Oma Häme ja Hämeenlinnan kaupunki allekirjoittivat kiinteistökaupat

Oma Hämeen ja Hämeenlinnan kaupungin välisen kiinteistökaupan sopimukset allekirjoitettiin torstaina Hämeenlinnassa. Sopimuksen mukaan Oma Häme ja Hämeenlinnan kaupunki luovuttavat omistuksessaan olevia kiinteistöjä toisilleen.

Sopimuksen myötä Ahveniston sairaala-alue ja sen rakennukset siirtyvät Hämeenlinnan kaupungin omistukseen, mutta hyvinvointialue jatkaa vuokralaisena sairaala-alueella määräaikaisesti. Vastaavasti Oma Häme saa omistukseensa Viipurintien terveysaseman, Kutalantien paloaseman, Voutilakeskuksen ja Uppsala-talon.

Aluevaltuusto ja Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto hyväksyivät kaupan kesäkuussa. Ministeriö hyväksyi kaupat myöntäessään hyvinvointialueelle lainanottovaltuuden elokuussa.

Järjestelyn tavoitteena on turvata sosiaali- ja terveyspalvelut Hämeenlinnan kantakaupungin väestölle sekä vähentää molempien osapuolten toimitilakuluja.

– Kanta-Hämeessä yhteistyö kuntien kanssa toimii hyvin ja haemme yhteisiä ratkaisuja, Kiitos Hämeenlinnan löysimme kummallekin osapuolelle sopivan, toimivan ja kustannustehokkaan ratkaisun, sanoo hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen.

Kiinteistökauppa edistää tasapainoista kaupunkirakenteen kehittämistä Hämeenlinnassa ja varmistaa, että perusterveydenhuollon palvelut säilyvät keskustassa. Molemmat osapuolet hyötyvät järjestelystä taloudellisesti pitkällä aikavälillä, ja palvelut ovat asukkaille paremmin saatavilla.

– Hämeenlinnan kaupungin keskeisenä tavoitteena on asukkaiden palvelujen ja kaupungin pitkäjänteisen kehittämisen turvaaminen. Tämä kiinteistökauppa on hyvä osoitus siitä, että avoimella yhteistyöllä yhdessä hyvinvointialueen kanssa olemme löytäneet tavoitteiden mukaiset ratkaisut, kertoo kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen.

Hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen ja Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen. Kuva: Petrus Kukkonen

Sopimuksen mukaisesti keskussairaalan alueen myyntihinta on 63 miljoonaa euroa, ja Hämeenlinnan kaupungin neljän kohteen myyntihinta on noin 34 miljoonaa euroa. Hämeenlinnan kaupunki maksaa Oma Hämeelle välirahaa vajaat 29 miljoonaa euroa. Sopimuksen solmimisen jälkeen Oma Häme vuokraa sairaala-alueen rakennukset vuoden 2026 loppuun saakka, vuokran ollessa noin 6,5 miljoonaa euroa vuodessa. Osa tiloista, kuten ensiapu ja Ahvenisto-rakennus, jäävät Oma Hämeen käyttöön vuoteen 2045 asti.

Kiinteistöjärjestely on lähivuosina sekä toiminnallisesti että taloudellisesti kannattava Oma Hämeelle. Järjestely vähentää hyvinvointialueen riskejä ja parantaa palveluiden saavutettavuutta asukkaille.