Aulangon puisto
Aulangon puisto ympäristöineen on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö ja yksi – paitsi pinta-alaltaan myös historialtaan – Hämeenlinnan kansallisen kaupunkipuiston kulmakivistä. Kauniit maisemat, nähtävyydet ja erilaiset aktiviteetit houkuttelevat alueelle yli 400 000 kävijää vuosittain. Aulanko on kansallisesti tunnettu kulttuuri- ja vapaa-ajan kohde, jonka runsaasta tarjonnasta jokainen kävijä voi valita haluamansa elämykset. Puisto ja siihen liittyvät harrastemahdollisuudet ovat ylläpitäneet suosiotaan edelleen.
Torilta rantareittiä pitkin Aulangon hotellille on noin 4 km ja tunnin kävelymatka upeissa maisemissa, koko Hämeen linna ympäristöineen vastarannan näkymässä.
Bussilinjalla nro 2 pääsee keskustasta hotellille noin 20 minuutissa ja myös seutulinja 620 ajaa siitä ohi. Katso aikataulut Hämeenlinnan reittioppaasta.
Aulanko kutsuu viihtymään
Aulanko on hyvän olon ja aktiivisen lomailun keskus. Alueen vehreä luonto, kylpylän monipuoliset palvelut ja kaksi golfkenttää, Hugo ja Eversti, ratsutalli hevosineen ja seikkailupuisto Hugo Park Aulanko kutsuvat rentoutumaan ja nauttimaan hyvästä olosta. Hoidetut ja valaistut puistotiet ja upeat ulkoilureitit hemmottelevat ulkoilijaa ympäri vuoden tarjoten ainutlaatuiset puitteet luonnossa liikkujille, kävelijöille ja urheilijoille.
Aulanko tarjoaa nykyaikaiset kokouspalvelut, jotka yhdessä muodostavat kokonaisvaltaiset puitteet työn ja virkistäytymisen yhdistämiseen. Aulangon alueen palvelutarjonta tekee tilaisuuden järjestämisestä helppoa, olipa kyseessä pieni ydintiimi tai suuri kongressi. Kokoustiloja on tarjolla aina 6 hengen tilasta 800 hengen kongressitilaan saakka. Aulangon läheinen sijainti Etelä-Suomen suurimpien kaupunkien keskipisteessä yhdistettynä luonnonläheiseen ja raikkaaseen tunnelmaan on yhdistelmä jota et muualta löydä.
- Aulanko Golf, kentät Hugo 8 r. ja Eversti 18 r.
- Aulangon ratsastuskoulu
- Aulangon ulkotenniskentät: Aulangontien varressa on 4 kpl massapohjaisia tenniskenttiä, jotka ovat tilauksesta käytössä. Varaukset sähköisestä varauskalenterista tai puh. 045 7730 3092
- Hugo Park Aulanko, seikkailupuisto
- Katajistonrannan kokous- ja juhlatilat sekä rantasaunat paljuineen
- Aulanko Outdoorsin ohjelmapalvelut ryhmille ja välinevuokraus
- Hämeenlinnan Miniteatteri, kesäaikainen lasten ja nuorten teatteri
- Scandic Aulanko, jonka altaat ja hemmottelupalvelut kutsuvat virkistäytymään
Tekosaaret Mäntykärjessä (Vanaja)
Mäntykärjessä sijaitsevat Tekosaaret rakennettiin Vanajaveteen Standertskjöldin aikana Aulangon Joutsenlampien kaivuusta syntyneestä maa-aineksesta. Saaret toimivat Vanajaveden rantoja kiertävän suositun ulkoilureitin yhtenä tukikohtana ja levähdyspaikkana.
Saaressa on kaikkien käytössä oleva Tekosaarten vuokrakota, jossa voi nälän yllättäessä vaikka paistaa makkaraa. Toisessa saaressa on vuokrattava kota. Valaistu kevyen liikenteen rantareitti jatkuu hotellilta Tekosaarten kautta aina Katajiston kartanon rantaan.
Standertskjöldin Aulanko eli Karlberg
Aulangon loistoaika alkoi, kun Janakkalassa syntynyt ja venäjällä asetehtailijana vaurastunut eversti Hugo Standertskjöld (1844–1931) vuonna 1883 osti silloisen Karlbergin tilan ja sitä ympäröivät maat kesäpaikakseen. Hän loi paikasta keskieurooppalaistyylisen kulttuuriympäristön, joka oli Suomessa vailla vertaansa.
Ajan puutarhaihanteiden huipentumana englantilaistyyppisen maisemapuiston täyttivät erilaiset rakenteet, kuten tekorauniot, Aulangon muinaisen linnavuoren laelle pystytetty näkötorni, paviljongit, sillat ja joutsenlammet saarineen sekä rikas puilla reunustettu käytäväverkosto.
Hugon aikana Aulangolle tuli Suomen ensimmäinen eläintarha, kalanviljelylaitos ja yksityinen kansakoulu. Kartanon päärakennuksen ympäristöön tehtiin barokkivaikutteinen muotopuisto runsaine kukkaistutuksineen, palmuineen ja kaktuksineen. Grottoja, suihkulähteitä ja kasvihuoneita rakennettiin ja Vanajaveden kunnostettuun rantaan istutettiin yli kolmen kilometrin matkalle hopeapajuja.
Vaikka Karlberg oli rakennettu yksityisin varoin, se oli alusta lähtien tarkoitettu julkiseksi puistoksi ja siitä tuli jo 1800-luvun lopulla suosittu nähtävyys niin hämeenlinnalaisten kuin matkailijoiden keskuudessa. Standertskjöld loi paikasta keski-eurooppalaistyylisen kulttuuriympäristön, joka oli Suomessa vailla vertaansa ja jonka juhlat olivat maan loisteliaimpia.
Hämeenlinnan kaupunki osti Aulangon 1926 ja seuraavana vuonna perustettiin Matkailukeskus Karlberg – Aulanko Oy. Kasvavan suosion myötä rakennettiin vuonna 1938 uusi päärakennus, funkkishelmi Hotelli Aulanko, vuonna 1928 palaneen alkuperäisen kartanorakennuksen paikalle.
Puistometsästä tehtiin luonnonsuojelualue 1930 ja se siirtyi valtion omistukseen vuonna 1963. Nykyisin laaja alue on sirpaloitunut usean toimijan ja omistajan kentäksi, ja ennen yhtenäinen puistokokonaisuus on muuttanut muotoaan vähitellen historiallisten fragmenttien kadotessa.