Lammin koulukeskuksen rakentamistyöt alkoivat kesällä

Lammilla on alkanut tulevan koulukeskuksen uudisrakennustyöt. Kevään aikana hankkeen suunnitteluvaihe saatiin päätökseen ja kesän aikana tontilla tehtiin purkutöitä ja rakennettiin väistötiloja. Uudisrakennus valmistuu suunnitelmien mukaan helmikuussa 2026 ja koulukeskuskokonaisuus piha-alueineen syyslukukaudeksi 2026.

Lammin koulukeskuksen toteutus käynnistyi keväällä 2024. Kilpailuvaiheen suunnitelmia kehitettiin käyttäjien kuten opettajien ja koululaisten sekä liikuntapuolen toiveiden mukaisesti.

Muun muassa uudisrakennuksen pohjasuunnitelmia sekä säilytysratkaisuja ja kalustettavuutta tarkasteltiin ja hiottiin kehitysvaiheessa saadun palautteen pohjalta.

Myös laajalle piha-alueelle tulevia toimintoja sekä leikkiväline- ja kuntoilulaitevalintoja on suunniteltu tulevien käyttäjien eli opettajien, oppilaiden ja tulevien vapaa-ajankäyttäjien kanssa. Piha tulee toimimaan myös alueen lähiliikuntapaikkana. Piha-alueilla on toimintoja eri-ikäisille liikkujille, sinne tulee muun muassa erilaisia keinuja, leikkivälineitä ja pelikenttiä.

”Eri käyttäjäryhmät osallistuivat erittäin aktiivisesti kehitysvaiheeseen ja olemme hioneet suunnitelmia erinomaisessa yhteistyössä. Saimme kehitysvaiheen päätökseen aikataulussa, mikä mahdollisti rakennusluvan saamisen ja työmaan käynnistämisen kesäkuussa. Rakentaminen on lähtenyt sujuvasti käyntiin. Koulun toiminnassa vahvasti näkyvä kestävä kehitys on näkynyt työmaallakin jo aivan alkumetreistä lähtien”, kertoo Laptin Pirkanmaan aluejohtaja Tuomo Turkkinen.

Suunnittelussa ja rakentamisessa huomioidaan kestävä kehitys

Hankkeelle myönnettiin rakennuslupa kesäkuussa 2024, jolloin työt tulevan koulukeskuksen työmaalla alkoivat. Kesän aikana tulevan koulun alta purettiin erillinen musiikkiluokkarakennus, jolle rakennettiin väistötilat Pasaapeli-rakennuksen liikuntasaliin. Pasaapeli-koulurakennus säilytetään uudisrakentamisen ajan, mutta puretaan lopuksi uutta piha-aluetta varten.

Nyt kun alun purkutyöt ja väistötilat ovat valmiit, työmaalla on siirrytty uudisrakennustöihin. Perustukset on tehty ja betonielementtien asennus on käynnissä. Lokakuussa alkaa sääsuojan asentaminen rakennuksen ympärille. Sääsuojan sisässä koulukeskus saavuttaa harjakorkeuden loppuvuodesta 2024.

Rakennustyömaa, jossa valmiina betonivalut ja prustukset, joiden päälle kasataan elementtejä
Lammin koulukeskuksen rakennustyömaa syyskuussa 2024

Kestävä kehitys näkyy vahvasti paitsi Lammin lukion painotuksessa, myös tulevan koulukeskuksen toteutuksessa. Esimerkiksi uudisrakennuksessa ja muuallakin tontilla on hyödynnetty jo tontilla valmiiksi olleita maa-aineksia. Uusiokäytettyä maamassaa on kertynyt yhteensä 2 140 tonnia, joka vastaa painoltaan noin 1 300 keskikokoista henkilöautoa. Lisäksi puretuista luokista säästetään sopivia laitteita ja modernisoidaan niitä uusiokäyttöön. Työmaalla tullaan myös hyödyntämään tontille toteutettavaa maalämpöä jo rakennusaikana.

Uudet tilat rakennetaan neljän tähden RTS (Rakennustietosäätiön) -ympäristöluokituskriteerien mukaisesti, mikä varmistaa koulurakennukseen muun muassa energiatehokkuuden, kosteudenhallinnan, sisäilman sekä ylläpidon kannalta kestävät ratkaisut. Rakennuksen lämmittämisessä hyödynnetään maalämpöä ja sen katto varustetaan laajalla aurinkopaneelijärjestelmällä.

Lue lisää Hämeenlinnan kaupungin rakennuttamien kohteiden laadunhallinnasta sivulta Talonrakennuttamisen laadunhallinta

Koulukeskuksesta rakentuu muunneltava oppimisympäristö

Lammin koulukeskuksesta tulee muunneltava oppimisympäristö alakoulun, yläkoulun ja lukion oppilaille.

Lammin koulukeskuksen hankkeeseen kuuluu uudisrakennuksen rakentamisen lisäksi myös Hakkalan koulun keittiön perusparannus ja muutokset rakennuksen yhdistämiseksi toiminnallisesti tulevaan yhteiskouluun. Uudisrakennukseen tulee perus luokkatiloja alakoululaisille sekä ala- ja yläkoululaisten yhteiseen käyttöön taito- ja taideaineiden sekä kotitalouden ja musiikin tilat. Uudisrakennuksen laajuus on noin 4 400 brm2.

Tulevan kokonaisuuden keskiöön muodostuu uuden ja vanhan puolen yhdistävä sydänalue, jossa sijaitsevat uusien tilojen pääaula ja näyttämö opinportaineen sekä nykyisten tilojen ruokala ja koulun kirjasto nuorisotilatoimintoineen. Monipuolinen alue luo puitteet yhteisöllisille tapahtumille sekä koulupäivän aikana että vapaa-ajalla.

Hanke toteutetaan KVR (kokonaisvastuurakentamisen) -urakkana. Koulukeskuksen suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Rakennusliike Lapti Oy.

Lisätietoa hankkeesta ja reaaliajassa työmaata kuvaavat raksakamerat löydät sivulta Lammin koulukeskuksen rakentaminen.

Yhteyshenkilöt

Antti Mustajärvi, rakennuttajainsinööri, Hämeenlinnan kaupunki, 050 574 5230, antti.mustajarvi@hameenlinna.fi  

Tuomo Turkkinen, aluejohtaja, Rakennusliike Lapti Oy, 040 717 7576, tuomo.turkkinen@lapti.fi