suojien osalta.
Voit olla yhteydessä rakennusvalvontaan rakennussuunnittelun aikana. Suositeltavaa on pitää ennen rakennusluvan hakemista ennakkoneuvottelu 1 (TOPTEN).
Pientalojen osalta myös pihojen suunnittelu kuuluu rakennussuunnittelijan tehtäviin. Pihasuunnitelma on aina rakennuspaikkakohtainen ja ei ole riippuvainen esimerkiksi talopaketista. Pihasuunnitelman rooli ja vaativuus korostuu sekä ahtaissa rakennuspaikoissa että rinnetonttien osalta. Jos ympäröivää katualuetta ei ole viimeistelty (esim. valaisimet puuttuvat), pyydä suunnittelijaasi olemaan yhteydessä kaupunkirakenteen infran suunnitteluun ajoneuvoliittymän suhteen. Käy rakennussuunnittelijan kanssa pihaan liittyen läpi ainakin seuraavat asiat:
- toimintojen sijoittuminen piha-alueelle
- portaiden, terassien ja katosten sijoittuminen piha-alueelle
- piharakennusten sijoittuminen piha-alueelle
- hulevesien hallinta
- liikenneratkaisut
- istutusalueet
- pintarakenteet
- mahdolliset tukimuurit ja pengerrykset
- ajoneuvoliittymän sijainti.
- Lopputuloksena pääpiirustukset valmistuvat
- Tuota kohdan 4 mukainen tarvittava erityissuunnittelu pääpiirustuksia varten
- Keskustele pää- ja rakennussuunnittelijoiden kanssa poikkeusluvan tai suunnittelutarveluvan tarpeesta
- Varmista rakennussuunnittelijalta
- asuin- ja talousrakennuksien korkeusasema
- hulevesien hallinta
- riittävät etäisyydet naapuritonttien rakennuksiin ja rajoihin
- Käy pää- ja rakennussuunnittelijan kanssa läpi kaupunkikuvalliset vaatimukset
- Pyydä tarvittavat suostumukset naapureilta rakentaessa lähelle rajaa
- Varmista pääsuunnittelijalta, että rakennuspaikan liittyminen ympäristöön on huomioitu
- Pyydä tarvittaessa neuvoa alueesi rakennustarkastajalta joko sähköisestä ajanvarauksesta tai lupapisteestä liittyen:
- varaa ennakkoneuvottelu 1 (TOPTEN) ja lisää muistio lupapisteeseen. TOPTEN-ennakkoneuvottelu ei ole pakollinen, mutta lyhentää luvan käsittelyaikaa.
- alustavia tulkintoja määräysten ja vähäisten poikkeamisien soveltamisesta (HUOM! alustavat tulkinnat eivät ole sitovia ja rakennuslupahakemusta tarkastellaan aina kokonaisuutena myöhemmässä vaiheessa)
- Hämeenlinnan rakennusjärjestys
- rakennuspaikan kaavamääräykset
- rakennuspaikan rakentamistapaohjeet
4. Hanki erityissuunnittelijat ja käynnistä erityissuunnittelu (pohjatutkimus, jne.)
Pientalon suunnittelu vaatii aina lakisääteisesti ja käytännössä erityissuunnittelua. Pientalojen osalta erityissuunnittelu tarkoittaa teknistä suunnittelua, kuten rakenne- ja taloteknistä suunnittelua. Osa erityissuunnittelusta voidaan tehdä varsinaisen rakennusluvan jälkeen, kuitenkin viimeistään ennen rakennustyövaiheen aloittamista. Keskustele pääsuunnittelijan kanssa rakennuslupaan vaadittavan erityissuunnittelun määrästä.
Talopakettien osalta suurin osa erityissuunnitelmista on tehty valmiiksi talotoimittajan puolesta. Perustamiseen ja pohjarakenteisiin liittyvät suunnitelmat sekä pihan mahdolliset tukirakenteet suunnitellaan kuitenkin aina kohdekohtaisesti. Ennen rakentamiseen ryhtymistä ja esim. talopakettien tilaamista rakentajan on syytä teettää tontille maaperätutkimus (pohjatutkimus, pintavaaitus sekä perustamistapalausunto) sekä pihasuunnitelma.
Kosteudenhallinnasta huolehditaan kosteudenhallintaselvityksellä. Voit tehdä kosteudenhallintaselvityksen yhteistyössä suunnittelijoidesi, työnjohtajiesi tai talopakettitoimittajan kanssa. Kosteudenhallintaselvitykseen sisällytetään kosteudenhallinnan vaatimukset hankkeen eri vaiheessa, kosteudenhallinnan valvontaan nimetään vastaava henkilö.
Kantavien rakenteiden suunnittelija: Kantavien rakenteiden suunnittelijasta käytetään usein nimitystä rakennesuunnittelija.
HUOM! Pientalohankkeissa rakennesuunnittelija vastaa myös talopaketin kantavien rakenteiden suunnittelusta. Tämä palvelu tulee joko tilata talotehtaalta erikseen tai ulkopuoliselta rakennesuunnittelijalta, joka vastaa myöhemmin talopaketin suunnitelmista.
Pohjarakennesuunnittelija: Pohjarakennesuunnittelija vastaa kohteen pohjarakenteiden suunnittelusta.
HUOM! Pientalohankkeissa kohteen rakennesuunnittelija toimii usein myös pohjarakennesuunnittelijana. Pohjarakennesuunnittelija tulee aina liittää hankkeeseen pohja-/maaperätutkimuksesta huolimatta. Huomioithan sen toimeksiantosopimuksissasi.
Rakennusfysikaalinen suunnittelija: Rakennusfysikaalinen suunnittelija vastaa kohteen kosteusteknisen toimivuuden suunnittelusta.
HUOM! Pientalohankkeissa kohteen rakennesuunnittelija toimii yleensä myös kohteen rakennusfysikaalisena suunnittelijana.
LVI-suunnittelija: LVI-suunnittelija vastaa rakennuksen lämpö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmien suunnittelusta. Pientalojen osalta LVI-suunnittelu sisältää myös KVV-suunnittelun. Tätä kokonaisuutta kutsutaan usein myös talotekniseksi suunnitteluksi.
HUOM! Ilmanvaihdon suunnitteluvaatimus koskee myös painovoimaista ilmanvaihtoa.
Kosteudenhallintakoordinaattori: Kosteudenhallintakoordinaattorilla tarkoitetaan henkilöä, joka vastaa rakennusyön kosteudenhallinnan kokonaisuudesta. Kosteudenhallintakoordinaattori vastaa mm. kosteudenhallintaselvityksen laatimisesta.
HUOM! Pientalohankkeissa vastaava työnjohtaja tai jokin muu rakennushankkeen osapuoli toimii usein kosteudenhallintakoordinaattorina.
Lisää kosteudenhallintakoordinaattorista mm.: www.kosteudenhallinta.fi
- Pyydä pääsuunnittelijaa ja erityissuunnittelijoita arvioimaan suunnitelmatarve rakennuslupaa varten
- Kutsu tai pyydä pääsuunnittelijaa kutsumaan erityissuunnittelijat lupapisteeseen ja pyydä heitä lisäämään, kuitenkin viimeistään ennen rakentamisen aloittamista:
- FISE pätevyystodistus tai
- CV + tutkintotodistukset (31.12.2024 asti jätetyt hakemukset) tai
- Suunnittelijan pätevyyden siirtymäsäännöslomake (31.12.2030 asti jätetyt hakemukset
- Lisää tarvittavat erityissuunnitelmat lupapisteeseen
- Pyydä tarvittaessa neuvoa alueesi rakennustarkastajalta joko sähköisestä ajanvarauksesta tai lupapisteestä liittyen:
- rakennushankkeen ennakkoneuvonta
- suunnittelutehtävien vaativuusluokkien ja kelpoisuuksien arviointi
- Hämeenlinnan rakennusjärjestys
- rakennuspaikan kaavamääräykset
- rakennuspaikan rakentamistapaohjeet
- Lisää kosteudenhallintasuunnitelma lupapisteeseen
5. Rakennusluvan hakemisen edellytykset
Ennen rakennusluvan hakemista on tärkeää, että varmistat vielä rakennusluvan hakemisen edellytysten täyttymisen. Keskustele pääsuunnittelijan kanssa rakennuslupahakemuksen sisällön ja laajuuden riittävyydestä. Listatkaa rakennuslupahakemukseen esitettävät vähäiset poikkeamat ja pyydä pääsuunnittelijaa lisäämään ne lupapisteeseen perusteluineen.
