Fiksua työtä 2025: Nepsykävelyt

Nepsykävelyt tukevat lapsiystävällinen kunta-ohjelman tavoitteita ohjaamalla varhaiskasvatusympäristön muokkaamista huomioimaan inklusiivisesti lasten yksilöllisiä tarpeita.

innovaatiostaNepsykävelyssä kartoitetaan päiväkotiympäristön aistiystävällisyyttä ja pyritään havaitsemaan mahdollisia kuormittavia tekijöitä (mm. äänet, hajut, visuaaliset ärsykkeet). Havaintojen jälkeen annetaan ehdotuksia toimenpiteistä kuormitustekijöiden vähentämiseksi. Toimenpiteet ovat usein hyvin pieniä/arkisia esim. huopatassuja kalusteiden jalkoihin.

Nepsykävelyiden tarkoitus on lisätä myös tietoisuutta neuromyönteisestä ympäristöstä ja toimintatavoista.

Idea on helppo monistaa ja toimisi sellaisenaan jo mm. perusopetuksen oppimisympäristöissä. Nepsykävelyt on toteutettavissa samalla idealla laajasti koko maassa.

Lasten kuormitustekijöitä saadaan vähennettyä, joka vaikuttaa lapsen hyvinvointiin. Sama pätee myös henkilöstöön.

Palautetta on kerätty jokaisen käynnin jälkeen ja yksikön henkilöstö on hyvin huomannut/tunnistanut nepsykävelyiden avulla kuormitustekijöitä ja he ovat tehneet välittömästi suunnitelmia sekä toimenpiteitä toimintaympäristön parantamiseksi.

Laajemman palautteen kerääminen on parhaillaan käynnissä, mutta suullisesti saatu välitön palaute on ollut positiivista.

Kehittäjät

Satu Antikainen, päiväkodin johtaja
Anne Hannukkala, varhaisen tuen valmentaja
Anna-Matilda Saarenkari, varhaiskasvatuksen opettaja

Fiksua työtä -blogi esittelee Hämeenlinnan kaupungin työntekijöiden kehittämiä arjen innovaatioita ja onnistumistarinoita.