Uudenmaan ELY-keskus valitti Hämeensaaren kaavasta

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto hyväksyi Hämeensaaren kaavaehdotuksen kokouksessaan 2.9.2024. Valtuuston päätöksestä oli mahdollista valittaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen ajalla 6.9. – 14.10.2024, jolloin Uudenmaan ELY-keskus jätti kaavasta valituksen.

ELY-keskus valitti kaavasta tienpitäjän ominaisuudessa

ELY-keskus on Hämeensaaren vieressä kulkevan VT 3:n tienpitäjä. Sen mukaan kaavaan osoitetaan liikennemelulle herkkiä toimintoja melualueelle siten, ettei esitettyä kaavaratkaisua ole mahdollista luotettavasti melun ohjearvojen toteutumisen näkökulmasta arvioida. Tämän vuoksi ELY-keskus vaatii kaavaa kumottavaksi.

Hämeensaaren alueesta on tehty meluselvitys vuosina 2015 ja 2018, mutta ELY-keskus katsoo selvityksien olevan riittämättömiä, koska kaavaratkaisu on muuttunut merkittävästi vuodesta 2020, jolloin kaavamuutos on tullut vireille.

Kaavamuutosta laadittaessa ELY ja kaupunki ovat käyneet keskenään neuvotteluja, joissa alueen meluhaittaa ja kaavalla päätettäviä meluntorjuntakeinoja on käyty yhdessä läpi.

Meluhaittaa ei ratkaista yksin kaavalla

Kaavassa on etsitty ratkaisuja meluntorjuntaan. Asemakaavassa moottoritietä lähinnä olevan korttelin melulta suojattu piha-alue toteutetaan yhtenäisellä autokatos ja/tai aitarakenteella. Muiden lähellä rantaa olevien korttelien piha-alueet on osoitettu rakennusten väliin, jolloin piha-alue on liikennemelulta suojassa. Melun leviämistä päätöksessä olleen asemakaavan osalta vielä tarkistettiin hankkimalla kaavan mukainen melutarkastelu asiantuntijoilta. Kaavassa on myös annettu rakennusten ulkoseinien, ikkunoiden ja muiden rakenteiden äänieristävyydelle korkeampi vaatimus kuin meluselvitysten mukaan olisi vaadittava.

Kaavaratkaisun lisäksi meluhaittaa voidaan torjua alueen yleissuunnittelulla. Lisäksi myös rakennusvalvonnan lupakäsittelyssä otetaan kantaa meluntorjuntaan.

Hämeenlinnan kaupunki harkitsee, kuinka kaavaan liittyen nyt edetään. Vaihtoehtoina on tehdä valtuustossa hyväksytyn kaavan kumoava päätös tai odottaa hallinto-oikeuden käsittelyn lopputulosta. Joka tapauksessa kaavan jatkokäsittely pyritään tekemään nopealla aikataululla. Jos kaavaratkaisu palautuu käsittelyyn, täydennetään sitä vaadittavilta osin, jonka jälkeen se viedään uudelleen päätettäväksi.  Yhteenvetona voidaan kuitenkin todeta, että kaavan toteutus viivästyy.

Hämeensaaren asemakaavamuutoksen 2581 kaava-aineiston liitteineen löydät sivulta ”Vireillä olevat kaavat

Lisätiedot:

Mettälä Jari