Iittalan XXVII taidekirjakilpailun voittaja ja kunniamaininnat

Iittalan XXVII Valtakunnallinen Taidekirjapäivä palkitsee vuoden 2023 parhaan taidekirjan Eliel Aspelin -palkinnolla. Hämeenlinnan kaupunginkirjaston järjestämän kilpailun voittaja julkistettiin lauantaina 8.6.2024 klo 12 Hämeenlinnan pääkirjastossa.  Tänä vuonna kilpailuun osallistui 30 vuonna 2023 julkaistua teosta.

Vuoden paras taidekirja 2023 on kiehtova ja monitasoinen Maria Matinmikon teos Valohämy. Siltala/PARVS

Teoksen nimi Valonhämy eli italiaksi chiaroscuro viittaa Rembrandtin ajan maalaustaiteessa valon asteittaiseen, mutta suhteellisen jyrkkään liukumiseen varjoksi.  Tekstit ovat kokoelma runoja, tarinoita ja lyhyitä esseitä, mutta mitä enemmän niihin syventyy, sitä enemmän ne alkavat muistuttaa mosaiikkimaista, taiteellista pamflettia.

Sidotussa teoksessa sidontalangat on jätetty kauniisti näkyviin, mutta teoksen sisältö haastaa lukijansa etsimään sen sisäisen langan päätä yhä uudestaan. Ehkä juuri siksi teos houkuttelee tarttumaan itseensä kerta toisensa jälkeen. Se ei ole tyypillinen sohvapöytää koristava taidekirja, vaan teos, jota voi kantaa helposti mukana käsilaukussa ja lukea vaikka metrossa tai ulkona rantakallioilla.

Voittajan lisäksi palkittiin kolme teosta kunniamaininnalla:

Helsinki graffiti, 25-vuotisjuhlapainos (toim. Anne Isomursu ja Tuomas Jääskeläinen). PARVS

On suorastaan kulttuuriteko saattaa tämä kulttuurihistoriallisesti merkittävä, upeasti kuvitettu ja taitettu teos uudelleen yleisön saataville. Juhlapainokseen on lisätty 60 uutta kuvaa, jotka edustavat kuitenkin kaikki alkuperäistä tarkasteluaikakautta eli vuosia 1984-1998. Teos houkuttelee tutkimaan paitsi itse graffiteja, myös mennyttä 1980-1990-lukujen kaupunkikuvaa, joka kuvissa pääsee kiehtovasti esiin. Joskus kauneus on silmiemme edessä, mutta oivallamme sen arvon vasta, kun se on jo kadonnut.

Ville Vilén, Kimmo Heikkilä: Lintuhuviloita Savonlinnasta haudankaivaja Ruuskasen tapaan.  Riihisaari – Savonlinnan museo

Vaatimaton, pehmeäkantinen teos oli hukkua kymmenien järkälemäisten ja kiiltävien taidekirjojen alle. Haudankaivaja Marko Ruuskanen on taiteillut Savonlinnan vanhojen rakennusten mukaisia tarkkoja näköislinnunpönttöjä, joita on ripustettu pitkin kaupunkia. Teoksessa on elävää kerrontaa rakennuksista ja niiden ihmisistä, menneistä ajoista ja paikoista sekä rakennustaiteen historiasta. Mukana on myös sympaattinen kuvaus haudankaivaja Ruuskasen projektista, uuden oppimisen ilosta ja oman pienen sydämen jäljestä, jonka jokainen meistä voi ympäristöönsä jättää.

Katarina Reuter. EMMA Espoon modernin taiteen museo

Suomen taideakatemian säätiön palkintonäyttelyä käsittelevän kirjan teokset ovat kuin taidetta näyttämöllä. Katarina Reuterin teoksissa katsotaan kuin ikkunasta ulos, milloin suoraan tai rikkinäisten pitsiverhojen läpi. Avautuvista maisemista löytyy rauhallisuutta, salaperäisyyttä, vahvaa väriä, kerroksellisuutta ja pikkutarkkaa kuvausta. Kirjan mielenkiintoiset tekstit kertovat lisää Katarina Reuterista, hänen taustoistaan, luovuudestaan ja toiminnastaan.

Vuoden 2024 palkintoraadissa toimivat Hämeenlinnan seudun taideyhdistyksen pj. Pia Kaulio, toimittaja Riikka Happonen sekä Hämeenlinnan kameraseuran pj. Anita Lehtonen. Sihteerinä toimi informaatikko Ilkka Marjanen Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta.