Ensimmäiset uimavesinäytteet otettiin 3.6. – Kahdella uimarannalla havaittiin vähäisiä määriä sinilevää

Hämeenlinnan ja Hattulan alueella on 24 uimarantaa, joiden veden laatua seurataan vesinäytteiden avulla. Seitsemän rantaa on yleisiä uimarantoja ja 17 pieniä yleisiä uimarantoihin. Yleiseksi uimarannaksi on määritelty ranta, jolla odotetaan käyvän huomattava määrä uimareita. Pienillä yleisillä uimarannoilla tarkoitetaan rantoja, joilla ei odoteta käyvän huomattavaa määrää uimareita, mutta rannan ylläpitäjä on tehnyt niistä terveydensuojelulain mukaisen ilmoituksen.

Uimaveden laatua seurataan uimakaudella, joka alkaa 15.6. ja kestää 31.8. asti. Kaikilta valvonnassa olevilta uimarannoilta otetaan kauden aikana kolme vesinäytettä. Lisäksi yleisiltä uimarannoilta otetaan yksi vesinäyte kultakin rannalta ennen uimakauden alkua. Tänä vuonna ensimmäiset näytteet otettiin 3.6. Näytteenoton yhteydessä mitataan myös pintaveden lämpötila ja arvioidaan aistinvaraisesti uimaveden syanobakteerien eli sinilevien määrää.

Pintavesien lämpötilat olivat kesäkuussa tavanomaista korkeampia

Kesäkuun alussa olleen hellejakson seurauksena pintavesien lämpötilat olivat tavanomaista korkeampia. Näytteenotossa mitattiin jopa 24 °C lämpötilat Herniäisten, Tervanimen ja Hämeenlinnan uimahallin rannoilla. Kesäkuun edetessä vaihtelevassa säässä myös vesien pintalämpötilat laskivat. 17.6. alkaneella viikolla veden lämpötila vaihteli 17,5-18 asteen välillä.

Ormajärvellä ja Kankaistenjärvellä havaittiin vähäisiä määriä sinilevää

Valmistuneiden tulosten perusteella uimavesi on mikrobiologiselta laadultaan uimakelpoista. Vähäisiä määriä sinilevää havaittiin Hämeenlinnassa Ormajärven Untulan rannassa ja Kankaistenjärven uimarannalla. Näytetuloksia voi seurata uimarantojen ilmoitustauluilta ja sivulta ”uimavesi ja allasvesi

Syanobakteeri- eli sinileväseuranta uimakaudella 2024

Hämeenlinnan kaupungin terveysvalvonta on tänä vuonna mukana valtakunnallisessa sinileväseurannassa, joka kestää kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Viikoittaista seurantaa tehdään Katumajärven Idänpään uimarannalla. Kesäkuussa tehdyssä seurannassa ei ole havaittu sinilevää. Valtakunnallisen sinileväseurannan tuloksia voi seurata Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus/Sinilevätilanne – Järvi-meriwiki (jarviwiki.fi).

Kukinnan eli sinileväesiintymien esiintymistä ja kestoa on vaikea ennustaa. Tuulet ja virtaukset liikuttelevat sinilevämassaa, joten sinilevän määrä vedessä voi vaihdella nopeasti jopa saman päivän aikana. Muun muassa lämmin ja tyyni sää sekä ravinteet edistävät syanobakteerien eli sinilevien kasvua ja esiintymistä. Uimarin kannattaa itse arvioida silmämääräisesti uimaveden tila aina ennen uimista.

Yleisten uimarantojen uimavesi luokitellaan neljän peräkkäisen vuoden näytetulosten perusteella

Vuoden 2023 tulosten perusteella kaikkien valvonnassa olevien yleisten uimarantojen uimavesi oli erinomaista lukuun ottamatta Ormajärven Sankolan uimaveden luokitusta, joka laski luokkaan hyvä. Luokituksen lasku johtui yhdessä yksittäisessä näytteessä 22.6.2022 todetusta korkeasta ulosteperäisten bakteerien määrästä. Luokitukset löytyvät kaupungin verkkosivuilta ja luokitusta kuvaavat symbolit löytyvät yleisten uimarantojen ilmoitustauluilta.
Uimarantojen ilmoitustauluilta löytyy myös tiedote, josta löytyvät uimarannan omistajan ja terveydensuojeluviranomaisen yhteystiedot. Uimaveden laatuun ja rannan yleiseen hygieniaan liittyvät kyselyt ohjataan terveystarkastajalle ja rakenteisiin liittyvät huomiot uimarannanomistajataholle.

Hygieniasta annetut suositukset, tupakointikielto ja koirakuri uimarannoilla

Sairastumisien ehkäisemiseksi uimarannoilla on hyvä noudattaa yleisiä hygieniasta annettuja suosituksia ja ohjeita.

  • Tule uimarannalle vain terveenä.
  • Niistä ja yski uimarannallakin nenäliinaan
  • Muista hyvä käsihygienia
  • Huolehdi roskat roska-astiaan tai vei mukanasi
  • Tutustu uimarannan infotauluun ja toimi rannan ohjeiden mukaisesti.

Yleisillä uimarannoilla on tupakointi kielletty toukokuun alusta syyskuun loppuun. Tupakkalain mukaisella kiellolla suojellaan erityisesti pieniä lapsia passiivisen tupakoinnin haitoilta. Lisäksi sillä halutaan vähentää tupakoinnista aiheutuvaa roskaantumista ja ympäristöhaittoja. Kieltoa valvoo terveysvalvonta.

Koiria ei uimarannoille saa päästää lainkaan. Koirille löytyy kuitenkin omia erikseen merkittyjä uittopaikkoja esimerkiksi rantareitin varrelta, Tervaniemestä sekä Katumajärven rannalta. Koirien uittopaikkojen sijainnit löydät sivulta Koirapuistot ja uittopaikat.

Hämeenlinnan ja Hattulan alueilla viranomaisvalvonnassa olevat uimarannat

Yleiset uimarannat

Ahvenistonjärvi, Ahvenisto
Alajärvi, Tervaniemi
Aulangonjärvi, Kihtersuo
Hauhonselkä, Pappilanaro
Ormajärvi, Sankolan ranta
Vanajavesi, uimahallin ranta
Vanajavesi Herniäinen (Hattula)

Pienet yleiset uimarannat

Alimmainen
Aulangonjärvi, ulkoilumaja
Kahtoilampi
Kankaistenjärvi
Katumajärvi, Idänpää
Katumajärvi, OTK:n ranta
Matkolammi
Ormajärvi, Untulan ranta
Pannujärvi
Pursunjärvi
Suolijärvi, Kirkkoranta
Vanajavesi, Sairion ranta
Äimäjärvi, urheilukentän ranta
Armijärvi, Nihattulan ranta (Hattula)
Lehijärvi, Kalkkonen (Hattula)
Vanajavesi, Eerolan ranta (Hattula)
Vanajavesi, Pappilanniemi (Hattula)

Lisätietoa uimavesien laadun seurannasta saat Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen verkkosivuilta.

Lisätiedot: