Alkutuotanto
Kasvi- ja eläinperäisten elintarvikkeiden alkutuotanto
Alkutuotannon toimijoita ovat esimerkiksi
- maitotilat
- hunajantuottajat
- sikalat, kanalat
- kasvisten ja puutarhamarjojen viljelijät
- kalastajat
Myös alkutuotannon tuotteiden kuljetukset alkutuotantopaikalta ovat alkutuotantoa. Siihen lasketaan kuuluvaksi myös elintarvikeriskeiltään vähäinen alkutuotannon tuotteiden ulkomyynti suoraan kuluttajalle
- alkutuotantopaikalla
- alkutuotantopaikan ulkopuolella, kuten torilla
Alkutuotantopaikasta ilmoittaminen
Elintarvikealan toimijan on ilmoitettava hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista:
- alkutuotantopaikasta
- alkutuotantopaikalla harjoitettavasta alkutuotannosta
- tuottajan toimesta tapahtuvasta vähäriskisestä alkutuotannon tuotteiden luovutuksesta suoraan kuluttajalle
Ilmoitusta ei tarvitse tehdä
- luonnonvaraisen riistan metsästyksestä
- luonnonvaraisten kasvien ja sienten keräämisestä
- eikä näiden tuotteiden luovutuksesta suoraan kuluttajalle
Viimeistään muutosten tullessa voimaan on lisäksi ilmoitettava:
- tiedoissa tapahtuneista olennaisista muutoksista
- toiminnan keskeyttämisestä yli vuodeksi
- toiminnan lopettamisesta
Lomake: Ilmoitus alkutuotantopaikasta (pdf)
Lisätietoa
Luonnonvarainen riista, kasvit ja sienet
Alkutuotantoilmoitusta ei tarvitse tehdä luonnonvaraisen riistan metsästyksestä, luonnonvaraisten kasvien ja sienten keräämisestä eikä näiden tuotteiden luovutuksesta suoraan kuluttajalle.
Tarkempaa tietoa luonnonvaraisesta riistasta Ruokaviraston sivuilta:
Luomu on tarkoin säännelty luonnonmukainen tuotantotapa viljellyille kasveille ja kotieläintuotannolle. Luonnonvaraisista eläimistä ja kaloista saatuja tuotteita ei voida markkinoida luomutuotteina.
Muista myös
Alkutuotantopaikkojen valvonta
Alkutuotantopaikkojen valvontaan ja riskinarviointiin on julkaistu ohjeet Ruokaviraston verkkosivuilla. Alkutuotannon toimijoiden kannattaa tutustua ohjeisiin.
Alkutuotantopaikkojen valvonnan tuloksia ei julkisteta oiva-järjestelmän mukaisesti. Valvonta on pääsääntöisesti maksutonta.
Lisätietoa alkutuotantotoimijalle
- Materiaalia kasvinterveydestä – Ruokavirasto
- Arktiset Aromit ry
- Viljelijän laatutarha
- Jyrsijämyrkkyjen käyttö maatiloilla (pdf)
- Jyrsijätorjunta ja jyrsijämyrkkyjen käyttö rehu- ja elintarviketuotannossa (pdf)
Lisätiedot:
Hunaja ja kasviperäiset alkutuotantoelintarvikkeet: terveystarkastaja Tiina Laurell
Eläinperäiset alkutuotantoelintarvikkeet: kunnaneläinlääkäri Nina Koskinen
Laurell Tiina
- Terveystarkastaja,53115
- 040 059 9387
- tiina.laurell@hameenlinna.fi
Koskinen Nina
- Kunnaneläinlääkäri,23472
- 050 509 1135
- nina.koskinen@hameenlinna.fi