Talonrakennuttamisen laadunhallinta
Hämeenlinnan kaupungin ja sen konsernin rakennushankkeiden yhtenäisen laadun varmistamiseksi toimintaamme ohjaa talonrakennuttamisen laadunhallintasuunnitelma, joka mahdollistaa kokonaisuudessaan hyvän ja kestävän pohjan laadulliselle rakennuttamiselle.
Kehitystyö on jatkuvaa, jotta Hämeenlinnan kaupunki varmistaa myös tulevaisuudessa rakentamisen korkean laadun ja toimivat kokonaisratkaisut. Kehitystyön takeena toimii motivoitunut ja ammattitaitoinen henkilöstömme.
Tällä sivulla on määritetty oleellisimmat toimintatavat hankkeen laadullisen läpiviennin sekä hallitun elinkaari- ja ylläpitovaiheen onnistumiseksi.
- Energiatehokkuus ja uusiutuvien energiamuotojen hyödyntäminen
- Resurssiviisaus ja ympäristövastuullisuus
- Sisäilmasto ja muu viihtyvyys
- Puhtaudenhallinta
- Kosteudenhallinta
- Aikataulunhallinta
- Viestintä ja Avoin Hämeenlinna
Energiatehokkuus ja uusiutuvien energiamuotojen hyödyntäminen
Hämeenlinnan kaupungin linjaamat tavoitteet, kuten hiilineutraali Hämeenlinna, Kunta-alan energiatehokkuussopimus sekä uusiutuvien energiamuotojen käyttö otetaan monin tavoin rakentamisessa huomioon.
Uudisrakennukset rakennetaan pääsääntöisesti A-Energialuokkaan (joissakin tapauksissa B-Energialuokkaan) ja peruskorjaushankkeissa pyritään parantamaan rakennuksen energiatehokkuutta. Näihin tavoitteisiin päästään kustannusoptimeilla rakennusteknisillä sekä taloteknisillä ratkaisuilla kuten älykkäällä LED-valaistuksella, maalämmöllä, aurinkoenergialla ja poistoilman lämmöntalteenotolla. Myös käytön aikaista energiankulutusta seurataan ja oleskelutilojen olosuhteita, kuten lämpötiloja optimoidaan käyttöaikojen mukaisesti rakennuksen ja rakenteiden toimivuutta vaarantamatta.
Rakennushankkeissa paneudutaan lisäksi elinkaarien maksimoimiseen sekä muuntojoustaviin, kustannustehokkaisiin ja kokonaistaloudellisesti järkeviin kokonaisratkaisuihin.
Lisätietoa Hiilineutraali Hämeenlinna –toimeenpano-ohjelmasta.
Resurssiviisaus ja ympäristövastuullisuus
Hankkeen laajuutta muodostettaessa varmistetaan hinta/laatusuhteeltaan mahdollisimman pitkät rakennusten elinkaaret ja energiatehokkaat ratkaisut takaisinmaksuajat huomioiden. Rakennuttaminen tapahtuu pääsääntöisesti omilla resursseilla, jolloin saavutetaan Hämeenlinnan kaupungin kannalta kustannustehokkaat ja laadullisesti yhtenäiset ratkaisut.
Teknisen laadun lisäksi toiminnallinen laatu on suuressa roolissa hankkeen onnistumisessa. Täten käyttäjän osallistaminen ajoissa (jo tarveselvitys- ja hankesuunnitteluvaiheessa) on äärimmäisen tärkeää, jotta koko hanke koetaan teknisesti ja toiminnallisesti onnistuneeksi. Osallistaminen ja viestintä ovat täten keskeisiä painopisteitä, joihin tulee jokaisen hankkeen osalta panostaa.
Lisäksi kannustamme hankkeissa uusiutuvien luonnonvarojen ja energiamuotojen käyttöön.
Peruskorjaushankkeissa perehdytään huolella rakennuksesta laadittuihin selvityksiin, kuten kuntotutkimuksiin ja sisäilma-analyyseihin. Perusteellisella perehtymisellä saavutetaan oikeanlainen korjauslaajuus, kustannustehokas kokonaisratkaisu sekä vältetään yli- tai alikorjaus.
Sisäilmasto ja muu viihtyvyys
Rakennusalalla on olemassa laatuvaatimusluokituksia mm. sisäilmaston ja viihtyvyyden osalta. Alla on poimittuna muutama Hämeenlinnan kaupungin hankkeisiin määritetty vaatimus.
