Hämeensaaren järvenrantamaisemiin nousee tulevaisuudessa laadukkaan rakentamisen asuinalue

Hämeensaareen on nousemassa merkittävä asuinalue, jossa järvenrantamaisemissa hyvien palvelujen äärellä on mahdollisuus laadukkaaseen rakentamiseen. Hyvin saavutettavalla alueella tulee olemaan tarjolla tontteja puurakentamiseen, korkeaan rakentamiseen sekä kerrostalorakentamiseen. Hämeenlinnan kaupungin kaupunkirakenne edistää alueen jatkokehittämistä ja sen markkinointi käynnistyy kaavaehdotuksen lainvoimaisuuden jälkeen osana asumisen markkinointia.

Kumppanuussopimus päättyy ja kaupunki jatkaa Hämeensaaren kehittämistä omin voimin

Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeensaaren Kehitys Oy ovat kehittäneet Hämeensaaren aluetta kumppanuussopimuksen mukaisesti vuodesta 2019 lähtien vuoteen 2023. Sopimus uudistettiin vuonna 2023. Kesäkuun alussa 2024 Hämeensaaren Kehitys Oy lähestyi Hämeenlinnan kaupunkia ehdotuksella lunastaa projektiyhtiön Hämeensaaren hankkeessa laatima materiaali kokonaishintaan 584 000 euroa, ja jatkaa alueen kehittämistä ilman Hämeensaaren Kehitys Oy:tä.

Hämeensaaren kumppaanuuskaavoitus on edennyt Hämeensaaren Kehitys Oy:n kanssa hyvässä yhteistyössä ja sopimuksen mukaisesti. Kumppanuussopimuksessa kuitenkin sovitaan, että osapuolet vastaavat omista ja tilaamiinsa palveluihin liittyvistä kustannuksista. Rakennusoikeuden hinnasta on sopimuksessa kirjattu siten, että siitä käydään neuvotteluja. Näin ollen kaupunki ei aio lunastaa projektiyhtiön laatimia aineistoja esitettyyn kokonaishintaan.

Kumppanuussopimuksen voimassaolo ja Hämeensaareen alueeseen kohdistunut suunnittelualuevaraus päättyvät 30.6.2024, jonka jälkeen kaupunki jatkaa Hämeensaaren alueen kehittämistä omin voimin.

Kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen kiittää osaltaan Hämeensaaren Kehitys Oy:tä hyvästä vuorovaikutuksesta ja yhteistyöstä hankkeen eri vaiheissa. Hanketta on edistetty hyvällä tahdolla haastavassa taloussuhdanteessa. Käytännössä rakennusalan kansallisesti vaikea tilanne ja sitä edeltänyt pandemia ovat vaikeuttaneet tilapäisesti kaupunkikehittämistä, ja olosuhteet ovat Parviaisen mukaan vaikuttaneet myös Hämeensaaren hankkeeseen.

Alueesta on kuitenkin edelleen tulossa merkittävä ja kiinnostava osa Hämeenlinnan kaupunkikeskustaa, toteaa Parviainen.

Hämeensaaren asemakaavaehdotus on käsiteltävänä loppukesästä 2024

Hämeensaaren asemakaavaehdotus on menossa loppukesästä 2024 kaupunginhallituksen kautta valtuuston hyväksyttäväksi, jonka jälkeen kaava saa lainvoiman ja sitä voidaan lähteä toteuttamaan.
Hämeensaaren asemakaavahankkeen laajuus on yhteensä noin 62 850 kerrosalaneliömetriä, joista kumppanuussopimuksen mukainen kaavoitettu alue sisältää 24 150 k-m2 asumista, noin 13 800 k-m2 on varattu pysäköintilaitokselle, 1 400 k-m2 liiketiloille ja loput 3 100 k-m2 on vapaasti käytettävää rakennusoikeutta keskusta-alueen toimintoihin, kuten asumiseen, majoitukseen, liike-, toimisto- tai palvelutiloihin. Kumppanuussopimukseen sisältyvän kaavoitetun alueen lisäksi asemakaavahanke sisältää Uimarinkadun itäpuolelle, Vanajaveden rantaan, osoitetun asuinkorttelin, jonka rakennusoikeus on 17 900 k-m2 sekä uimahallin pohjoispuolelle osoitetun, palveluasumisen ja päivähoidon mahdollistavan tontin, joka on rakennusoikeudeltaan 2 500 k-m2. Uimahalli on huomioitu asemakaavassa nykytilanteen mukaisesti.

Asemakaavassa puistoon sijoittuvaa rakennusoikeutta on 500 k-m2 ja se voidaan käyttää pienten teknisiä verkostoja tai puiston toimintoja tukevien rakennusten tai rakennelmien toteuttamiseen.

Asemakaava mahdollistaa Vanajaveden rantaveteen kelluvan liikerakennuksen

Hämeensaaren eteläpuolen edustalle Vanajaveteen on mahdollista sijoittaa pienehkö paviljonkirakennus, jonka koko on enintään 50 k-m2. Hämeensaaren puiston ja Paasikiventien edustalle Vanajaveden rantaveteen on mahdollista sijoittaa kelluva yksikerroksinen 250 k-m2 suuruinen paviljonkityyppinen liikerakennus, jossa voi olla mm. sauna- ja ravintolapalveluita.

Suunnitelman pysäköintiratkaisuna on keskitetty 400 paikkainen pysäköintilaitos

Asukaspysäköinti sijoittuu lähes kokonaan pysäköintilaitokseen. Ainoastaan korttelin 27 asukaspysäköinti on kokonaan tontilla, kun taas muiden kortteleiden tonteille voi sijoittua vain muutamia autopaikkoja. Lisäksi korttelin 16 mahdollisten liike- toimisto- ja kokoustilojen pysäköintipaikat ja noin puolet uimahallin pysäköintitarpeesta sijoittuvat pysäköintilaitokseen. Kadunvarsipaikkoja alueella tulee olemaan noin 40 ja alueen länsiosaan sijoittuvalla yleisellä pysäköintialueella paikkoja on 60. Alueen valmistuttua, on uimahallin edustalla asiakas- ja henkilökuntapaikoitusta varten noin 50 autopaikkaa.

Suunnitelmassa on huomioitu myös kävelyn ja pyöräilyn mahdollisuudet. Kaupungin pääpyöräreitti kulkee Hämeensaaren puistoalueen kautta idässä Paasikiventielle ja lännessä moottoritien varteen.

Lisätiedot: