Koulurauha julistettiin Hämeenlinnassa – mukana myös presidentti Stubb ja Robin

Koulurauha julistettiin tänä vuonna koko maahan Hämeenlinnasta Seminaarin koululla keskiviikkona 28.8. Oppilaiden valitsema koulurauhan teema tälle lukuvuodelle on ”Et ole yksin – Du är inte ensam”. Yksinäisyysteeman kautta nuoret haluavat, että puhutaan myös empatiasta ja turvallisuudesta.

Seminaarin koulussa järjestetetyssä tilaisuudessa luettiin oppilaiden kirjoittama koulurauhan julistus, jonka julisti suomeksi Ada Peltola ja ruotsiksi Robin Lassenius. Tilaisuudessa nähtiin myös oppilaiden taidokkaita esityksiä. Juontajina toimivat oppilaat Cecilia Lassenius Svenska samskolan i Tammerforsista ja Niilo Kerälä Seminaarin koulusta.

Seminaarin koulun 6.-luokkalaiset Aliisa ja Maljur seurasivat tapahtumaa hymyssä suin ja tunnelmat tapahtuman jälkeen olivat iloiset. ”Tosi monipuolinen ja siinä oli paljon yksityiskohtia. Tosi hyvä!”, kertoo Aliisa. Oppilaille koulurauha merkitsee:

”Ettei ketään kiusata ja kaikilla on hyvä olla.” – Aliisa

”Toiselle tulee antaa työrauha. Ei saa kiusata toista eikä syrjiä. Ja ota kaikki aina mukaan.” – Maljur

Myös tasavallan presidentti Alexander Stubb puhui tapahtumassa. Puheessaan hän kertoi omasta koulutaipaleestaan, joka sisälsi useita eri kouluja ja niiden myötä uusia alkuja. Sopeutumisessa auttoi aina se, että joku tuli juttelemaan. Hän myös korosti erilaisuuden merkitystä, sillä ”Erilaisuus johtaa siihen, että voimme oppia jotain toinen toisiltamme.” Presidentti antoi myös neuvoja lapsille ja nuorille. ”Meille ihmisille tulee hyvä mieli siitä, kun opimme jotain uutta. Se tarkoittaa, että pitää aina olla avoin mieli. Pitää olla utelias. Hyvä mieli tulee siitä, että kaverilla on hyvä olla.”

Tilaisuuden tähtiartistin Robin Packalenin esiintyminen sai yleisön innostumaan ja laulamaan mukana. Hänen energinen lavashow’nsa toi vipinää saliin, ja tilaisuuden päättäneen kappaleen aikana salissa intouduttiin tanssimaan ja taputtamaan Robinin johdolla.

Pitkän ruokapöydän äärellä istuu lapsia sekä aikuisia, jotka hymyilevät ja osa heistä taputtaa käsiään.
Tilaisuuden jälkeen presidentti Stubb tapasi Raatihuoneella pidetyllä lounaalla tilaisuuden järjestäneitä oppilaita, Mannerheimin lastensuojeluliiton edustajia ja Hämeenlinnan kaupungin johtoa.

Koulurauhan julistustapahtuman taustalla oli oppilaista koostuva työryhmä, joka myös laati kouluille tehtäviä, joiden avulla ottaa koulurauha puheeksi säännöllisesti lukuvuoden aikana. Työryhmässä oli oppilaita Seminaarin koulusta, Miemalan koulusta, Iittalan yhtenäiskoulusta, Lammin lukiosta sekä tamperelaisesta Svenska samskolan i Tammerforsista.

Tapahtuma oli osa valtakunnallista koulurauhan julistusta, joka järjestetään vuosittain eri paikkakunnilla. Hämeenlinnan kaupunki on ylpeä saadessaan olla osa tätä tärkeää perinnettä ja toivottaa kaikille koululaisille rauhallista ja turvallista lukuvuotta.

Hämeenlinnan julistustilaisuuden tallenteen voi katsoa Yle Areenasta.

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. www.koulurauha.fi

Lue myös: ”Kympin arvoinen vierailu” – presidentti Alexander Stubbin maanläheinen ja mutkaton persoona vakuutti Voutilakeskuksen asukkaat – Oma Häme (omahame.fi)