Tulevaisuuden tutkimusretkellä -keskustelufestivaali Taidevaltakunta ’24 -biennaalin viimeisenä lauantaina 7.9. Hämeenlinnan taidemuseossa

Lauantaina 7.9.2024 Hämeenlinnan taidemuseossa käydään kolme eri keskustelukokonaisuutta Taidevaltakunta ’24 -biennaalin teosten äärellä. Myös museokävijät ovat tervetulleita osallistumaan keskusteluihin. Taidemuseoon on vapaa sisäänpääsy Keskustelufestivaalin ajan klo 11–17.

Kaikki festivaalin keskustelut toteutetaan biennaaliteosten äärellä käyttäen rakentavan keskustelun Erätauko-menetelmää. Kuka tahansa yleisöstä voi istahtaa vapaalle tuolille ja osallistua keskustelupiiriin. Jokaisessa piirissä on mukana etukäteen kutsuttuja keskustelijoita. Biennaalitaiteilijoiden lisäksi keskustelijoina on ajatusseppiä ja Hämeenlinnan kaupungin virkamiehiä. Keskusteluja vetävät Hämeenlinnan taidemuseon amanuenssi Soile Ollikainen ja museonjohtaja Jenny Valli.

Taide, tulevaisuus ja valtakeskustelu klo 11 Engelissä

Ensimmäinen keskustelu alkaa klo 11 otsikolla Taide, tulevaisuus ja valta. Keskustelu käydään keltaisen Engel-rakennuksen yläkerran näyttelysalissa, jossa on esillä Harri Pälvirannan ja Jussi Nykäsen teoksia. Etukäteen kutsuttuina keskustelijoina tässä piirissä ovat Taidevaltakunta ’24 -biennaalin kuvataiteilija Harri Pälviranta, biennaalin ajatusseppä Eea Vatanen, Hämeenlinnan kulttuuripäällikkö Janne Nieminen ja Tampereen taidemuseon museoamanuenssi Johanna Kangas, joka on työskennellyt Taidevaltakunta-työryhmässä.

Miten olemme maailmassa? -keskustelu klo 13 Lohrmannissa

Kello 13 punatiilisen Lohrmann-rakennuksen alakerrassa, Laura Liljan teoksen äärellä käydään keskustelua siitä, miten me olemme maailmassa. Mukana keskustelijoina ovat Taidevaltakunta ’24 -biennaalin kuvataiteilija Laura Lilja, ajatusseppä Niina Valtaranta, Hämeenlinnan strategiajohtaja Markku Rimpelä ja Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan tutkija Elisa Lindell, yksi Taidevaltakunta-työryhmän jäsenistä.

Toivomuskaivojen äärellä -keskustelu klo 15 Engelissä

Tulevaisuuden tutkimusretkellä -keskustelufestivaalin viimeinen erätauko-keskustelu alkaa klo 15 keltaisen Engel-rakennuksen ensimmäisessä salissa, jossa on esillä Sanna Kanniston ja Anni Honkajuuren teoksia. Biennaalitaiteilijoista keskustelijana ovat kuvataiteilija Sofi Häkkinen sekä hänen kanssaan tiivistä yhteistyötä tekevä Ville Hakulinen. Lisäksi keskustelijaksi on kutsuttu ajatusseppä Riikka Partanen, Hämeenlinnan elinvoimajohtaja Niklas Lähteenmäki ja Hämeenlinnan taidemuseon museonjohtaja Jenny Valli.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tulevaisuuden tutkimusretkellä -keskustelufestivaalin toteuttamisen ovat mahdollistaneet Alfred Kordelinin säätiön apurahan ja Museoviraston valtionavustus.

Hämeenlinnan taidemuseo, Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ja Tampereen taidemuseo toteuttavat Taidevaltakunta-biennaalin yhteistyössä osana seudullisen vastuumuseon taidemuseotehtävää. Kahden vuoden välein toteutettava kuvataiteen biennaali vuorottelee eri maakunnissa. Ensimmäinen biennaali nähdään Hämeenlinnassa ja Kanta-Hämeessä 2024. Tampereelle ja Pirkanmaalle biennaali levittäytyy 2026 ja vuonna 2028 Lahteen ja Päijät-Hämeeseen.

Taidevaltakunta ’24 -biennaali
14.6.–8.9.2024
Hämeenlinnan taidemuseo
Avoinna ti–to 11–18, pe–su 11–17
Taidevaltakunta – Biennale 2024 Hämeenlinnan taidemuseossa