Ennakkoneuvottelu 1 ja 2 (TOPTEN) eivät ole pakollisia, mutta erityisesti ennakkoneuvottelu 1 nopeuttaa rakennusluvan käsittelyä!
- Pyydä pääsuunnittelijaa lisäämään jokaisen rakennuksen hankekuvaus ja MRL:n mukaiset esitetyt vähäiset poikkeamiset lupapisteeseen perusteluineen
- Varmista vielä pääsuunnittelijalta, tarvitseeko sinun hakea poikkeamislupaa tai suunnittelutarveratkaisua ennen rakennusluvan hakemista
- Valmistele etukäteen naapurien kuuleminen. Naapurien omatoiminen kuuleminen nopeuttaa lupakäsittelyä.
- Varmista pääsuunnittelijalta, että:
- tarvittavat erityissuunnittelijat on lisätty lupapisteeseen
- kaikki ennakkoneuvotteluissa sovitut toimenpiteet on viety suunnitelmiin
- suunnitelmat muodostavat kokonaisuuden ja tarvittavat erityissuunnitelmat on viety lupapisteeseen
- Varmista, että kaikki rakentamaan ryhtyvät ja luvan maksajan tiedot on lisätty lupapisteeseen
- Pyydä tarvittaessa neuvoa alueesi rakennustarkastajalta joko sähköisestä ajanvarauksesta tai lupapisteestä liittyen:
- suunnittelutehtävien vaativuusluokkien ja kelpoisuuksien arviointi
- alustava arvioi esitettyihin vähäisiin poikkeamiin liittyen
- Hämeenlinnan rakennusjärjestys
- rakennuspaikan kaavamääräykset
- rakennuspaikan rakentamistapaohjeet
6. Mahdollisen poikkeusluvan tai kaavamuutoksen haku
Jos rakennussuunnittelun (ks. kohta 3) tai viimeistään rakennusluvan hakemisen edellytyksien (ks. kohta 5) yhteydessä tulee esille, että suunnitelmasi eivät ole kaavanmukaisia, sinun tulee hakea poikkeamista. Tämä tarve voi myös nousta esille jätettyäsi rakennusluvan, jos et ole kartoittanut tarvetta aikaisemmin. Rakennuslupaa ei voida myöntää ennen kuin sinulla on tarvittava lainvoimainen poikkeamispäätös, kaavamuutos tai suunnittelutarveratkaisu.
Poikkeamishakemukset Hämeenlinnassa käsittelee kaavoitus. Keskustele kaavoituksen kanssa siitä, voidaanko sinulle myöntää poikkeamispäätös vai tarvitsetko esimerkiksi kaavamuutoksen.
Kaupunki voi erityisestä syystä myöntää poikkeuksen rakentamista koskevista säännöksistä, määräyksistä, kielloista ja muista rajoituksista.
Poikkeaminen ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;
- vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;
- vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai
- johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Suunnittelutarveratkaisussa harkitaan edellytykset rakennusluvan myöntämiselle asemakaavan ulkopuolella alueille, jotka asutuksen taajuuden tai yleiskaavassa / rakennusjärjestyksessä olevan määräyksen vuoksi ovat suunnittelutarvealuetta.
Lisää tietoa poikkeamispäätöksestä voit lukea täältä.
Lisää tietoa suunnittelutarveratkaisusta voit lukea täältä.
- Hae kunnalta poikkeamislupaa (käsittelyaika n.3kk).
- Tee hakemus Lupapisteessä.
- Tee naapurien kuuleminen tai pyydä kuntaa tekemään.
- Anna mahdollinen vastine.
- Saat päätöksen poikkeamisluvasta. Päätös voi olla joko myönnetty tai hylätty.
- Maksa lasku
- Hae kunnalta kaavamuutosta, valmisteluaika 2 vuotta.
- Osallistu aloituskokoukseen ja hanki kaavakonsultti.
- Tee tarvittaessa käynnistämissopimus.
- Saat ilmoituksen kaavoituksen käynnistymisestä.
- Tee tarvittavat selvitykset kohteesta.
- Kaavan vireille tulo. Kaupunki tai kaavakonsultti laatii osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS). Vireille tulleesta kaavasta kerätään osallisten mielipiteitä ja viranomaisten lausuntoja.
- Kaavaluonnos. Vaikutuksiltaan merkityksellisissä kaavoissa, joista asianosaiset voivat antaa mielipiteitä (huomautuksia).
- Kaavaehdotus. Kaavaehdotus asetetaan julkisesti nähtäville, johon osalliset voivat antaa mielipiteitä (muistutuksia).
- Kaavan hyväksyminen. Muutoksenhakumahdollisuus 7+30vrk.
- Kaava saa lainvoiman.
- Saat kaavamuutoksen.
- Maksa lasku.
- Jos tonttijako ei ole kaavan mukainen, hae tonttijakoa.
- Lohkomistoimitus käynnistyy.
Jos rakennat asemakaava-alueen ulkopuolella suunnittelutarvealueella, niin tarvitset aina suunnittelutarveratkaisun. Tutustu Hämeenlinnan suunnittelutarvealueisiin kartalla.
7. Rakennusluvan hakeminen
Ennen rakennusluvan jättämistä lupapisteessä varmista vielä pääsuunnittelijalta, että lupapisteeseen on lisätty kaikki tarvittavat asiakirjat ja osapuolet yhteistietoineen. Jätä hakemus lupapisteessä vasta tämän jälkeen. Tutustu Hämeenlinnan rakennusvalvonnan taksaan (ennen 1.6.2023 käsittelyyn jätetyt lupahakemukset noudattavat vanhaa taksaa).
HUOM! Et voi nopeuttaa lupakäsittelyä jättämällä puutteellisen hakemuksen etukäteen. Hakemukset käsitellään siinä järjestyksessä, kun niihin on lisätty tarvittavat asiakirjat, selvitykset ja osapuolet. Täydennyspyyntöjen aikana lupaa ei käsitellä.
Lupakäsittelyn aikana lupakäsittelijä lähettää havaituista puutteista täydennyspyynnön lupapisteessä. Rakentamaan ryhtyvän ja pääsuunnittelijan tulee aktiivisesti tarkkailla lupapisteen viestikenttää ja myötävaikuttaa täydennysten toteuttamiseen. Huolehdi, että suunnittelijasi ovat valmiina tekemään tarvittavia täydennyksiä. Täydennykset tulee toimittaa lupapisteeseen kohtuullisessa ajassa, muutoin lupakäsittelijä voi palauttaa hakemuksen valmisteluun (luonnos-tila) tai käsitellä sen puutteellisilla asiakirjoilla, jolloin ei ole yleensä perusteita myönteiselle päätökselle. Täydennyspyyntöjä voi tulla useampaan kertaan lupakäsittelyn yhteydessä.
Kun tarvittavat asiakirjat on lisätty hakemukseen, ottaa lupakäsittelijä hakemuksen vuorollaan käsittelyyn. Käsittelyn aluksi hakemuksesta tarkastetaan:
- tontinhallinta,
- valtuutustarpeet,
- suunnittelijoiden kelpoisuus,
- osapuolet.
Jos näissä havaitaan puutteita, lähetetään lupapisteessä täydennyspyyntö. Mahdollisten täydennysten jälkeen suoritetaan naapurien kuuleminen. Voit pyytää rakennusvalvontaa kuulemaan naapurit tai voit tehdä sen itse. Usein omatoiminen kuuleminen nopeuttaa lupakäsittelyä. Huolehdi, että tarvittavat suostumukset naapureilta on lisätty hakemukseen ennen tätä. Kuulemisen jälkeen hakemuksesta tarkistetaan:
- asemakaavan ja määräysten mukaisuus
- pääpiirustusten, selvitysten ja sopimusten tarkistaminen
- lausuntojen ja kuulemisten tarkistaminen
Jos hakemuksessa on puutteita, lupakäsittelijä lähettää täydennyspyynnön lupapisteessä.
Kun tarvittavat täydennykset ja selvitykset on tehty, käsitellään lupahakemus loppuun ja siitä tehdään lupapäätös. Pientalojen osalta valitusaika päätöksestä on yleensä 14 vrk. Et voi aloittaa rakennustöitä valitusaikana, huomioi se aikatauluissasi. Tätä aikaa kannattaa käyttää esim. rakentamisen valmisteluun ja erityissuunnitteluun (ks. kohta 8). Tutustu aina lupapäätökseen huolellisesti. Se voi sisältää ehtoja, jotka vaikuttavat rakentamiseesi myöhemmin.
