Loppukatselmoimaton rakennus
Mistä aloittaa ja mitä vaiheita on olemassa?
Loppukatselmoimaton rakennus tai rauennut rakennuslupa edellyttää aina rakennuksen omistajalta toimenpiteitä. Tälle sivustolle on koottu ohjeet siitä, miten pääset eteenpäin. Rauenneen rakennusluvan loppuun saattaminen edellyttää aina tapauskohtaista kokonaisharkintaa ja prosessi vaihtelee tapauskohtaisesti. Tyypillisesti rauenneen rakennushankkeen loppuun vieminen koostuu seuraavista vaiheista:
- Kerää saatavilla oleva aineisto alkuperäisestä luvastasi ja siihen liittyvästä työmaavalvonnasta.
- Täytä aineisto sähköiseen asiointipalveluun alkuperäisen lupasi alle.
- Ota yhteys alueesi rakennustarkastajaan prosessin etenemisen suhteen.
- Rakennustarkastaja tekee mahdollisen päätöksen ulkopuolisesta asiantuntijatarkastuksesta.
- Huolehdi ulkopuolisen asiantuntijatarkastuksen suorittamisesta ja tee tarvittavat rakennustyöt ja tutkimukset valmiiksi.
- Lisää ulkopuolisen tarkastuksen lausunto sähköiseen asiointipalveluun.
- Pyydä ylimääräisen katselmuksen toimittamista.
- Viranomaisvalvonnan laajuus (tehdyt aloitusilmoitukset/-kokoukset, muut katselmukset, käyttöönottokatselmus/osittainen loppukatselmus)
- Rakennustyön valvonnan dokumentaation taso (katselmuspöytäkirjat, tarkastusasiakirja, valokuvat, lausunnot, muu dokumentaatio)
- Erityissuunnitelmat
- Rakennusvalvontaan tehdyt työnjohtajailmoitukset
- Rakennustöiden jälkeenpäin todennettavuus
- Rakentamisesta kulunut aika
- Rakennushankkeen vaativuus ja seuraamukset
- Työmaalla täytetty tarkastusasiakirja, muu työmaadokumentaatio sekä valokuvat
- Rakennustyön alkuperäinen vastaava työnjohtaja, muut työnjohtajat ja urakoitsijat
- Rakennuskohteen alkuperäiset suunnittelijat
- Talopaketin toimittaja tai tuoteosatoimittaja
- Rakennuspaikalla tehtävät mittaukset, inventoinnit, kuntotutkimukset ja rakenneavaukset
- Ulkopuolinen asiantuntijatarkastus
- Mittaukset, kuntotutkimukset, tarkastukset, rakenteelliset avaukset, jne.
- Suunnittelijoiden toimeksiannot
- Rakennustyöt
- Rakennusvalvonnan tarkastusmaksut, ylimääräinen katselmus (taksa)
Ulkopuolinen asiantuntijatarkastus
Joissain tapauksissa tarvitset rauenneen rakennusluvan loppuun saattamiseksi ulkopuolisen asiantuntijatarkastuksen (MRL 150 c §). Ulkopuolisessa asiantuntijatarkastuksen avulla todetaan rakennustyön täyttäneen sille osoitetut vaatimukset. Jos rakennuksesta on tehty käyttöönottokatselmus (osittainen loppukatselmus) ja siinä todetut puutteet ovat helposti havaittavissa, kuten esimerkiksi rakentamattomat pihan pintarakenteet ja tukimuurit, et tarvitse yleensä ulkopuolista asiantuntijatarkastusta.
Ulkopuolisen asiantuntijan rooli ja asiantuntijatarkastuksen sisältö riippuu siitä, missä vaiheessa rakennushankkeesi viranomaisohjaus ja työmaadokumentaatio (tarkastusasiakirja) oli ennen rakennusluvan raukeamista. Ulkopuolisen tarkastuksen tehtävänä on todentaa seuraavat asiat:
- Tarkastusasiakirjan puuttuvat kohdat
- Rakennustyö on saatettu loppuun rakennusluvan mukaisesti
- Rakennustyö on saatettu loppuun säädösten mukaisesti
- Katselmuksissa ja tarkastuksissa vaaditut toimenpiteet on suoritettu
- Tarvittavat tutkimukset edellä mainittujen todentamiseksi on suoritettu
Ulkopuolisen asiantuntijatarkastuksen lopputuloksena syntyy kirjallinen lausunto. Liitä lausunto sähköiseen asiointijärjestelmään rakennuslupasi alle.
Ulkopuolisen asiantuntijan tulee olla riippumaton ja pätevä. Ulkopuolisella asiantuntijalla tulee olla vähintään sama pätevyys kuin alkuperäisen rakennustyön suunnittelijoilla tai työnjohtajalla. Pätevyysvaatimus on tapauskohtaista ja riippuu rakennushankkeesi vaativuudesta sekä alkuperäisen valvonnan tasosta. Keskustele alueesi rakennustarkastajan kanssa tarvittavasta pätevyydestä ennen toimeksiannon tekemistä! Jos alkuperäinen vastaava työnjohtaja on tosiasiallisesti valvonut rakennustyötä, niin silloin hän voi toimia ulkopuolisena asiantuntijana.
Ulkopuolinen asiantuntijatarkastus saattaa edellyttää sinulta tutkimuksia, joiden perusteella puuttuvia asioita selvitellään. Näiden tutkimusten tavoitteena on todentaa rakennustyön toteutuminen suunnitelmien mukaisesti.
Ulkopuolinen asiantuntija arvioi riskeihin perustuen, mitkä asiakokonaisuudet vaativat tarkempia tutkimuksia tai selvityksiä.
Uusi rakentamislupa rauenneelle rakennusluvalle tai luvattomalle rakennukselle
Uuden rakentamisluvan (rakennuslupa 31.12.2024 saakka) hakeminen rauenneelle rakennusluvalle tai luvattomalle rakennukselle poikkeaa merkittävästi tavanomaisesta lupaprosessista. Yleensä uuden rakentamisluvan hakeminen on raskain tapa loppukatselmoida rauennut rakennuslupa. Selvitä etukäteen alueesi rakennustarkastajalta, voidaanko rakennushankkeesi viranomaisvalvonta päättää ylimääräisellä katselmuksella. Luvattomille rakennuksille tulee aina hakea uusi rakentamislupa. Rauenneelle rakennusluvalle uuden luvan hakeminen poikkeaa tavanomaisesta prosessista yleensä seuraavasti:
- Kutsu hankkeen pää- ja erityissuunnittelijat lupapisteeseen.
- Liitä rakennushankkeesi kaikki suunnitelmat lupapisteeseen. Suunnitelmien nimiöt ja muuttuneet tekniset tiedot on päivitettävä.
- Kutsu ulkopuolinen asiantuntija sähköiseen asiointijärjestelmään.
- Liitä ulkopuolisen asiantuntijatarkastuksen lausunto sekä lausunnossa vaaditut tutkimukset ja selvitykset lupahakemukseesi.
- Rakentamislupahakemusta käsitellään nykyisten teknisten vaatimusten ja kaavan mukaisesti. Näin ollen, jos rauennut lupasi on vanha ja ei täytä nykyisiä rakennusmääräyksiä, joudut hakemaan vähäisiä poikkeamisia niiden vaatimusten osalta, jotka eivät täyty.
- Luettele ja perustele kaikki alkuperäisen lupahakemuksesi vähäiset poikkeamiset säädöksistä.
- Jos säädökset tai kaavatilanne on muuttunut alkuperäiseen lupaan nähden, luettele uudet vähäiset poikkeamiset.
- Jos alkuperäinen lupa on vaatinut poikkeamispäätöksen, hae uusi poikkeamispäätös ennen rakentamisluvan hakemista.
- Lisää kaikki muut tavanomaisen rakentamisluvan vaatimat asiakirjat lupahakemukseen.
- Jätä hakemus vireille ja päätöksen saatuasi sen ehdot.
Huomioi, että sinulle ei muodostu subjektiivista oikeutta alkuperäisen lupasi mukaisiin vähäisiin poikkeamisiin tai teknisiin ratkaisuihin. Rakentamislupahakemuksen päätös tehdään aina tapauskohtaisesti ja voi olla, että joudut muuttamaan joitakin yksityiskohtia hakkeessasi. Huomioi myös, että naapurien kuuleminen tulee suorittaa uudestaan uuden lupahakemuksen yhteydessä.