Avoimet Kylät -päivä kutsuu lähimatkailemaan kylille 8.6.

Avoimet kylät -päivä järjestetään lauantaina 8.6. valtakunnallisesti jo kymmenettä kertaa. Paikallista kulttuuria, yhteisöllisyyttä ja kyläelämää täynnä olevat tapahtumat keräävät yhteen lähes 150 000 vierailijaa ympäri Suomea. Päivä kannustaa seikkailemaan kylillä ja samalla tutustuttaa kävijöitä kylien monipuoliseen yhteisölliseen toimintaan. Hämeessä voi kyläkummilta kysyä paikallisista palveluista, asumismahdollisuuksista ja kyläelämästä.

Avoimet Kylät -päivän verkkosivuilta löytyvä kartta kerää tapahtumat koko Suomesta yhdelle ja samalle kartalle. Tällä hetkellä kartalta löytyy lähes 600 erilaista kohdetta. Kanta-Hämeessä kylätapahtumia järjestetään kolmisenkymmentä. Kohteisiin voi käydä jo tutustumassa, sillä jatkuvasti päivittyvä kartta on jo julkaistu. Kylät voivat ilmoittaa oman tapahtumansa mukaan Suomen suurimpaan kylätapahtumaan maksutta. Ilmoittautuminen kylille päättyy perjantaina 31.5.

Avoimet kylät -päivänä kylät avaavat ovensa ja järjestävät vierailijoille monipuolista ohjelmaa. Ohjelmassa on sekä erilaisia kisailuja, perhetapahtumia, tansseja ja talkoita, uusia ja vanhoja koneita sekä useita pihakirppiksiä. Monilla kylätaloilla on kahviloita ja toimintaa.

– Monet kylistämme ovat olleet Avoimet Kylät -päivässä mukana alusta asti, kertoo Mikko Pietilä, Hämeen Kylät ry:n puheenjohtaja.

– Ilahduttavaa on, että joka vuosi myös uusia kyläyhteisöjä innostuu mukaan kuten tänä vuonna Vilkkilä Lammilta, Katinala Hattulasta ja Koljala Janakkalasta.

Hämeessä on nyt 24 kyläkummia

Kyläkummin tunnistat Avoimet Kylät -päivän tapahtumissa rintamerkistä Alvettulan Iittalan, Hauhontaustan, Kaloisten, Nummenkylän, Tyrvännönniemen, Vilkkilän ja Teuron kylissä.

Kyläkummi on vapaaehtoinen, joka kertoo mielellään muuttoa harkitsevalle kylästään. Kyläkummi auttaa uutta asukasta tai mökkiläistä kotiutumaan kylälle ja seudulle. Kyläkummille voi soittaa muulloinkin ja kysyä neuvoa mieltä askarruttavissa asioissa, vaikka mistä löytyy paras uimaranta. Kylätapahtumien järjestäjiltäkin voit tietenkin myös kysellä kyläelämästä. Kyläkummien yhteystiedot löydät Hämeen Kylät -verkkosivulta.

– Kyläkummit ovat toimineet noin vuoden verran ja kokemukset ovat olleet todella innostavia, kertoo kyläasiamies Elina Leppänen Hämeen Kylistä. Kyläkummit auttavat kotiutumaan. Paikkaan juurtuminen nopeutuu, kun löytää harrastuksia, tutustuu paikallisiin ja pääsee halutessaan mukaan kyläyhteisön toimintaan. Jos maalle muutto houkuttaa, kannattaa kysellä kyläaktiiveilta rakennuspaikoista ja taloista.

Avoimet Kylät -päivän järjestävät yhteistyössä Suomen Kylät ry, maakunnalliset kyläyhdistykset, Leader-ryhmät, paikalliset yhdistykset ja aktiivit.

Tapahtuman markkinoinnissa käytetään aihetunnisteita: #avoimetkylät #ylpeydelläkylästä #TeeSeKylillä

Kyläkummit huhtikuussa 2024

Kyläkummit koolla.

Lisätietoa

Avoimet Kylät tapahtuman verkkosivusto ja kartta löytyvät osoitteesta www.avoimetkylat.fi

Kanta-Hämeen kyläkummien yhteystiedot ja lisätietoa https://www.hameenkylat.fi/kylakummit/

Elina Leppänen / Hämeen Kylät ry
0400 944 868
kylaasiamies@hameenkylat.fi

Marianne Liitelä / Suomen Kylät ry
0458871511
marianne.liitela@suomenkylat.fi