Lupapäätöksen jälkeen rakentamaan ryhtyvän lupapisteeseen ilmoittamalle taholle lähetetään Hämeenlinnan rakennusvalvonnan taksan mukainen lasku.
Tutustuttuasi lupapäätökseen, voit siirtyä rakentamisen valmisteluun!
- Tarkkaile aktiivisesti lupapisteeseen viestikenttää täydennyspyyntöjen vuoksi
- Myötävaikuta täydennysten toteuttamiseen ja huolehdi, että ne lisätään viipymättä lupapisteeseen
- Suorita naapureiden kuuleminen tai pyydä rakennusvalvontaa kuulemaan naapurit
- Maksa lupapäätöksen lasku
- Tutustu huolellisesti lupapäätökseen
- Pyydä tarvittaessa neuvoa alueesi rakennustarkastajalta joko sähköisestä ajanvarauksesta tai lupapisteestä liittyen:
- rakennuslupahakemuksen täydennykset
- naapurien kuuleminen
8. Rakentamisen valmistelu ja työmaasuunnitelma
Ennen rakentamisen aloittamista, tulee rakentamisen aloittamisen edellytysten täyttyä: valmiit erityissuunnitelmat, työmaasuunnitelma ja lupaehdot.
HUOM! Huomioi rakentamisen valmistelu aikataulussasi. Jos et ole tehnyt tämän vaiheen tehtäviä ennen rakennusluvan hakemista, on hyvä varata 3 kk rakentamisen valmisteluun.
Ennen rakentamista pääsuunnittelijan ja rakentamaan ryhtyvän tulee huolehtia, että tuotetaan tarvittavat erityissuunnitelmat loppuun ja erityissuunnittelijat lisätään viimeistään tässä vaiheessa lupapisteeseen. Erityissuunnitelmien määrästä ja laadusta vastaa yhdessä kyseinen erityissuunnittelija ja pääsuunnittelija.
Vastaava työnjohtaja on vastuussa rakennustyön toteuttamisesta suunnitelmien ja hyvän rakennustavan mukaisesti. Perehdytä vastaava työnjohtaja hankkeeseesi hyvin ja tee tarvittavat päätökset, joita vastaava työnjohtajasi ehdottaa. Myötävaikuta vastaavan työnjohtajan tehtävien toteutumiseen koko rakennushankkeen ajan.
Rakentamaan ryhtyvän tulee tehdä yhdessä vastaavan työnjohtajan kanssa työmaasuunnitelma liitteineen. Talopakettien kohdalla keskustele myös talopakettitoimittajan kanssa siitä, mitä työmaasuunnitelmia saat heidän kauttaan. Työmaasuunnitelmaa päivitetään rakennushankkeen edetessä. Pientalojen työmaasuunnitelma pitää yleensä sisällä vähintään seuraavat asiakokonaisuudet:
- aikataulut
- kosteudenhallinta
- työmaaliikenne ja ohjaus
- nostopaikat sekä koneiden, nosturien ja laitteiden sijoitus turvallisesti
- rakennusmateriaalin purku ja varastointipaikkojen sijoitus
- työmaan järjestys ja siisteys, roskalavat ja jätteiden lajittelu, yms.
- sosiaalitilojen ja varastokoppien määrä ja sijainti
- palotorjunta
- laatusuunnitelma
- mahdollinen rakentaminen tai kaivaminen viereisten tonttien puolella
Rakentamisen valmisteluvaiheessa huomioidaan työturvallisuusriskit. Pientalorakentamisen työturvallisuuteen ja riskeihin voit tutustua tarkemmin pientalorakennuttajan työturvallisuusoppaassa. Rakentamaan ryhtyvän on nimettävä hankkeeseen turvallisuuskoordinaattori. Talopakettien kohdalla sinun tulee sopia päätoteuttajan vastuista erikseen! Turvallisuuskoordinaattorin tehtävänä on huolehtia suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa työturvallisuuden huomioonottamisesta sekä varmistettava, että päätoteuttaja on tehnyt toteutusvaiheen turvallisuussuunnitelmat. Pientalotyömaat ovat yleensä työturvallisuuden näkökulmasta yhteisiä työmaita. Tämä tarkoittaa, että työmaalle tulisi nimetä erikseen päävastuullinen toteuttaja. Jos rakennustyömaalle ei ole nimetty päätoteuttajaa, vastaa rakentamaan ryhtyvä myös päätoteuttajalle kuuluvista työturvallisuusvelvoitteista. Vaihtoehtoisesti voit sopia talopakettitoimittajan kanssa vastuun siirtämisestä.
