Monikulttuurinen opetus
Opetuksen tavoitteena on turvata eri kieli- ja kulttuuriryhmiin kuuluville oppilaille peruskoulun tiedot ja taidot, toimiva kaksikielisyys ja tasavertaiset lähtökohdat jatko-opintoihin. Tavoitteena on myös tukea oppilaan identiteetin vahvistamista oman kieli- ja kulttuuritausta pohjalta.
Valmistava opetus
Valmistava opetus on tarkoitettu oppilaille, jotka ovat juuri muuttaneet Suomeen ja joiden kielitaito ei vielä riitä opiskeluun suomen kielellä. Valmistavassa opetuksessa tutustutaan koulunkäyntiin ja opitaan opiskelemaan suomen kielellä. Opetuksen tärkein tavoite on suomen kielen perusteiden oppiminen. Valmistava opetus kestää noin vuoden, jonka jälkeen oppilas yleensä siirtyy omaan lähikouluun yleisopetuksen ryhmään.
Katso hakeminen valmistavaan opetukseen -sivuilta valmistavan opetuksen järjestämispaikat ja oppilaspaikkahakemus valmistavaan opetukseen.
Suomi toisena kielenä (S2)
Suomi toisena kielenä (S2) on yksi äidinkielen ja kirjallisuuden oppimääristä. Oppimääräksi valitaan suomi toisena kielenä, mikäli oppilaan suomen kielen taidoissa on puutteita yhdellä tai useammalla osa-alueella. Suurin osa S2-oppimäärää opiskelevista oppilaista on maahanmuuttotaustaisia, mutta S2-oppimäärä voi tulla kysymykseen myös esimerkiksi paluumuuttajien, Suomeen adoptoitujen tai kaksikielisten perheiden lapsilla. Oppimäärän valinnassa on keskeistä, että oppilas saa hänelle parhaiten soveltuvan oppimäärän mukaista opetusta.
Kunkin oppilaan tarpeen S2-oppimäärään määrittävät oppilasta opettavat opettajat yhdessä. Oppilaan huoltaja tekee lopullisen päätöksen oppimääriä koskevista valinnoista. Ensimmäiselle luokalle ilmoittautumisen yhteydessä koulut saavat tiedon oppilaan äidinkielestä suoraan väestörekisteristä. Joissain tapauksissa oppilas saattaa tarvita S2-opetusta, vaikka väestörekisteriin olisi ilmoitettu äidinkieleksi suomi. Näin on esimerkiksi joidenkin kaksikielisten perheiden lapsilla, joilla suomi ei ole vahvin kieli, vaikka se olisi merkitty väestörekisteriin äidinkieleksi.
Katsomusaineiden opetus
Oppilaalla on oikeus saada oman uskontokuntansa uskonnon opetusta, mikäli oppilaita on vähintään kolme ja vanhemmat pyytävät opetusta. Oppilaan tulee olla kyseisen uskonnollisen yhdyskunnan jäsen.
Hämeenlinnassa annetaan lukuvuonna 2024-2025 evankelisluterilaisen ja ortodoksisen uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen lisäksi islamin uskonnon sekä katolisen uskonnon opetusta.