Hämeenlinnan kaupunginmuseon Kipsipossu ja pellavankukka -näyttely viimeistä päivää auki Museo Skogsterissa 12.1.2024
Kipsipossu ja pellavankukka -näyttely on kertonut suomalaisen maatalouden ja opetuksen historiasta sekä siitä, miten eläimiä ja kasveja ikuistettiin veistoksiin ja malleihin 1900-luvun alussa. Idea lähti Hämeenlinnan kaupunginmuseon vierailusta Mustialan perinneyhdistyksen luona. Näyttelyn kautta haluttiin nostaa esiin hienoa alueellista vapaaehtoista perinnesäilytystyötä.
Näyttelyssä avataan kiehtovaa ajanjaksoa, jolloin taiteilijat ja käsityöläiset loivat opetusmateriaaleja sekä tieteellisiin että esteettisiin tarkoituksiin. 1900-luvun alkupuolella kansakunnan tavoitteena oli terveen ja tuottavan kotieläinkannan luominen. Kun karjanhoidon opetus kehittyi, myös opetusmateriaalin tarve kasvoi. Veistos mahdollisti sen, että eläin saatettiin nostaa pöydälle tarkasteltavaksi ja siitä pystyi hahmottamaan sen luuston, asennon ja muodot vapaammin kuin valokuvasta. Se oli ikään kuin 3D -mallinnus eläimestä, joka haluttiin tallentaa. Eläinveistoksia tilattiin moniin muihinkin tarkoituksiin, kuten lahjaesineiksi ja palkinnoiksi. Taiteilijan työhuoneena toimivat useimmiten tallit, navetat, riihet tai jopa talon tupa.
Ihania eläimiä!
Näyttely on koettu helposti lähestyttäväksi – lehmät, possut ja kukat ovat olleet virkistäviä ymmärrettävyydessään ja useat asiakkaat ovat kertoneet tulleensa tutustumaan juuri näihin eläimiin. Eniten mielenkiintoa ovat herättäneetkin juuri eläimet, mutta myös loppuosa kokoelmista on kiinnostanut – missä loput eläimet, kukat ja kojeet sijaitsevat ja missä niitä säilytetään?
Kipsipossu ja pellavankukka -näyttely koostuu Mustialan maatalousoppilaitoksen ja Hämeenlinnan Lyseon havaintoesineistä. Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan toimipisteen juuret ulottuu suomalaiseen peltomultaan jo 1500-luvun läänityksiin. Käytännöllis-tietopuolinen maanviljelysoppilaitos perustettiin vuonna 1840 ja se oli maamme ensimmäinen. Mustialan perinneyhdistys ry hallinnoi nykyään oppilaitoksen museokokoelmaa, josta kukat, lehmät ja possut ovat näyttelyssä olleet lainassa. Kojeet kuten kalteva taso ja kaleidoskooppi ovat taas Hämeenlinnan lyseolta.
Museo Skogster avoinna ti, to-su 11-17 ja ke 11-18. Raatihuoneenkatu 8, 13100 Hämeenlinna.