Tutustu pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan kanssa aloituskokouksen pöytäkirjaan. Kun tämän vaiheen kaikki muut tehtävät ja aloituskokouksen asialistan kohdat ovat tehty, varaa aika aloituskokoukselle sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä.
Vastaava työnjohtaja: Vastaava työnjohtaja on vastuussa rakennustyön toteuttamisesta suunnitelmien ja hyvän rakennustavan mukaisesti. Perehdytä vastaava työnjohtaja hankkeeseesi hyvin ja tee tarvittavat päätökset, joita vastaava työnjohtajasi ehdottaa. Myötävaikuta vastaavan työnjohtajan tehtävien toteutumiseen koko rakennushankkeen ajan.
HUOM! Pientalorakentajan tulee huolehtia siitä, että vastaava työnjohtaja käyttää riittävästi aikaa työmaallesi. Kutsu hänet tarvittaessa ja tarkastusasiakirjaan liittyvissä asioissa työmaalle. Työmaavaiheet tulee dokumentoida hyvin.
Turvallisuuskoordinaattori: Turvallisuuskoordinaattorin tehtävänä on huolehtia suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa työturvallisuuden huomioonottamisesta sekä varmistettava, että päätoteuttaja on tehnyt toteutusvaiheen turvallisuussuunnitelmat. Turvallisuuskoordinaattorin on tehtävä yhteistyötä päätoteuttajan kanssa rakentamisen turvallisuutta koskevassa suunnittelussa ja rakennustyön toteuttamisessa.
HUOM! Pyydä työturvallisuuskoordinaattoriltasi rakennushankkeen työturvallisuuden riskiarvio.
Työmaan kosteudenhallinnasta vastaava henkilö: Työmaan kosteudenhallintasuunnitelmaan on sisällytettävä aina tiedot rakennustyömaan kosteudenhallinnasta vastaavista rakennusvaiheen vastuuhenkilöistä.
HUOM! Pientalohankkeissa vastaava työnjohtaja tai erillinen kosteudenhallintakoordinaattori toimii usein työmaan kosteudenhallinnasta vastaava henkilö. Voit myös sopia talopakettitoimittajan kanssa, että heidän edustajansa toimii talopaketin asennuksen aikana kosteudenhallinnasta vastaavana henkilönä.
Lisää kosteudenhallinnan vastuuhenkilöistä mm.:
Ympäristöministeriön asetus rakennusten… 782/2017 – Säädökset alkuperäisinä – FINLEX ®
Ympäristöministeriön ohje rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta
Valvoja: Valvojan tehtävä on valvoa rakentamaan ryhtyvän lukuun rakennustöiden suorituksia ja laatua. Valvojaa ei tule sekoittaa rakennusvalvontaviranomaiseen. Valvojan tehtävä ei perustu maankäyttö- ja rakennuslakiin ja näin ollen ei ole pakollinen. Valvoja on rakentamaan ryhtyvän omaehtoisesti palkkaama henkilö, jonka avulla nostetaan rakennushankkeen laatua.
HUOM! Voit sitoa hankkeessasi esimerkiksi maksueriä valvojan tekemiin tarkastuksiin.
- Kutsu tai pyydä pääsuunnittelijaa kutsumaan erityissuunnittelijat lupapisteeseen viimeistään tässä vaiheessa ja pyydä heitä lisäämään:
- FISE pätevyystodistus tai
- CV + tutkintotodistukset (31.12.2024 asti jätetyt hakemukset) tai
- Suunnittelijan pätevyyden siirtymäsäännöslomake (31.12.2030 asti jätetyt hakemukset)
- Kutsu vastaava työnjohtaja lupapisteeseen ja pyydä häntä lisäämään:
- FISE pätevyystodistus tai
- CV + tutkintotodistukset (31.12.2024 asti jätetyt hakemukset) tai
- Suunnittelijan pätevyyden siirtymäsäännöslomake (31.12.2030 asti jätetyt hakemukset)
- Huolehdi, että erityissuunnittelijat lisäävät tarvittavat erityissuunnitelmat lupapisteeseen
- Kutsu muut työnjohtajat lupapisteeseen, jos he ovat selvillä tässä vaiheessa
- Lisää työmaan kosteudenhallintasuunnitelma lupapisteeseen
- Varmista, että päätoteuttaja tekee työsuojeluviranomaiselle rakennustyön ennakkoilmoituksen ennen töiden alkamista
- Hanki ja asenna työmaakyltti
9. Rakentamisen aikana
Rakennustyö alkaa aina aloituskokouksella tai -ilmoituksella. Tarkista tämä rakennusluvastasi. Tarvittaessa voit myös kysyä neuvoa alueesi rakennustarkastajalta. Aloituskokouksen kutsumisen velvollisuus kuuluu rakentamaan ryhtyvälle. Tutustu vastaavan työnjohtajan kanssa huolellisesti aloituskokouksen pöytäkirjaan. Huolehdi, että aloituskokoukseen tarvittavat toimenpiteet on tehty ennen aloituskokouksen kutsumista. Aloituskokoukseen osallistuu aina rakentamaan ryhtyvä, vastaava työnjohtaja, pääsuunnittelija ja alueen rakennustarkastaja. Hankkeen vaatiessa, aloituskokoukseen voi osallistua myös muita henkilöitä.
Huolehdi koko rakentamisen ajan rakentamaan ryhtyvän huolehtimisvelvollisuudesta. Tee tarvittavat päätökset ajoissa ja myötävaikuta urakoitsijan sopimussuorituksen auttamiseksi. Kuuntele vastaavaa työnjohtajaasi ja suunnittelijoita.
Rakentamisen alussa työvaiheiden mukaan:
- Aloita käyttö- ja huolto-ohjeen täyttäminen yhdessä vastaavan työnjohtajan kanssa heti rakentamisen alusta alkaen.
- Huolehdi, että vastaava työnjohtaja aloittaa tarkastusasiakirjan täytön lupapisteessä
- Mikäli luvassa edellytetään, huolehdi yhdessä työnjohtajan kanssa rakennustyön ja LVI-töiden tarkastusasiakirjoista ja mahdollisesta LVI-töiden loppukatselmuksesta.
- Tilaa rakennuksen tai rakennuksien merkintä joko kaupungin mittaustoimistosta tai rakennustarkastajalta.
- Pyydä erityissuunnittelijoita lisäämään erityissuunnitelmat (esim. rakenne-, pohjarakenne-, lvi- ja kvv-suunnitelmat) lupapisteeseen, jos sitä ei ole tehty jo aikaisemmissa vaiheissa
Huolehdi hyvissä ajoin tarvittavista liittymissopimuksista (*pakollinen):
- Sähköliittymä*
- Vesi- ja viemäriliittymä*
- Kaapeliverkkoliittymä
- Kaukolämpö- ja viileä
Jos sinulla on tarve rakentaa tai kaivaa tontin ulkopuolella, hae siihen tarvittavat luvat tai naapurin suostumus. Pyydä vastaavaa työnjohtajaasi katselmoimaan naapurikiinteistö ennen ja jälkeen sieltä suoritettavaa rakennustyötä.
Rakennustyö tulee toteuttaa rakennusluvan suunnitelmaliitteiden mukaisesti. Rakentamisen aikana tulee joskus muutoksia, jotka poikkeavat alkuperäisestä. Jos muutokset ovat vähäistä suurempia, tarvitset niihin muutosluvan. Pyydä pääsuunnittelijaa arvioimaan muutosten laatu ja kokoamaan ne lupapisteeseen. Hae tämän jälkeen muutoslupa niille. Myös vähäiset muutokset, jotka eivät vaadi muutoslupaa, tulee lisätä lupapisteeseen. Voit keskustella muutosluvan tarpeesta alueesi rakennustarkastajan kanssa.
