Kansanedustaja Pekka Haaviston ilmiöennuste avasi Taidevaltakunta ’24 -biennaalin 

Kansanedustaja Pekka Haavisto avasi torstai-iltana 13.6.2024 ensimmäisen Taidevaltakunta ’24 -biennaalin Hämeenlinnan taidemuseossa omalla ilmiöennustuksellaan. Haaviston ennakkoon tallennettu ilmiöennuste on nähtävissä taidemuseon Youtube-kanavalla.

Pekka Haavisto ennustaa, että 2050-luvun maailmassa sosiaalisen median kanssa kilpailemaan on syntynyt kokonaan uusi, trendaava ilmiö – henkilökohtaiset tapaamiset ja keskustelut.

”Keskustelutaito on otettu kouluissa uudeksi oppiaineeksi. Koko kansakunta on uuden innovaation, ihmisten välisen elävän keskustelun lumoissa”, Haavisto ennakoi.

Haavisto valitsi ilmiöennusteensa lähestymistavaksi utopian ja uskoo, että myös tulevaisuudessa taiteilija tekee näkymätöntä näkyväksi: ”Hän loihtii eteemme sellaista, mikä tulee alitajunnastamme ja muistuttaa meitä siitä, mitä vaihtoehtoja meillä on. Taide myös tuo arvoja elämäämme. Vuoden 2050 Suomessa taide elää ja voi hyvin.”

Pekka Haavisto
Kansanedustaja Pekka Haavisto. Kuva: Miika Kangasniemi/Hämeenlinnan kaupunki.

Lisää ilmiöennustuksia tulossa

Myös Taidevaltakunta ’24 -biennaalin taiteilijat ovat tehneet omia ilmiöennustuksiaan. Niitä julkaistaan biennaalin aikana Hämeenlinnan taidemuseon Youtube-kanavalla. Taiteilijoiden ilmiöennusteet löytyvät lisäksi taidevaltakunta.fi-sivun taiteilijaesittelyistä julkaisemisen jälkeen.

Biennaalitaiteilijat virittäytyivät tulevaisuusajatteluun hakiessaan mukaan biennaalin vuosi sitten keväällä. Silloin julkaistut eri alojen asiantuntijoiden Rachel Coldicattin, Antti Majavan ja Sari Tolvasen ilmiöennusteet ovat nähtävissä omalla soittolistallaan.

Taidevaltakunta ’24 -biennaali on avoinna yleisölle koko kesän, 8.9.2024 asti. Biennaaliin osallistuu 31 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää. Teoksia on Hämeenlinnan taidemuseossa ja Hämeenlinnan kaupungin keskustan alueella.

*****************************************
Hämeenlinnan taidemuseo, Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ja Tampereen taidemuseo toteuttavat Taidevaltakunta-biennaalia yhteistyössä osana seudullisen vastuumuseon taidemuseotehtävää. Kahden vuoden välein toteutettava kuvataiteen biennaali vuorottelee eri maakunnissa. Ensimmäinen biennaali nähdään Hämeenlinnassa ja Kanta-Hämeessä 2024. Tampereelle ja Pirkanmaalle biennaali levittäytyy 2026 ja vuonna 2028 Lahteen ja Päijät-Hämeeseen.

Taidevaltakuntakunta ‘24 -biennaali on saanut Museoviraston valtionavustusta ja Alfred Kordelinin säätiön apurahan.

Kiitos yhteistyöstä Hämeen liitto, Pirkanmaan liitto sekö Vanai Bistro & Bastu -ravintola.

Lue lisää

taidevaltakunta.fi