Nyt tutkitaan rantojen roskaisuutta ja mikromuoveja!
Miten ihmistoiminta näkyy rannoilla ja miltä mesokoon muovit näyttävät?
Hämeenlinnan kaupunki sitoutuu vihreiden arvojen opettamiseen tuoden laadukasta ja innostavaa ympäristösisältöä koulujen opetukseen. Vuonna 2025 pilotoimme kouluilla Muovikassi-toimintamallia. Muovikassi-toimintamalli jatkaa 3-luokkalaisten aloittamia Vesireppu-tutkimuksia sekä täydentää Hämeenlinnan 5-luokkalaisten ympäristöopetusta.
Muovikassi
Hämeenlinnan Muovikassi-tutkimukset pohjaavat Suomen ympäristökeskuksen, Tampereen yliopiston ja partiolaisten kehittämään välineistöön, ja toimintamalli on suunniteltu yhteistyössä Vanajavesikeskuksen ja HAMKin kanssa.
Muovikassi on kouluilla toteutettava tutkimusretki koulun lähivesistölle. Se on kestoltaan kahden oppitunnin mittainen. Lähirannalla tehdään kaksi erilaista tutkimusta: pienmuovin siivilöinti sekä rantaluonnon roskaisuuden havainnointi ja siivous. Havainnointipaikat ovat samat kuin Vesireppu-tutkimuksissa ja tulokset siirretään samalla tavoin Järvi-meriwikiin.
Jokaisella koululla on oma Muovikassi eli merimieskassi, josta löytyy ohjeet ja välineistö roskaisuuden tutkimiseen. Jokaiselle koululle on merkitty lokaatio jossa oppilaat voivat käydä tutkimusretkellä opettajan kanssa. Tutkimustulokset kirjataan Järvi-meriwikiin, näin oppilaiden osallistumisesta tulee tärkeä osa suomalaista vedenlaadun tutkimusta. Työskentelytapaa kutsutaan kansalaistieteeksi.