Energiatehokkuus kaupungin kiinteistöissä
Energiatehokkuus ja uusiutuvien energiamuotojen hyödyntäminen
Hämeenlinnan kaupungin linjaamat tavoitteet, kuten hiilineutraali Hämeenlinna, Kunta-alan energiatehokkuussopimus sekä uusiutuvien energiamuotojen käyttö otetaan monin tavoin rakentamisessa huomioon.
Uudisrakennukset rakennetaan pääsääntöisesti A-energialuokkaan (joissakin tapauksissa B-energialuokkaan) ja peruskorjaushankkeissa pyritään parantamaan rakennuksen energiatehokkuutta. Näihin tavoitteisiin päästään kustannusoptimeilla rakennusteknisillä sekä taloteknisillä ratkaisuilla kuten älykkäällä LED-valaistuksella, maalämmöllä, aurinkoenergialla ja poistoilman lämmöntalteenotolla. Myös käytön aikaista energiankulutusta seurataan ja oleskelutilojen olosuhteita, kuten lämpötiloja optimoidaan käyttöaikojen mukaisesti rakennuksen ja rakenteiden toimivuutta vaarantamatta.
Aurinkoenergian hyödyntäminen kiinteistöissä
Aurinkoenergiaa hyödynnetään Hämeenlinnan pääkirjastolla, Katuman päiväkodilla, Vuorentaan koululla, Voutilakeskuksella sekä Hämeenlinnan paloasemalla.
Voutilakeskuksella aurinkokeräimien tuottoa hyödynnetään uima-allasverkostoon sekä käyttöveden lämmittämiseen, jolloin niiden avulla pienennetään kiinteistön lämmitysenergian tarvetta. Yhteensä keräimiä on 17 kpl.
Muissa kiinteistöissä on käytössä aurinkopaneelit, joiden tuottama energia vähentää kiinteistön ostosähkön määrää. Aurinkopaneelit on asennettu vuosina 2019 – 2020 peruskorjauksien yhteydessä. Kokonaisuudessaan paneelien määrä on 108 kpl.
Aurinkoenergiajärjestelmät tuottavat kiinteistöille energiaa vuositasolla parhaimmillaan noin 150 MWh/a. Aurinkoenergian vuosituotto kattaa paloaseman, pääkirjaston, Katuman päiväkodin ja Vuorentaan koulun sähkön käytöstä sekä Voutilakeskuksen lämmönkäytöstä yhteensä noin 5 %. Järjestelmien energiantuotanto on pyritty mitoittamaan kiinteistön energiankäytön mukaan, eikä sitä ole myyty kiinteistöjen ulkopuolelle.
Seuraa Hämeenlinnan pääkirjaston aurinkovoimalan tuotantoa
Pääkirjaston aurinkovoimalan tuotantoa voit seurata myös Loimuan verkkosivulta.
Seuraa Katuman päiväkodin aurinkovoimalan tuotantoa
Katuman päiväkodin aurinkovoimalan tuottoa voit seurata myös Loimuan verkkosivulta.
Seuraa Vuorentaan koulun aurinkovoimalan tuotantoa
Vuorentaan koulun aurinkovoimalan tuotantoa voit seurata myös Loimuan verkkosivuilta.
Hiilineutraali lämmitys
Hiilineutraalia lämmitystä on hyödynnetty pääkirjastossa sekä Raatihuoneenkatu 15 kiinteistössä. Kiinteistöissä lämmitysmuotona on kaukolämpö ja hiilineutraalille kaukolämmölle on annettu alkuperätakuu. Kokonaisuudessaan hiilineutraalia kaukolämpöä hyödynnetään noin 1240 MWh vuodessa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö vähentää kiinteistöissä CO2-päästöjä noin 88 t vuodessa.
Energiatehokkuus uudisrakennus ja peruskorjauskohteissa
Vuonna 2020 valmistunut Katuman uusi päiväkotirakennus
Entinen vuonna 1980 rakennettu päiväkotirakennus purettiin ja tilalle rakennettiin uusi päiväkoti. Uusi päiväkotirakennus valmistui vuonna 2020.
Katuman uuden päiväkodin energian kulutus on alle 20 % vanhan rakennuksen kulutuksesta
Uusi rakennus on energiatehokkuudeltaan A-luokassa, jonka E-luku on 87 kWh/(m2,vuosi). Purettu vanha rakennus oli energiatehokkuusluokaltaan G2007 ja laskennallisesti uuden päiväkotirakennuksen energiankulutus on alle 20 % vanhan rakennuksen kulutuksesta.
Kiinteistön lämmitystavaksi valittiin maalämpö ja osa kiinteistön sähköntarpeesta tuotetaan kiinteistössä olevalla 6 kWp aurinkovoimalalla. Aurinkovoimalan teho on mitoitettu kiinteistön energiankäytön mukaan ja aurinkovoimalan vuosituotto vastaa sähköpyörän kulutusta 733 000 km matkalta.
Tilojen valaistuksessa on hyödynnetty energiatehokkaita valaistusratkaisuja. Kiinteistön ilmanvaihto on toteutettu lämmöntalteenotoilla varustetuilla tulo- ja poistoilmakoneilla ja olosuhteiden hallinnassa on huomioitu tilakohtainen ilmamääräsäätö ja olosuhteiden seuranta.
Kiinteistön energiankulutusta voidaan seurata järjestelmäkohtaisesti alamittareilla ja näin ollen voidaan varmistaa kiinteistön energiatehokas toiminta.
Lisää tietoa löydät sivulta ”Katuman uusi päiväkoti”
Vuoden 2021 lopussa valmistunut Vuorentaan koulun uudisrakennus
Vuorentaan koulun uudisrakennus otettiin käyttöön tammikuussa 2022. Koulun vanha päärakennus tullaan purkamaan. Vanha koulurakennus on vuodelta 1957 ja sijaitsee uudisrakennuksen läheisyydessä.
Uudisrakennus on energiatehokkuudeltaan A-luokassa, jonka E-luku on 48 kWh/(m2,vuosi). Kiinteistön lämmitystapa on maalämpö. Ilmanvaihto on toteutettu lämmöntalteenotoilla varustetuilla tulo- ja poistoilmakoneilla ja sisäilman hallinnassa on huomioitu ilmanvaihdon ohjaus tilakohtaisesti olosuhdemittausten mukaan. Ilmanvaihdon lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde on yli 75 %. Rakenteiden energiatehokkuus on huomioitu matalalla ilmanvuotoluvulla q50, joka on kiinteistössä on alle 1 m3/(h,m2).
Osa kiinteistön sähköntarpeesta tuotetaan kiinteistöön rakennetulla aurinkovoimalalla, jonka vuosituotto on noin 27 MWh. Aurinkovoimalan vuosituotto vastaa sähköauton kulutusta 135 000 km matkalta. Tilojen valaistuksessa on hyödynnetty energiatehokkaita valaistusratkaisuja ja valaistuksen taso säätyy automaattisesti tarpeen ja päivänvalon mukaan. Kiinteistön energiankulutusta ja aurinkoenergian tuottoa on mahdollista seurata netistä sekä koulun aulan infonäytöltä.
Seuraa uudisrakennuksen rakentamista sivulla ”Vuorentaan koulun uudisrakennus”
Vuoden 2022 lopussa valmistunut Kaurialan koulun uudisrakennus
Entinen Kaurialan yläkoulu purettiin loppuvuodesta 2018 ja samalle tontille rakennettiin uusi yläkoulu. Vanha koulurakennus oli rakennettu 1960-luvun alussa. Uusi koulu valmistui vuoden 2022 lopussa.
Uusi rakennus on energiatehokkuudeltaan A-luokassa, jonka E-luku on 59 kWh/(m2,vuosi). Kiinteistön lämmitystapa on kaukolämpö ja järjestelmä sekä tilavaraus on suunniteltu siten, että kiinteistöön on mahdollista asentaa maalämpö-kaukolämpöhybridijärjestelmä myöhemmässä vaiheessa.
Ilmanvaihtojärjestelmä on toteutettu S2-sisäilmaluokituksen vaatimustasolle. Kiinteistön ilmanvaihto on toteutettu lämmöntalteenotoilla varustetuilla tulo- ja poistoilmakoneilla ja olosuhteiden hallinnassa on huomioitu tilakohtainen ilmamääräsäätö sekä olosuhteiden seuranta. Ilmanvaihtokoneet on varustettu taajuusmuuntajille, joiden avulla ilmanvaihtoa voidaan ohjata tarpeenmukaisesti.
Osa kiinteistön sähköntarpeesta tuotetaan kiinteistöön rakennettavalla 60 kWp aurinkovoimalalla. Aurinkovoimalan vuosituotto vastaa sähköauton kulutusta 270 000 km matkalta. Tilojen valaistuksessa on hyödynnetty energiatehokkaita valaistusratkaisuja. Kiinteistön energiankulutusta voidaan seurata järjestelmäkohtaisesti alamittareilla ja näin ollen voidaan varmistaa kiinteistön energiatehokas toiminta.