Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
Hyvinvoinnin edistäminen on kaupunkimme yksi strategisista päämääristä.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kunnan perustehtävä, johon kuntalaki ja terveydenhuoltolaki velvoittaa. Kunnilla ja hyvinvointialueilla on yhteinen vastuu alueen asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä). Hyvinvoinnin edistäminen kuuluu siis kunnan kaikille toimijoille eikä kunta voi tehdä työtä yksin.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tavoitteena on asukkaiden hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja arjen turvallisuuden lisääminen, sairauksien ja syrjäytymisen ehkäisy ja osallisuuden vahvistaminen.
Edistämällä hyvinvointia parannetaan asukkaiden elämänlaatua, lisätään työllisyyttä ja tuottavuutta sekä ehkäistään sosiaalisten ongelmien ja eriarvoisuuden kasvua.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyö (HYTE-työ)
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työtä Hämeenlinnassa ohjaa hyvinvointisuunnitelma. Hyvinvointisuunnitelmaan kuuluu ehkäisevän päihdetyön suunnitelma ja suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi. Lisäksi hyvinvointisuunnitelmaan kuuluu Lapsiystävällinen Hämeenlinna -ohjelma, joka on kaupungin Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma. Suunnitelma sisältää opiskeluhuoltosuunnitelman.
Kaupungin johtoryhmä johtaa hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä Hämeenlinnassa. Sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialan hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen tiimi (HYTE-tiimi) koordinoi yhteistyössä monialaisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmän (HYTE-työryhmä) kanssa kaupungin HYTE-työtä.
HYTE-työryhmän tehtäviin kuuluu valmistella kerran valtuustokaudessa hyvinvointisuunnitelma ja hyvinvointikertomus sekä kerran vuodessa hyvinvointiraportti. Lisäksi HYTE-työryhmä varmistaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tavoitteiden ja toimenpiteiden näkymisen toimialojen vuosittaisissa toimintasuunnitelmissa ja kokoaa tietoa väestön terveydestä ja hyvinvoinnista sekä palvelujärjestelmän toimivuudesta.
HYTE-työryhmä toimii myös ehkäisevän päihdetyön sekä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyön ohjausryhmänä.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmässä on edustus kunnan eri toimialoilta ja vaikuttamistoimielimistä (nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto) sekä järjestöistä, oppilaitoksista, Hämeen poliisista ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta. Työryhmän puheenjohtajana toimii liikunta- ja hyvinvointipäällikkö Jari Pekuri ja sihteerinä erityissuunnittelija Tarja Mikkola.
Voimassa olevat suunnitelmat ja raportit
Aiheeseen liittyvät
Hyvää ja terveellistä edullisesti -tilaisuus 2.12.
22.11.2024
Tervetuloa kuuntelemaan kun ravitsemusasiantuntija Satu Nokkonen kertoo ravintotietoudesta 2.12.2024 klo 13.30 Hämeenlinnan Vapaaseurakunnan tiloissa, osoitteessa Sibeliuksenkatu 17. Tilaisuuden järjestävät Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, Hämeenlinnan vapaaseurakunta, …
Kaikkien Hämeenlinna – turvallinen asuinympäristö -tilaisuus Vapaaehtoiskeskus Pysäkillä 21.11.
11.11.2024
Vapaaehtoiskeskus Pysäkin viikoittaisessa PysäkkiHetkessä järjestetään torstaina 21.11. Kaikkien Hämeenlinna -turvallinen asuinympäristö -tilaisuus. PysäkkiHetket ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Tilaisuudessa asumisneuvoja Katja Kopra ja Tiina Norr …
Hämeenlinnan kaupunki osallistuu Oranssit päivät -kampanjaan – osallistu sinäkin!
4.11.2024
Hämeenlinnan kaupunki osallistuu YK:n kansainväliseen Oranssit päivät -kampanjaan naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi 25.11.-10.12.2024.
Koeajo tarjoaa nuorille mahdollisuuden työkokeiluun urbaanin kulttuurin parissa
24.10.2024
Miniteatterin ja Häxin käynnistämä viiden viikon mittainen Koeajo tarjoaa kymmenelle hämeenlinnalaiselle 18–29 -vuotiaalle nuorelle mahdollisuuden työkokeiluun urbaanin kulttuurin parissa. Koeajo toteutetaan työpajoina, joissa nuoret muun muassa kirjoittavat rap-lyriikoita, …
Aiheeseen liittyvät blogit
Meikä asuu missä haluu: Esteetöntä asumista ja aktiivista arkea hämeenlinnalaisille ikäihmisille
24.8.2022
Hämeenlinnan Vanhusten Asuntosäätiö toimii vanhusten asuntojen ja erityisasuntojen tuottajana Hämeenlinnan alueen asukkaille. Haluatko asua viihtyisästi ja laadukkaasti keskellä elämää? Mikäli vastaat kyllä, kannattaa tutustua Hämeenlinnan …
Meikä asuu missä haluu: Mitä kunta voi tehdä ryhmärakennuttamisen ja asunto-osuuskuntien edistämiseksi?
20.6.2022
Kävin Hämeenlinnan kaupungin pyynnöstä pitämässä koulutuksen ryhmärakennuttamisesta ja asunto-osuuskunnista. Sain sen jälkeen hankkeen koordinaattorilta Katariina Välikankaalta kysymyksen, miten kunta voi omalla toiminnallaan edesauttaa ryhmärakennuttamis- ja …
Meikä asuu missä haluu: Ikääntyvälle koti merkitsee yhä enemmän
16.5.2022
Hyvä toimiva koti on tärkeä kaikenikäisille. Erityisen tärkeä se on lapsuudessa, mutta myös ikääntyessä. Ikäihminen viettää kodissaan lähes koko päivän toisin kuin työikäinen. Jos koti …
Omistus- ja vuokra-asumisen välimaastossa: ASO –asumisoikeusasuminen vaihtoehtona
1.2.2022
ASO -asumisoikeusasumisen suosio on kasvussa. ASO -asuminen yhdistää vuokra- ja omistusasumisen parhaita puolia. Myös taloudellisesti ASO -asuminen on hyvä vaihtoehto. Asumisoikeudella tarkoitetaan yksityishenkilölle luovutettua pysyvää …