Taruksen ja Evon retkeilyalueet
Erämaaluonnon retkikohteet
Tarus ja Evo retkeilyalueena
Evon seutu on yksi Etelä-Suomen laajimmista yhtenäisistä metsäalueista.
Padasjoen lounaisosassa sijaitsevalta ja Hämeenlinnan omistamalta Taruksen retkeilyalueelta aina Evon retkeilyalueelle jatkuva ulkoilualue sijaitsee teiden nro 24 (Padasjoki-Lahti) ja nro 53 (Padasjoki-Lammi) varrella. Hämeenlinnasta matkaa kertyy noin 50 km. Evo on suurelta osin valtion retkeilyaluetta.
Retkeilijän käytössä on kaikkiaan yli 8 000 hehtaarin laajuinen alue. Vaihtelevat metsämaat ja useat järvet ja lammet tarjoavat hyvät olosuhteet retkeilyyn ja luonnontarkkailuun. Luonnossa liikkumiseen löytyy monenlaisia mahdollisuuksia.
Patikoitavaa useaksi päiväksi tai pistäytyminen helpolla luontopolulla
Vihreillä tassunkuvilla merkittyjä reittejä noin 70 km. Lisäksi alueelta lähtevät Ilvesvaellus -yhdysreitit Padasjoelle (Päijänne-Ilves) ja Asikkalaan (Aurinko-Ilves).
Reitistöstä voi valita päiväretkikohteeksi soveltuvia lyhyitä rengasreittejä tai retkeillä vaativammilla vaellusreiteillä useamman päivän. Korkeuserot ovat suhteellisen suuret, noin 70-80 metriä ja ydinosaa hallitsee harjumainen ja kumpuileva maisema. Reunamaastot ovat kivikkoisempia ja vaikeakulkuisempia.
Retkeilijä voi onkia, pyöräillä tai suunnistaa ja viipyä useammankin päivän. Lukuisista yöpymisvaihtoehdoista voi valita tunnelmallisen laavun, vanhan savottakämpän tai leirintäalueen. Lisäksi Evolla on myös mahdollisuus majoittua myös kaikilla mukavuuksilla ja isommankin ryhmän kanssa. Retkeilyn voi hyvin aloittaa Evokeskukselta tai muilta pysäköintialueilta.
Taruksen retkeilyalue
Taruksen retkeilyalue on noin 1 000 hehtaarin laajuinen virkistys- ja metsätalousalue Padasjoen lounaisosassa. Metsissä liikkuu talviasikaan hirviä ja myös alueen tunnuseläimestä, Ilveksestä tehdään silloin tällöin havaintoja. Alueella on myös runsaasti linnustoa ja muuttolinnuista esimerkiksi joutsenet pysähtyvät joskus muuttomatkallaan Evolle. Evon alueella on ollut asutusta jo 1300-luvulla. 1800-luvulla siellä toimi Suomen ensimmäinen metsäopisto.
Taruksen retkeilyalueelta löytyy kaksi teemareittiä
- Karhunlenkki 6,3 km
Reitin varrelta löytyy infotauluja joiden teemana on sananlaskut
- Savottapolku 4 km
Polun varrella pääsee tutustumaan 1800- ja 1900-lukujen savottaelämään
Alueella on järviä, joista suurin on Iso-Tarus
Iso-Tarusjärven pohjoisrannalla on alueopaste ja tulipaikka. Järven itärannalla on Vonkamies vuokralaavun, sekä Ruplahden maisemissa on tulentekopaikka vaellusreitin varressa ja Kymppilaavu on seuraava tulipaikka retkeilijälle, joka suuntaa kohti Evoa.
Vähä-Kelkutejärven pohjoispäässä sijaitsee Kelkutteen savottakämpä. Savottapolkua pitkin pääsee Kaskenpolttajan Kristianin torppaan. Ukkoherra ja Erakkomurju -vuokralaavut sijaitsevat Taruksen eteläpäässä, lähimpänä valtion retkeilyaluetta.
Useat alueen kohteet on saavutettavissa autolla.
Finnjamboreet vuosina 2004, 2010, 2016 ja 2022
Partiolaiset ovat järjestäneet Evon ja Taruksen maastoissa jo neljänä kesänä Finnjamboree-suurleirit. Leireillä on kussakin ollut yli 10 000 osallistujaa ympäri Suomea sekä ja myös ulkomailta. Leireistä suurin oli vuonna 2016 järjestetty Roihu. Sille oli noin 17 000 osallistujaa, joista noin 3 000 oli ulkomaalaisia partiolaisia.