Kohti Kaikkien Hämeenlinnaa

Hämeenlinnan kaupunki on työstänyt talven ajan laajasti yhdenvertaisuus – ja tasa-arvosuunnitelmaa, jonka nimi on Kaikkien Hämeenlinna. Suunnitelmaa on valmistellut moniammatillinen työryhmä, jossa on ollut mukana yhdistyksiä ja järjestöjä.

”Kaupunkistrategian ytimessä olevat arvot, yhdenvertaisuus ja yhteisöllisyys, ovat ohjanneet Kaikkien Hämeenlinna -suunnitelman laatimista. Tämän suunnitelman myötä kaupunki pyrkii vahvistamaan asukkaidensa välistä yhteenkuuluvuutta ja tasa-arvoa”, toteaa liikunta- ja hyvinvointipäällikkö Jari Pekuri Hämeenlinnan kaupungilta.

Yli 1000 kertoi näkemyksensä yhdenvertaisuudesta

Hämeenlinna on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta ja yhteisöllisyyttä Houkutteleva Hämeenlinna -kaupunkistrategiansa arvojen pohjalta. Kaikkien Hämeenlinna -suunnitelma on laadittu tukemaan näitä tavoitteita.

”Yhdenvertaisuusperiaate on sisällytetty kaupunkistrategiaamme ja esimerkiksi kaupungin henkilöstölle suunnattuun Hämeenlinnan väen toimintakulttuuriin. Yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää jatkuvaa aktiivisuutta osallisuuden ja turvallisuuden tunteen vahvistamiseksi koko kaupunkiyhteisössä”, toteaa kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen.

Nyt tehty suunnitelma pohjautuu oikeusministeriön Hyvät väestösuhteet -malliin. Hämeenlinnalaisilta kysyttiin kyselyllä kokemuksia yhdenvertaisuudesta, ja lisäksi yläkoulujen oppilaskunnista ja Hämeenlinnaan muualta muuttaneilta kerättiin näkemyksiä erillisissä tapaamisissa.

Kyselyn tulosten mukaan valtaosa syrjintää kokeneista vastaajista kokee syrjintää eniten työpaikoilla ja työnhaussa, koulussa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Syyksi syrjintään mainitaan useimmiten ennakkoluulot ja se, että erilaisuutta ei ymmärretä.

Tietoisuuden lisääminen ja sitä kautta esimerkiksi erilaisten kulttuurien ymmärtäminen nähtiin keskeisenä keinona vähentää ennakkoluuloja ja syrjintää. Toimenpiteinä ehdotettiin tutustumista, kohtaamista sekä erilaisia teema- ja kulttuuripäiviä.

Kaikkien Hämeenlinna -suunnitelman tavoitteena on pyrkiä lisäämään kaikkien hämeenlinnalaisten tietoisuutta ihmisten moninaisuudesta, mahdollistaa eri kulttuurien väliset kohtaamiset ja parantaa Hämeenlinnan asukkaiden turvallisuuden tunnetta.

Hämeenlinnasta kaikkien kaupunki

Kaupunki on panostanut tilojen ja tapahtumien luomiseen, jotka toimivat kohtaamispaikkoina eri-ikäisille ja -taustaisille ihmisille. Esimerkiksi kirjastot, kulttuurikeskukset ja puistot on suunniteltu niin, että ne houkuttelevat kaikenlaisia ihmisiä viettämään aikaa yhdessä. Palvelujen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoteemat näkyvät myös UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -toiminnassa.

”Hämeenlinnan kaupunki on sitoutunut seuraamaan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyön edistymistä. Seurannan avulla voidaan varmistaa, että suunnitelma ei jää pelkäksi paperille, vaan muuttuu todellisiksi teoiksi, jotka näkyvät ja tuntuvat kaupungin arjessa”, kertoo Pekuri.

Kaikkien Hämeenlinna -suunnitelma on askel kohti inklusiivisempaa ja yhtenäisempää yhteiskuntaa, jossa jokainen asukas tuntee itsensä arvostetuksi ja kuulluksi. Yhdessä voimme rakentaa yhteisöllistä ja yhdenvertaista Hämeenlinnaa.

Lue lisää verkkosivuiltamme: hameenlinna.fi/kaikkienhameenlinna

Tutustu suunnitelmaan, joka on käsittelyssä kaupunginvaltuustossa maanantaina 10.6.2024

Pekuri Jari