#einuuskalle
Hämeenlinnalaisen yläkoulun oppilailta tuli viestiä: ”Nuuskaaminen on karkaamassa käsistä. Pahikset johtaa, tehkää jotain!” Syksyllä 2018 käynnistetyllä #einuuskalle– kampanjalla vastasimme nuorten huutoon.
Kampanja suunniteltiin yhdessä kouluterveydenhuollon, yläkoulun oppilaiden, opettajien ja rehtoreiden, suun terveydenhuollon, A-klinikan, poliisin, Ammattiopisto Tavastian, Kanta-Hämeen Hengitys ry:n, urheiluseurojen ja nuorisotyön kanssa.
Joka syksy muutaman tehoviikon aikana nuuskaamisen todellisuus näkyy ja kuuluu nuorille kouluilla, urheiluhalleilla, somessa ja puheissa. Kaikille tehdään selväksi, että nuuskaaminen ei kannata.
Syksyllä 2022 tempaistiin hyvässä hengessä ja uusin kujein Säkitön syyskuu ja Ei nuuskalle-kampanjan voimin. Kampanjoilla lisättiin tietoa nuuskakulttuurista ja ne pyrkivät vaikuttamaan nuorten terveystottumuksiin.
Tutustu Ei nuuskalle -kampanjan videoihin
Videot on tuotettu monialaisessa yhteistyössä, osana Hämeenlinnan seudun ehkäisevää päihdetyötä.
- Nuuska ja ryhmäpaine, nuorisotyön puheenvuoro (Youtube)
- Nuuska ja suun terveys (Youtube)
- Nuuska – poliisin puheenvuoro (Youtube)
- Nikotiinituotteet ja liikunta (Youtube)
Me onnistuttiin yhdessä!
Valtakunnallisesti yläkouluikäisten nuuskaaminen jatkaa lisääntymistään, mutta meilläpä Hämeenlinnassa ei!
Kouluterveyskysely toi hyviä uutisia Hämeenlinnaan vuonna 2019. Päivittäin nuuskaavia 8.-9.lk oppilaita oli
- pojista vuonna 2017 noin 10 % ja 2019 noin 6 %.
- tytöistä vuonna 2017 noin 1,3 % ja vuonna 2019 noin 0,8 %.
Vertailun vuoksi koko maan tilanne vuonna 2019 oli 8.-9. –luokan pojilla 7, 6% (ennallaan) ja tytöillä 2,3% (vahvassa nousussa).
Suurin kiitos kuuluu tietenkin fiksuille nuorille, jotka ovat osanneet sanoa #einuuskalle. Upeaa, nuoret! Kiitos kuuluu myös kaikille kampanjaa tekemässä olleille nuorille ja aikuisille ja kaikille perheille, jotka ovat asian nostaneet puheeksi kotona. Nollilla ei vielä olla, ja työ jatkuu.
Vinkkejä huoltajalle
Huoltajan on tärkeää tukea nuorta nuuskaamisen lopettamisessa ja luoda nuorelle turvallinen ja avoin keskusteluilmapiiri nuuskaamiseen liittyen.
Usein luottamuksen antaminen herättää halun olla luottamuksen arvoinen.
Keskustelussa voi tuoda esille nuoren ajatusristiriitoja nuuskan käyttöön liittyen ja korostaa lopettamiseen liittyviä hyötyjä, esimerkiksi rahan säästyminen ja parempi jaksaminen.
Nuuskaamisen vaikutuksilla pelottelu ei toimi, joten nuoren kanssa kannattaa mieluummin yhdessä keskustella nuuskan kielteisistä seurauksista ja pohtia realistisia keinoja nuuskaamisen lopettamiseen.
Huoltajan tarjoaman avun tulisi lähteä nuoren tarpeista, joten on kuunneltava, miten nuori itse ratkaisisi asian ja millaista tukea nuori tarvitsee.
Nuuskan käytön takana vaikuttavat eniten sosiaaliset syyt, kuten ryhmäpaine, tarve kuulua joukkoon, kotoa saatu esimerkki ja itseilmaisu. Nuoren kanssa voi keskustella esimerkiksi siitä, miten nuuska näkyy nuoren kaveri- ja harrastuspiireissä.
Miten päästä nuuskasta eroon
Nuoret pystyvät useimmiten lopettamaan nuuskan käytön omin avuin.
Korvaavan tekemisen keksiminen voi auttaa lopettamisessa nopeasti.
Kannattaa miettiä, mistä saa elämäänsä riittävän jännityksen ja yhteenkuuluvuuden tunteen ilman nuuskaa.
Joskus nuuskaamisen lopettaminen vaatii pitkäaikaista harjoittelua, mikä helpottuu ajan kanssa.
Retkahdukset ovat tavallisia ja niihin kannattaa suhtautua oppimiskokemuksina epäonnistumisen sijasta.
Kahdeksan syytä olla kokeilematta nuuskaa
Nikotiini on aine, jonka vuoksi nuuskaan jäädään koukkuun. Kun nikotiinimäärä kehossa nuuskapussin poiston jälkeen laskee, alkaa tutina ja huono olo, joka jatkuu, kunnes ihminen kärsii vieroitusoireet loppuun. Tai sitten ei jaksa kärsiä ja survoo uuden nuuskapussin huuleen. Ikuisesti.
Nuuska sisältää nikotiinia valtavasti jopa tupakkaan verrattuna ja kaikkein eniten nikotiinia sisältävä nuuska on nuorten keskuudessa tällä hetkellä suosituin. Yksi nuuskapussi muotimerkkiä sisältää nikotiinia saman verran kuin koko aski tupakkaa. Ja koukuttaa nopeasti. Auts!
Nuuskasta on tunnistettu ainakin 28 syöpävaarallista ainetta. Nuuskaajilla on suurempi riski sairastua suu-, ruokatorvi- ja mahasyöpiin kuin niillä, jotka eivät käytä mitään tupakkatuotteita. Näiden syöpien hoitona on leikkaus. Miltä mahtaa maistua elämä ilman suuta, ruokatorvea tai mahalaukkua? Hmm…
Nuuskaajan hampaat värjäytyvät ja kuluvat helposti. Hengitys haisee, sillä suun bakteerit kiinnittyvät nuuskan aikaansaamiin suun limakalvon poimuihin. Yök. Hymyile siinä sitten… Lisäksi nuuska saa hampaat löystymään ja irtoamaan enneaikaisesti. Ja noilla legoilla kuitenkin pitäisi pystyä syömään vielä vuosikymmeniä. Vai tuleeko tekareista muotia?
Nuuskan käyttö näyttää lisäävän riskiä sairastua sydämen vajaatoimintaan. Jos ei pumppu jaksa pumpata, voi monet hauskat jutut unohtaa. Runsas nuuskan käyttö lisää kakkostyypin diabeteksen, eli sen sokeritaudin, riskiä. Sitä tautia munuaiset ei kauan jaksa.
Mummukoita ja papparaisia ei kakkostyypin diabetes paljon rassaa, kun elämä on muutenkin jo hitaampaa, mutta haluaisitko jo nuorena viettää 3 x 5h viikossa letkujen jatkeena keinomunuaishoidossa? Kivaa ei ole sekään, että nuuskaaminen aiheuttaa ylipainoa.
Raskaudenaikainen nuuskan käyttö lisää keskosena syntymisen riskiä. Raskaus kestää ne 9 kk ihan tarkoituksella ja lyhyemmästä kohtuvierailusta voi olla pysyvää haittaa vauvalle. Mikä kamalinta, kohtukuolemat ovat yleisempiä kuin muilla.
Odottajaa itseään uhkaa nuuskaamatonta useammin esimerkiksi raskausmyrkytys. Plääh. Mutta mitä väliä yläkoululaiselle? Ei ajankohtaista? Harmikseen ei nuuskasta tulevat äidit aina pääsekään irti kun aika vauvalle on. Aloittamatta paras.
Ja ei muuten ole. Nuuskaamalla annat tasoitusta. Moni luulee, että nuuska auttaa keskittymään tai rentoutumaan tai jopa parantaa urheilusuoritusta. Oikeasti nuuska on urheilijalle haitallista. Nikotiini supistaa verisuonia ja sitä kautta nostattaa verenpainetta ja sydämen syketasoa. Tästä syystä nuuskaa käyttävän urheilijan sykkeen vaihteluväli on kapeampi kuin kilpailijalla, joka ei käytä nuuskaa. Eli nuuskan nikotiini vaikuttaa lihasten hapensaantiin ja aineenvaihduntaan suorituskykyä alentavasti.
Jos nikotiini olisi urheilijalle hyödyksi, se luokiteltaisiin dopingaineeksi. Näin ei ole. Nikotiiniriippuvuus aiheuttaa keskittymisvaikeuksia ja unettomuutta ja kun tiedetään, että uni on yksi voimakkaimmin palautumiseen vaikuttavista tekijöistä, niin mitä järkeä urheilijoiden nuuskaamisessa on? Ei mitään.
Alle 18-vuotias ei saa tuoda maahan nuuskaa. Sitä ei saa myydä tai ostaa. Ammattirikolliset luovat nuuskan avulla jakeluverkostoja kovempiin huumeisiin. Oikeastiko haluat mukaan tähän maailmaan ja näihin otsikoihin?
”Biitti koululaisen yläpeltissä – ei mikään vitsi vaan rikollisen rahasampo. Vastikään tulli paljasti laajan laittoman maahantuontiporukan, joka oli viime talven aikana tuonut Ruotsista Suomeen lähes 2 000 kiloa nuuskaa ja näin ollen yrittänyt välttää valmisteveroja noin 725 000 eurolla.”
”Liigakiekkoilija osti nuuskaa – joutuu nyt käräjille rikossyyte niskassaan: ”Virhe tuli tehtyä”
”Noin 50-vuotiaan miehen epäillään syyllistyneen usean kymmenen alle 16-vuotiaan pojan seksuaaliseen hyväksikäyttöön – sai yhteyden nuuskaa välittämällä.”
”Nuuskaringin 7 miehelle erikoisen kova tuomio: Mätkyjä enemmän kuin rikos toi rahaa. Seitsemän syytettyä tuomittiin maksamaan valtiolle noin 55 000 euroa.”
Alkuun saatat saada nuuskaa kavereilta ilmaiseksi, mutta et kauaa. Päivittäinen nuuskaaminen maksaa. Paljon. Voisiko rahalla olla muuta käyttöä? Uudet kengät? Uusi puhelin? Kavereiden kanssa festareille? Sinä päätät.