Vesistöjen tilan seuranta
Vesistöt ja niiden tila
Vesistöjen virkistyskäyttömerkitys Hämeenlinnan asukkaille on hyvin suuri ja siksi vesien tilan säilyttäminen hyvänä on ensiarvoisen tärkeää.
Hämeenlinnan alueella vesistöjen tila on kohtuullisen hyvä. Vedet eivät ole aivan niin hyvässä kunnossa kuin Suomessa keskimäärin, mikä johtuu
- runsaasta vakituisesta asutuksesta
- runsaasta loma-asutuksesta
- maataloudesta
Vesistöjen tilan seuranta
Hämeen ELY-keskus ja Hämeenlinnan kaupunki tutkivat ja seuraavat vesistöjen tilaa vuosittain vesinäytteenotoilla. Lisäksi vesiensuojeluyhdistykset ja tutkimuslaitokset (esim. Helsingin yliopiston Lammin biologinen asemat) seuraavat vedenlaatua esim. kunnostushankkeiden yhteydessä.
Hämeenlinnan ympäristönsuojeluviranomainen noudattaa vesistöjen tilan seurannassa vuosittain laadittavaa ympäristön tilan seurantaohjelmaa ja julkaisee vuosittaisia tutkimustuloksia Ympäristön tilan seurantaraportissa. Toimialueena on Hämeenlinna ja Hattula.
Vesistöjen tilan seuranta 2024
Vuonna 2024 Hämeenlinnan kaupunki tutki pintavesien tilaa elokuussa otetuilla vesinäytteillä kahdeksalla järvellä ja lisäksi otettiin yksi ojavesinäyte. Seurantajärviksi valittiin eri kokoisia järviä eri puolilta toiminta-aluetta. Seurantaan pyrittiin valitsemaan järviä, joiden edellisestä seurannasta olisi useampi vuosi tai joiden virkistyskäyttö on merkittävää.
Seurantajärvet olivat
- Iso-Salanti (Kalvola)
- Rietajärvi (Renko)
- Aulangonjärvi (Hämeenlinna)
- Akkijärvi (Hauho)
- Ylinen Savijärvi (Hattula)
- Kastanajärvi (Tuulos)
- Alanne (Lammi)
- Iso-Roine, Sappeenjärvi (Hauho)
Ojavesinäyte otettiin Iso-Roineeseen laskevasta Iso-Talvilahden ojasta. Rietajärvestä otettiin kasviplanktonnäyte, josta on erillinen raportti. Vesinäytteiden tulokset ovat saatavilla ympäristötiedon hallintajärjestelmä Hertan pintavesiosiosta ja yhteenveto tuloksista on koottu alla olevaan raporttiin.
Järvitarkkailuraportti 2024 (pdf)
Kasviplanktonraportti (pdf)
Syksyllä 2024 valmistui Lehijärven valuma-alueen kuormitusselvitys, joka teetettiin yhteistyössä HS-Veden, Hämeenlinnan kaupungin ja Hattulan kunnan kanssa. Vuosina 2023-2024 tehtyjen vedenlaatu- ja virtaamatutkimusten tavoitteena oli selvittää Lehijärveen laskevien ojien vedenlaatua ja valuma-alueen eri osista tulevaa kuormitusta.
Lehijärven kuormitusselvitys-raportti (pdf)
Vesistöjen tilan seuranta 2023
Vesistötarkkailu tehtiin vuonna 2023 seitsemällä järvellä, joista otettiin vesinäytteet elokuussa 2024. Vesinäytteet otettiin järven kokonaissyvyydestä riippuen metrin syvyydeltä, puolivälistä vesisyvyyttä ja metri pohjan yläpuolelta. Näytteet analysoitiin laboratoriossa ja tulokset on raportoitu oheisessa dokumentissa. Tuloksia verrattiin aiempien vuosien tarkkailutuloksiin ja jokaiselle järvelle annettiin käyttökelpoisuusluokka virkistyskäytön kannalta.
Järvitarkkailu raportti 2023 (pdf)
Tarkkailua tehtiin:
- Saunalammi
- Pyhäjärvi
- Armijärvi
- Kirkkojärvi
- Matkolammi
- Emälammi ja
- Eteläistenjärvi.
Vesistöjen tilan seuranta 2022
Hämeenlinnan kaupungin ympäristönsuojelu tutki vuoden 2022 elokuussa vedenlaatua seitsemästä järvestä. Vesinäytteet otettiin 23.8. ja näytteitä otettiin 1-3 näytesyvyydestä riippuen kunkin järven kokonaissyvyydestä.
Tutkitut järvet olivat
- Ekojärvi ja Lampellonjärvi Lammilla
- Kokkijärvi ja Ojajärvi Kalvolassa
- Metsäläinen Rengossa
- Siikanen Hauholla
- Valkeajärvi Tuuloksessa
Ekojärvi, Metsäläinen, Ojajärvi, Siikanen ja Valkeajärvi ovat olleet kaupungin seurannassa mukana aiemminkin.
Vuonna 2022 vesistönäytteenotto, analyysit ja lausunto veden laadusta sekä tulosten tallennus ympäristötiedon hallintajärjestelmä Herttaan tilattiin KVVY Tutkimus Oy:ltä. Näytteistä analysoitiin nitraattityppi, sameus, kiintoaine, sähkönjohtavuus, pH, väriluku, hapettuvuus, COD(Mn), nitriittityppi, kokonaistyppi, nitriitti- ja nitraattitypen summa, ammoniumtyppi CFA, kokonaisfosfori ja fosfaattifosfori. Näytetulokset ovat saatavilla Hertasta.
Hämeenlinnan kaupunki niitti vesikasvillisuutta viideltä eri kohteelta Vanajavedellä, Katumajärvellä Solvikin venerannalta ja Hauhon Pappilanaron uimarannalta.
Vesistöjen tilan seuranta 2021
Hämeenlinnan kaupungin ympäristönsuojelu tutki vuoden 2021 elokuussa vedenlaatua viidestä järvestä. Vesistöseuranta on osa Hämeenlinnan kaupungin toteuttamaa vuosittaista ympäristön tilan seurantaohjelmaa.
Tutkitut järvet olivat
- Pannujärvi ja Takanen Tuuloksessa
- Pursunjärvi, Mustalammi ja Kiikkara Rengossa
Lisäksi tutkittiin marraskuussa Pannujärveen laskevaa Veitsijärvenojaa.
Hämeenlinnan kaupunki niitti vesikasvillisuutta Katumajärven Idänpään uimarannalla ja Valkamatien pään venepaikkojen edustalta sekä kuudella eri kohteella Vanajaniemen rannalla. Niittoja suoritettiin myös Aulangonjärven Kihtersuon venepaikalla, Hauhon Pappilanaron uimarannalla, Lammin Ormajärven Untulan vene- ja uimarannalla ja Rengon Kirkkojärven yleisellä uimarannalla.
Vesistötietoa
- Vesi.fi
- Järviwiki
- Tulvakarttapalvelu
- Avoimet ympäristötietojärjestelmät (ympäristötiedon hallintajärjestelmä Hertta)
- Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen vedenlaatupalvelussa on alueellista vedenlaatutietoa
- Vesikartta (ymparisto.fi)
- Vesienhoidon suunnittelu ja yhteistyö – Kanta- ja Päijät-Häme (ymparisto.fi)
- eTPO – Toimenpideohjelma (Hämeen vesienhoidon toimenpideohjelma vuosille 2022-2027)
Lisätiedot
Korkiakoski Petra
- Ympäristötarkastaja,71865
- 040 071 2830
- petra.korkiakoski@hameenlinna.fi