Rakennusmateriaalien päästöluokitus
Tavoitteena on hyvä sisäilmasto edistämällä vähäpäästöisten tuotteiden kehittämistä ja käyttöä. M1-merkki kertoo tuotteen vähäpäästöisyydestä.
Ilmanvaihtotuotteiden puhtausluokitus
Tavoitteena on hyvä sisäilmasto edistämällä tuloilman puhtauden takaavien tuotteiden kehittämistä ja käyttöä. M1-merkki kertoo tuotteen puhtaudesta.
Lisätietoa M1 luokituksesta löydät osoitteesta www.rakennustieto.fi.
Sisäilmastoluokitus
Sisäilmastoluokitus 2018 on tarkoitettu käytettäväksi rakennus- ja taloteknisen suunnittelun ja urakoinnin sekä rakennustarviketeollisuuden apuna, kun tavoitteena on rakentaa entistä terveellisempiä ja viihtyisämpiä rakennuksia. Luokitusta voidaan käyttää uudisrakentamisen lisäksi soveltuvin osin myös korjausrakentamisessa.
Sisäilmastoluokitus on 3-asteikkoinen:
- S1 Yksilöllinen sisäilmasto
- S2 Hyvä sisäilmasto
- S3 Tyydyttävä sisäilmasto (säädösten edellyttämä vähimmäistaso)
Hämeenlinnan kaupungin rakennushankkeet rakennetaan yleensä sisäilmastoluokituksen mukaiseen S2 –luokkaan (Hyvä sisäilma).
Lisätietoa sisäilmastoluokituksesta löydät Sisäilmayhdistyksen verkkosivuilta.
Valaistus
Valaistusratkaisut noudattavat rakennukselle määritettyä energialuokkavaatimusta ja kaikkiin asennettaviin valaisimiin tulee valonlähteeksi LED. Valaistukset suunnitellaan ohjattavaksi valaisinryhmäkohtaisesti tai tilakohtaisesti. Lisäksi valaistusta ohjataan läsnäolotunnistimin.
Sisävalaistukset toteutetaan eurooppalaisen sisävalaistusstandardin SFS-EN 12464-1 mukaisesti. Standardi määrittelee henkilöiden sisätyötilojen valaistusvaatimukset normaalinäkökykyisten henkilöiden näkömukavuuden ja näkötehokkuuden tarpeista lähtien ja ottaen huomioon yleisimpiä näkötehtäviä kuten tietokoneella suoritettava työ.
Äänitekninen laatu
Ääniteknisessä suunnitteluohjeistuksessa painotetaan mm. ääneneristävyyttä, taloteknisten laitteiden äänitasoa sekä huoneakustisia suunnitteluarvoja ja esimerkkiratkaisuja.
Puhtaudenhallinta
Hämeenlinnan kaupungin rakennuttamat peruskorjaus- ja uudishankkeet toteutetaan P1 –puhtausluokan mukaisesti, joka tarkoittaa käytännössä pölytöntä työmaavaihetta. Puhtaudenhallinnalla varmistetaan täten käyttäjille rakennuspölystä ja muista hiukkasista vapaa ja puhdas sisäilma. Puhtaudenhallinnalla on myös työturvallisuutta parantava vaikutus.
Työmaavaiheessa varmistetaan, että urakoitsija toimii tilaajan määrittämän puhtaudenhallintaohjeen periaatteiden mukaisesti. Rakennuttaja tekee lisäksi sopimuksen puhtaudenhallintakonsultin kanssa, jonka tehtäviin työmaavaiheessa kuuluu puhtaudenhallintakierrokset. Kierroksista koostetaan raportit, joista selviää työmaan puhtaustaso. Puhtaustasoa valvotaan koko hankkeen ajan n. 3-4 viikon välein tapahtuvilla käynneillä. Tarkastusajankohdista ei kerrota urakoitsijalle etukäteen, jotta varmistutaan, että raportit vastaavat todellista hankkeen puhtaustasoa.
Kosteudenhallinta
Hämeenlinnan kaupungin talonrakennushankkeet toteutetaan nykyään Kuivaketju 10 –periaatteiden mukaisesti, jotta varmistetaan entistä laajempi kosteudenhallinnallinen kokonaisuus. Työmaavaiheessa varmistetaan, että urakoitsija toimii tilaajan määrittämien kosteudenhallintaperiaatteiden mukaisesti kuten esimerkiksi sääsuojattu rakentaminen. Talonrakennuttamisyksikkö käyttää kaikissa hankkeissa kosteudenhallintakoordinaattoria. Ulkoisena, kolmannen osapuolen palveluna hankittavan kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävänä on valvoa, että tilaaja sekä urakoitsija toteuttavat yhdessä sovittua kosteudenhallinnan laatua Kuivaketju 10 -periaatteiden mukaisesti.
Lisätietoa Kuivaketju 10 -toimintamallista löydät osoitteesta www.kuivaketju10.fi.
Talonrakennuttamisyksikkö käyttää lisäksi yhtenä kosteudenhallinnan työkaluna rakenteisiin sijoitettavia olosuhdeantureita. Anturit lähettävät etänä tietoa esimerkiksi betonirakenteiden kuivumisesta. Tieto on hyödyllinen seurattaessa olosuhteiden kehittymistä ja antureiden avulla saadaan suuntaa antavaa tietoa esimerkiksi lattioiden pinnoittamiskunnosta. Varsinainen rakenteiden kuivuminen tulee kuitenkin todeta vielä kalibroiduilla mittausmenetelmillä, kuten porareikä- tai näytepalamittauksella. Anturit lähettävät tietoa myös rakennuksen valmistumisen jälkeen, joten niistä saatavalla informaatiolla varmistetaan kosteusteknisten rakenteiden toimivuus myös elinkaaren aikana.
Aikataulunhallinta
Rakennuttaja laatii aina alustavan hankeaikataulun jo hankesuunnitteluvaiheessa, jolla määritetään koko rakennushankkeen kesto. Aikataulussa painotetaan ja huomioidaan riittävä rakentamisaika. Hankeaikataulu laatimalla hahmotetaan rakennushankkeen eri vaiheiden tarvitsema aika hankesuunnittelusta luovutukseen.
Rakennushankkeen edetessä hankkeen eri osapuolet tekevät myös omiin tarkoituksiinsa eritasoisia ja eri esitysmuodossa olevia aikatauluja. Näitä tyypillisiä eri vaiheissa laadittavia ja seurattavia aikatauluja ovat mm. rakentamisaikataulu, suunnitteluaikataulu, suunnitelma-aikataulu, yleisaikataulu, hankinta-aikataulu, talotekniset aikataulut, rakentamisvaiheaikataulu, viikkoaikataulu, ja luovutusvaiheaikataulu.
Urakoitsijan tulee yhdessä rakennuttajan kanssa valvoa rakennushankkeen eri aikataulujen toteutumista sekä reagoida mahdollisiin poikkeamiin. Työmaakokouksissa käydään säännöllisesti läpi aikataulujen toteutuminen ja tehdään tarvittavat kirjaukset.
Viestintä ja Avoin Hämeenlinna
Talonrakennuttamisyksikkö on omalta osaltaan mahdollistamassa kaupungin avoimuutta päästämällä kaupunkilaiset seuraamaan hankkeidemme edistymistä ja kurkistamaan työmaille digitaalisten työmaakierrosten avulla. Talonrakennushankkeiden uudet viestintälinjaukset ovat osa avoin Hämeenlinna –konseptia ja haluamme osaltamme olla kehittämässä tätä kaupungin avoimuutta. Viestinnällä vahvistetaan myös yhteenkuuluvuutta ja osoitetaan, että kaupunkirakennetta kehitetään ja rakennetaan ensisijaisesti kansalaisia varten.
Pitkäjänteisesti tehdyn laadunhallinnan uudistustyön jälkeen tiedämme, että rakentajilta vaatimamme laatutaso kestää vertailun. Haluamme avoimuudella osoittaa tämän laadukkaan rakentamisen. Täten tarjoamme kaupunkilaisille avoimet ovet ja päästämme kaikki halukkaat kurkistamaan työmaillemme digitaalisten välineiden sekä palveluiden kautta.
Osana avointa Hämeenlinnaa:
- Valituissa hankkeissa on otettu käyttöön 24/7 toiminnassa olevat web-kamerat
- Järjestämme videoituja työmaakierroksia 360 –kameralla kuvaten
- Julkistamme mm. hankkeiden perustiedot, budjettitiedot, tunnusluvut, aikataulut ja yleissuunnitelmat sekä tiedotamme hankkeista yleisluontoisesti
- Tiedotamme rakennusalueen lähistöllä ulkoilevia infokyltein
Tervetuloa mukaan digitaaliselle matkalle kohti avointa ja uusiutuvaa Hämeenlinnaa!