Rakennusluvassa on esitetty pakolliset katselmukset. Katselmusten edellytykset täyttyvät, kun rakennus rakennetaan suunnitelmien mukaisesti. Huolehdi yhdessä vastaavan työnjohtajan kanssa, että rakennusluvassa esitetyt katselmukset toteutetaan edellytetyssä työvaiheessa. Arkistoi katselmuspöytäkirjat itsellesi ja lupapisteeseen. Katselmukset voit varata suoraan sähköisestä ajanvarauskalenterista. Mikäli tehdään sähkötöitä, pyydä sähköurakoitsijalta sähkötarkastus ja pöytäkirja.
Kun talo on rakennettu, tarvittavat katselmukset on pidetty ja edellytykset täyttyvät, voit pyytää osittaista loppukatselmusta (käyttöönottokatselmus). Käyttöönottokatselmukseen tulee osallistua vähintään rakentamaan ryhtyvä, pääsuunnittelija ja rakennustarkastaja. Lisäksi siihen tulee valmistella tarvittava aineisto, kuten katselmuspöytäkirjat ja tarkastusasiakirja. Käyttöönotto ei vaadi yleensä pihan valmiiksi rakentamista. Hyväksytyn käyttöönottokatselmuksen jälkeen asuinrakennukseen voi muuttaa. Osittainen loppukatselmus ei riitä rakennushankkeen valmistumiseksi ja rakentamaan ryhtyvän on huolehdittava, että rakennustyö suoritetaan loppuun voimassaoloaikana (ks. kohta 11). Ennen loppukatselmusta huolehdi, että pihat ja muut käyttöönottokatselmuksessa ilmoitetut asiat saatetaan valmiiksi.
- Varmista ennen rakentamisen aloittamista, että rakentamisen valmistelun kaikki vaiheet on toteutettu
- Huolehdi, että vastaava työnjohtaja täyttää tarkastusasiakirjan
- Hyväksytä muut työnjohtajat (esim. lvi-työnjohtaja) lupapisteessä ennen työvaiheen aloittamista
- Tilaa lupapäätöksessä edellytetyt katselmukset yhdessä työnjohtajan kanssa luvassa edellytetyissä työvaiheissa.
- Pyydä pääsuunnittelijalta yhteenveto rakentamisen aikaisista muutoksista ja varmista & hae tarvittaessa niille muutoslupa
- Viimeistele yhdessä työnjohtajan kanssa käyttö- ja huolto-ohje
- Tilaa käyttöönottokatselmus (osittainen loppukatselmus) esimerkiksi sähköisestä ajanvarauskalenterista.
- Vastaava työnjohtaja toimii asiakkaan edustajana käyttöönottokatselmuksessa.
- Viimeistele piha-alueet, mikäli nämä eivät ole olleet valmiita käyttöönottokatselmuksen yhteydessä.
10. Loppukatselmus
Rakennushankkeeseen ryhtyvän velvollisuus on hakea loppukatselmuksen toimittamista myönnetyn luvan voimassaoloaikana. Jos rakennustyötä ei ehditä saattaa loppuun, tulee rakennushankkeeseen ryhtyvän hakea jatkoaikaa rakentamiselle lupapisteessä.
- Varmista yhdessä vastaavan työnjohtajan ja tarvittaessa pääsuunnittelijan kanssa, että edellytykset loppukatselmuksen toimittamiselle täyttyvät. Ehtoja toimittamiselle ovat mm:
- rakennustyö on saatettu loppuun rakennusluvan sekä rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti,
- rakennusvalvontaviranomaisen määräämät katselmukset ja tarkastukset sekä niissä vaaditut toimenpiteet on tehty,
- rakennustyön tarkastusasiakirja on tehty ja tarkastusasiakirjan yhteenveto on toimitettu rakennusvalvontaviranomaiselle ja
- rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje on riittävässä laajuudessa valmis ja toimitettavissa rakennuksen omistajalle.
- Kun edellytykset täyttyvät lisää lupapisteeseen hankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmuksen edellytysten täyttymisestä.
- Hae loppukatselmuksen toimittamista sähköisestä ajanvarauskalenterista.
- Osallistu loppukatselmukseen.
- Arkistoi loppukatselmuksen pöytäkirja ja muut rakentamiseen liittyvät asiakirjat.
11. Palaute
Jätä palaute Rakentajan oppaasta täällä. Vastanneiden kesken arvotaan perhelippu Aulangon kylpylään tai liput kahdelle hengelle Hämeenlinnan Verkatehtaalle!