Ketterimmät-työllisyysohjelma tutuksi – Osa 1: Muuttuva työelämä

Mikä Ketterimmät?

Hämeenlinnan seudulla työllisyyttä hoidetaan ja edistetään Ketterimmät-työllisyysohjelman mukaisesti. Ketterimmät on Hämeenlinnan seudun työllisyysohjelma vuosille 2017-2025, jota toteutetaan Hattulassa, Hämeenlinnassa ja Janakkalassa. Sen keskiössä ovat työnhakijoiden ja työnantajien aidot tarpeet. Ohjelma löytyy kokonaisuudessaan täältä: Ketterat_tyollisyysohjelma.pdf (hameenlinna.fi)

Ketterimmät-työllisyysohjelma ja sen toteutus on jaettu viiteen alaohjelmaan ja työryhmään:

  • Muuttuva työelämä
  • Pitkittyvän työttömyyden ehkäisy
  • Nuoret töihin
  • Osaaminen ja kohtaanto
  • Vetovoima ja pitovoima

Kullakin alaohjelmalla on omat tavoitteet, työryhmä ja toimenpiteet. Työryhmiin on koottu alueemme työllisyys- ja elinvoimapalveluiden ammattilaisia, yli organisaatio- ja sektorirajojen. Monialaiset ja -ammatilliset työryhmät tapaavat säännöllisesti ja työskentelevät yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Blogikirjoitussarja Ketterimmistä

Elo-syyskuun aikana esittelemme blogikirjoituksissa kaikki viisi eri alaohjelmaa ja niiden konkreettisia toimenpiteitä. Tämän jälkeen tiedät ainakin murto-osan siitä, miten Hämeenlinnan seudulla edistetään työllisyyttä tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti lukuisten erilaisten toimenpiteiden avulla.

Ensimmäisenä esittelyssä on Muuttuva työelämä -alaohjelma työryhmineen.

Muuttuva työelämä -alaohjelman kuvaus:

Tehtävänä on vuoropuhelun, yhteistyön ja keskustelun lisääminen työympäristöjen muutoksista sekä muutosten tunnistamisesta. Varaudutaan ja vastataan työmarkkinoiden muutoksiin luomalla yhteistyössä joustavia ratkaisuja.

Tavoitteet:

1) Yhteisen tiedon lisääminen ja tulevaisuuden ennakointitiedon hyödyntäminen yhteistyössä

2) Osaamisen kehittäminen, työ- ja yrittäjyyspolkujen löytäminen

3) Muuttuvan työelämän mahdollisuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen

Esimerkkejä toimenpiteistä viimeisen vuoden ajalta:

  • Työelämävalmennukset Hämeenlinnan kaupungin 8. luokkalaisille. Niissä nuorille on kerrottu työelämään valmistautumisesta, työelämän pelisäännöistä ja keskusteltu muuttuvan työelämän teemoista (mm. suhdanteiden ja maailman tilannemuutokset, sota, pandemia).
  • Eräs työryhmän jäsen toimi Walonkulman klubitalon Klubimentorina, millä on vahvistettu mielenterveyskuntoutujien työelämään valmistamista.
  • Duuniwork-tapahtuma huhtikuussa 2024 teemalla ”Muutoksessa mukana”.
  • Kansainvälistymällä kasvuun -tapahtuma PARKKI Business Parkissa. Aiheena ”Monimuotoisuuden teemat ja kansainvälinen työkulttuuri työpaikoilla”. Tapahtumassa järjestetty paneelikeskustelu kansainvälisestä työkulttuurista työpaikoilla näytettiin myös verkossa.
  • Erätaukokeskustelu PARKKI Business Parkissa keväällä 2024. Keskustelemassa oli neljä työelämän ja neljä oppilaitoksen edustajaa. Teemana oli tulevaisuuden osaava työvoima: Vastaako koulutus yritysten tämän päivän ja tulevaisuuden osaamistarpeita?
  • Sosiaalinen vastuullisuus rekrytoinnissa -paneelikeskustelu. Miten vastuullisuutta voidaan edistää ja mitä hyötyä siitä on työnantajille? Katso keskustelutallenne: https://www.youtube.com/live/5ff_kWq_vNg?app=desktop
Kasiluokkalaisten työelämävalmennukseen menossa

Toimenpiteiden tuloksia ja vaikutuksia:

  • Erätaukokeskustelusta nousi tärkeitä huomioita. Yritykset kokivat, että on tärkeää kertoa oppilaitoksille missä mennään. Oivalluksia tuli osapuolille ja nähtiin että ennakointiosaamisen tärkeys on suuressa roolissa. Puheenvuoroista nousivat alaistaidot, kuka ohjaa työpaikalla, yritysten resurssit oppilaitosyhteistyölle, muuttuvat tarpeet työelämässä ja huoli nuorten työelämässä pärjäämisestä sekä teknologian ja sosiaalisuuden yhteentörmäys. Yritykset kaipaavat ketteryyttä oppilaitoksilta. Yksi keskeisimpiä oivalluksia oli, että ketteryyteen päästään yhteistyöllä ja ennakointia tulisi lisäksi tehdä enemmän. Tulevaisuudessa hiljaisen tiedon hyödyntäminen, kuitenkin samalla hyväksyen muutokset ja uudistuminen.
  • Hämeenlinnan koulujen opinto-ohjaajat olivat erittäin tyytyväisiä työelämävalmennuksiin ja halusivat jatkaa yhteistyötä myös ensi vuonna. Myös nuorilta tuli hyvää palautetta ja he tulivat kiittämään tapahtumasta.
  • Paneelikeskustelun jälkeen eräs mielenterveyskuntoutuja sai siirtymätyöpaikan, kun yritykset verkostoituivat keskenään.
  • Olemme saaneet oppilaitoksia ja yrityksen edustajia osallistumaan aktiivisesti ja lisättyä tietoisuutta muuttuvan työelämän teemoista.

Työryhmän jäsenet auttavat mielellään tähän aihepiiriin liittyvissä asioissa:

Kirsi Hyväri: kirsi.hyvari(at)ely-keskus.fi /  0295 025 054

Mirja Ojantausta: mirja.ojantausta(at)hamechamber.fi / 044 3296654

Salla Ahonen: salla.ahonen(at)linnan.fi / 0404513518

Sarjan muut kirjoitukset

Osa 2: Ketterimmät-työllisyysohjelma tutuksi – Osa 2: Pitkittyvän työttömyyden ehkäisy – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)

Osa 3: Ketterimmät-työllisyysohjelma tutuksi – Osa 3: Osaaminen ja kohtaanto – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)