Pysäköintivirhemaksu
Virheellisen pysäköinnin johdosta määrätty pysäköintivirhemaksu on 50 €.
Pysäköintivirhemaksu on suoritettava 30 päivän kuluessa pysäköintivirhemaksun antamispäivästä myös silloin, kun mahdollinen oikaisuvaatimus on jätetty.
Mikäli maksua ei suoriteta annetussa maksuajassa, maksu on suoritettava 14 euron määrällä korotettuna (Laki pysäköinninvalvonnasta 17 §).
Oikaisuvaatimus
Ajoneuvon kuljettajalla, omistajalla tai haltijalla, joka katsoo pysäköintivirhemaksun aiheettomaksi, on oikeus 30 päivän kuluessa tiedoksisaannista tehdä oikaisuvaatimus pysäköinninvalvojalle (Laki pysäköinninvalvonnasta 15 §).
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja vaatimuksessa on mainittava:
- muutoksen hakijan nimi,
- muutoksen hakijan osoite,
- henkilötunnus/syntymäaika
- pankkitili (mahdollista palautusta varten)
- perustelut.
Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksessa vedotaan. Oikaisuvaatimuksen jättäminen ei maksa mitään. Tilinumeron ilmoittaminen nopeuttaa mahdollista maksun palauttamista.
Oikaisuvaatimuksen voi lähettää:
- sähköisellä lomakkeella
- kirjeitse (Hämeenlinnan kaupunki, Pysäköinninvalvontatoimisto, Wetterhoffinkatu 2, 13100 Hämeenlinna)
- Kirjepostin voi toimittaa myös palvelupiste Kastelliin (Wetterhoffinkatu 2) arkisin klo 16 asti ja sen jälkeen palvelupisteen postilaatikkoon.
Pysäköintivirhemaksua koskeva lainsäädäntö
Laki pysäköinninvalvonnasta (727/2011) on tullut voimaan 1. tammikuuta 2012. Tämän lain nojalla saadaan määrätä pysäköintivirheestä pysäköintivirhemaksu.
Pysäköintivirhemaksu määrätään myös ympäristönsuojelulain (86/2000) tai tieliikennelain (729/2018) nojalla annettujen moottoriajoneuvon tarpeetonta joutokäyntiä koskevien kieltojen ja rajoitusten rikkomisesta ja maastoliikennelain (1710/1995) 4 § 1 momentin nojalla.
Rengaslukko
Hämeenlinnassa käytetään rengaslukkoa virheellisen pysäköinnin sekä maksamattomien pysäköintivirhemaksujen ehkäisemiseksi.
Lain mukaan autoon voidaan asentaa rengaslukko silloin, kun ajoneuvo on pysäköity pysäköimistä koskevan säännöksen vastaisesti yli kahden vuorokauden ajan tai samalla ajoneuvolla tehdyistä pysäköintivirheistä on määrätty viidestä eri teosta pysäköintivirhemaksut, jotka ovat maksamatta ja joihin ei voi hakea muutosta.
Kun autoon kiinnitetään rengaslukko, samalla kielletään ajoneuvon liikuttaminen. Rengaslukon saa irrottaa vain viranomainen tai sellainen henkilö, jolla on viranomaiselta valtuudet irrottamiseen.
Rengaslukon irrottamisen edellytyksenä on, että 300 euron maksu rengaslukon irrottamisesta ja kaikki 1.1.2012 jälkeen määrätyt erääntyneet pysäköintivirhemaksut on maksettu.