Järjestöavustusten myöntämiskriteerit uudistetaan

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta käsittelee 20.8.2024 esitystä järjestöavustusten myöntämiskriteerien uudistamisesta. Uudistuksen valmistelu aloitettiin toukokuussa lautakunnan iltakoulussa sekä kesäkuussa kahdessa järjestöille suunnatussa keskustelutilaisuudessa.

Uudistustarve on syntynyt avustushakemusten määrän kasvusta. Samaan aikaan järjestöavustuksiin osoitettu rahoitus on pienentynyt. Nykyisillä myöntämiskriteereillä hakemusten vertailu on ollut haastavaa, eikä kielteisten päätösten tekeminen ole ollut mahdollista. Esitettävissä avustuskriteereissä arviointi painottuu erityisesti avustettavan toiminnan vaikuttavuuteen.

Esityksen mukaan liikunnan sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustukset ja kulttuurin avustukset eriytettäisiin. Talousarviossa järjestöavustusten määräraha jaettaisiin siten, että avustuksista 60% kohdistuu liikunnan sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ja 40% kulttuuriin. Jatkossa kaikki avustukset kohdistuisivat toimintaan, ja tila-avustuksista luovuttaisiin. Tästä huolimatta hakijat voivat edelleen käyttää saamaansa avustusta tilakustannuksiin. Jatkossa avustuksen maksimimäärää rajattaisiin siten, että kaupungin avustus voi kattaa korkeintaan 50% järjestön talousarvion mukaisista toimintakuluista.

Hakemuksien käsittely tapahtuisi jatkossa liikunnan sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osalta pisteytysjärjestelmällä, joka toimii perusteena esitettäville avustussummille. Kulttuurin avustuksissa säilyy harkinnanvaraisuus, jonka perusteena ovat avustettavan kohteen vaikutus elinvoimaan, kulttuuritarjontaan sekä osallisuuteen.

Järjestöavustusten haku aukeaa lokakuun alussa ja päättyy lokakuun viimeisenä arkipäivänä klo 12.00. Avustuksen hakija päättää, kumpaan kokonaisuuteen hakemuksensa osoittaa ja on velvollinen huolehtimaan siitä, että avustus on lähetetty määräaikaan mennessä.

Jatkuvan toiminnan minipilottiavustuksia esitetään lakkautettaviksi. Jatkossa kaikki pienimuotoisen ja tapahtumallisen toiminnan edistäminen tapahtuisi kokeellisen toiminnan minipilottiavustuksilla, joita myönnettäisiin kaikkeen kansalaislähtöiseen toimintaan ja edelleenkin yhdistysten ohella myös yksityishenkilöille ja työryhmille.

Liite, kokeellisen toiminnan minipilotit
Liite, liikunnan ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustukset
Liite, kulttuuriavustukset

Lisätiedot: