Meikä asuu missä haluu: Yhteisöllistä asumista Hämeentuvassa – yhdessä toteuttaen
Syksyisten vaahteranlehtien raosta pilkottaa punertava rakennus, jonka pihapiirissä kukkii hortensia. Huvimajan ympärillä on puutarhakeinuja istahtaa. Rakennuksen ovi avautuu lähestyttäessä. Tulija ohjautuu viihtyisään eteisaulaan, jonka pastellinsävyinen oleskelutila kutsuu lukemaan päivän lehtiä.
Rakennus pihapiireineen on Asunto Oy Hämeentupa, joka on yli 55-vuotiaille ihmisille suunnattu senioritalo. Hämeentupa on rakennettu 1985 ja siinä on 33 omistusasuntoa. Näistä omistusasunnoista 14 on kaksioita (50-55 m2) ja loput yksiöitä (30-38m2). Talo on normaali osaketalo; asunto-osakkeet myydään vapailla markkinoilla.
Hämeentupaa on jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa mietitty viihtyisäksi kotiympäristöksi. Rakennuksessa jokaisella asukkaalla on käytössään sekä omana tilana toimiva oma asunto että sosiaalisuutta mahdollistavat yhteiset tilat. Asunnot on suunniteltu huomioiden ikäihmisten toiveet. Yhteiset tilat toimivat oman asunnon jatkeena. Jokainen asukas voi tullessaan miettiä, haluaako ison vai pienen oman tilan sekä kuinka paljon yhteisöllisyyttä ja sosiaalisuutta kaipaa. Rakennuksesta löytyy asuntoja sekä parvekkeella viihtyville, omaa pihaa toivoville että yhteistiloissa aikaansa viettäville. Myös esteettömyys on huomioitu ja asunnoista löytyy inva-varustusta.
Eteisaulassa on infotaulu, jossa on tietoa tapahtumista. Paras tiedottamisen kanava taitaa kuitenkin olla pihapiiriin kokoontuva pihaparlamentti. “Tuolla pihassa tulee istuskeltua ja vietettyä aikaa. Ensiksi uudet asukkaat ovat arkoja tulemaan joukkoon, mutta pikkuhiljaa tutustutaan ja sitten sitä huomaa järjestävänsä kerhotoimintaa.”, juttelee yhteisestä toiminnasta paljolti vastaava Liisa Mäkinen. Yleensä kuitenkin ilmoitus infotaululla riittää, varsinkin, jos kerhotilassa on tiedossa tapahtumia.
Kerhotoimintaa asukkaat ovat järjestäneet kaksi kertaa viikossa. Erilaisin sisällöin ja vierailijoin toteutetut kerhot ovat olleet suosittuja. Yhteistyö Vapaaehtoiskeskus Pysäkin kanssa on mahdollistanut ideointia, monenlaisia sisältöjä ja välineistön lainaamista. Nyt kerhotoimintaa käynnistellään koronan jälkeen. Kerhotilassa on järjestetty myös ruokailuhetkiä, uudenvuoden vastaanottoja, joululounaita ja muita vastaavia tilaisuuksia asukkaiden toiveiden mukaan. Talossa on ikäihmisille soveltuva uudehko saunaosasto. Arkipalvelut sekä läheisen palvelutalon palvelut sijaitsevat rollaattorimatkan päässä.
Hämeentuvan yhteisöllinen, kaikille sopivasti sosiaalisuutta mahdollistava toimintamalli ei ole itsestäänselvyys. Asukkaiden keskuudessa se tarkoittaa aktiivisuutta, itseorganisoituvan yhteisöllisyyden rakentamista sekä huolenpitoa naapureista. Tarvitaan veturitoimija, joka pitää ohjia käsissään ja vastaa organisoinnista – niin kuin Hämeentuvan Liisa.
Meikä asuu missä haluu –hankkeen blogi-sarjassa esittelemme erilaisia Hämeenlinnassa toteutettuja tai toteutumassa olevia ikääntyvien omaehtoisia asumisratkaisuja. Ilmianna lisää ikäihmislähtöisiä asumisratkaisuja sekä hyvän asumisen ja elämisen malleja, joko suunnitteluasteella olevia tai jo valmiita. Työstetään yhdessä hämeenlinnalaisten tulevaisuuden asumista!