Lapsen oikeuksia juhlitaan Valoilmiön merkeissä

Marraskuun 18.-24. päivä vietetään lapsen oikeuksien viikkoa. Hämeenlinnassa viikon päätapahtuma on Kulttuurikeskus ARXin Valoilmiö -valotaidefestivaali, jota vietetään 21.-23.11.

Valoilmiö on valoon ja osallisuuteen keskittyvä kaupunkifestivaali. Valoilmiön teoskohteet muodostavat kaupungin keskustaan käveltävän teosreitin, jossa osa teoksista on ulkona ja osa sisätiloissa. Festivaaliin kuuluu valoteosten lisäksi työpajoja ja esityksiä. Vuoden 2024 Valoilmiön satelliitti järjestetään Lammin pitäjässä Turvantalolla 22.23.11.2024. Festivaalin päätöspäivänä lauantaina 23.11. järjestetään näyttävä Valokaravaani-kulkue Hämeenlinnan keskustassa. Kulkueen vetonauloina toimivat jättiläiskokoiset valonuket. Kulkueeseen kutsutaan kaikkia liittymään mukaan ja kulkueeseen voi ottaa omia valokoristeita mukaan. Oman valonuken voi askarrella esim. näiden ohjeiden avulla.

Katso Valoilmiön ohjelma Kulttuurikeskus Arxin sivuilta.

Lapsen oikeus osallisuuteen vahvasti läsnä

Valoilmiön taustalla vaikuttaa vahvasti osallisuuden teema. Festivaalin teoksia on ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa hämeenlinnalaisia lapsia ja nuoria erilaisissa työpajoissa ja harrastuskerhoissa.

Osallisuus on myös yksi YK:n lapsen oikeuksien perusperiaatteista. Lapsen oikeuksien sopimuksen 12 artikla toteaa, että lapsella on oltava oikeus ilmaista näkemyksensä häntä koskevissa asioissa ja hänen mielipiteensä on otettava huomioon ikä- ja kehitystason mukaisesti. Myös Suomen perustuslain mukaan lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä. Lasten ja nuorten osallisuus edellyttää, että yhteisö näkee alaikäiset jäsenensä toimijoina: näkemyksiä ja kokemuksia omaavina kuntalaisina ja kansalaisina. Osallisuudelle ei ole alaikärajaa.

Lapsen oikeudet esillä koko viikon

Valoilmiön lisäksi lapsen oikeudet näkyvät koko viikon kaupungin viestinnässä sekä muussa toiminnassa.

Yläkouluilla vietetään lapsen oikeuksien viikolla Vaikuta älä valita eli V-päiviä. V-päivissä 8. luokkalaiset esittelevät tekemiään aloitteita kaupungin johtaville viranhaltijoille sekä luottamushenkilöille. V-päivien jälkeen kukin yläkoulu valitsee yhden huippualoitteen Nuorten huippukokoukseen, joka pidetään tammikuussa ja jossa nuoret itse päättävät mille aloitteelle myönnetään 30 000 euron määräraha.

Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. julkistetaan Vuoden nuori vaikuttaja -palkinnon saaja. Palkinto jaetaan Nummen koulun V-päivän yhteydessä. Ehdokkaita palkinnon saajaksi kerättiin avoimen nettilomakkeen kautta ja palkinnon saajan valitsee Hämeenlinnan kaupungin elinvoimajohtaja Niklas Lähteenmäki. Palkinto myönnetään 12-18 vuotiaalle hämeenlinnalaiselle nuorelle tai nuorten ryhmälle, joka on osoittanut aktiivisuuttaan yhteisössään, tuottanut hyvää mieltä muille nuorille tai muille kaupunkilaisille tai vaikuttanut muuten aktiivisesti kansalaisyhteiskunnassa kuluneen vuoden aikana.

Lapsen oikeuksien päivän iltana Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatus järjestää Lumoudu lapsen oikeuksista vanhempainillan asiakkailleen. Vanhempainilta järjestetään Teamsissa ja linkki tilaisuuteen lähetetään huoltajille Päikky-sovelluksen kautta.

Näiden lisäksi lapsen oikeuksien viikolla ja sen ympärillä käydään kaikissa ala-ja yläkouluissa luottamukselliset erätaukokeskustelut teemasta millainen on turvallinen kouluympäristö kaikille.

Kansallisesti lapsen oikeuksien viikon teema tänä vuonna on ”lapsella on oikeus oppia.” Teemaan liittyvään materiaaliin voi tutustua lapsen oikeuksien viestintäverkoston sivuilta.

Lapsiystävällinen kunta-logo, jossa teksti Lapsiystävällinen kunta sekä Unicef.
Unicefin Lapsiystävällinen kunta-logo.