Elintarvikehuoneistot
Perustaminen ja muutokset
Uusien elintarvikekohteiden perustamiseen ja muutosilmoitusten tekemiseen on sähköinen verkkoasiointipalvelu Ilppa.
Lisätietoa käsittelyprosesseista, omavalvonnasta ja elintarvikelain vaatimuksista on koottu tälle sivulle. Tarvittaessa ota ennakkoon yhteyttä terveystarkastajaan, palveluneuvonnan yhteystiedot löydät sivun oikeasta reunasta.
Elintarvikelain yleiset vaatimukset
Elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka on
- suunniteltava
- sijoitettava
- rakennettava ja varustettava
- kunnossapidettävä
- hoidettava
- sekä toiminta siellä järjestettävä siten,
a) ettei elintarvikehuoneistossa tai alkutuotantopaikassa
– tuotettavien
– valmistettavien
– säilytettävien
– käsiteltävien
elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu ja
b) että elintarvikkeet, elintarvikehuoneistot ja alkutuotantopaikat myös muutoin täyttävät elintarvikelain vaatimukset
Elintarvikehuoneistoa ja alkutuotantopaikkaa ei saa käyttää
- asumiseen
- muuhun tarkoitukseen
niin, että siitä saattaa aiheutua terveysvaaraa
Lisäksi työtilojen on oltava toimintaan nähden riittävät.
Muista rakenteellisista ja toiminnallisista vaatimuksista, henkilöstölle asetettavista hygieenisistä vaatimuksista sekä käytettävän veden laadusta säädetään yleisen elintarvikehygienia-asetuksen 4 artiklassa, eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetuksen 3 artiklassa sekä maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa.
Elintarvikkeiden markkinointi
Elintarvikkeiden markkinointi ei saa olla kuluttajaa harhaan johtavaa. Valveutunut kuluttaja tietää, että
- elintarvikepakkauksissa pitää olla suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät
- elintarvikkeen väittäminen sairauksia parantavaksi tai hoitavaksi on lainvastaista lääkkeellistä markkinointia
- ravitsemusväitteiden ja terveysväitteiden käyttö on tarkkaan säänneltyä, eikä muita kuin hyväksyttyjä väitteitä saa käyttää
- valmiiksi pakatut luomutuotteet tunnistaa EU:n eurolehti luomutunnuksesta
- ravintolisiä ja muita tiivistetyssä muodossa olevia elintarvikkeita hankkiessa kannattaa olla tarkkana
- alkuperältään suomalainen ja lähiruoka on monella tapaa kannattava hankinta
- elintarvikkeet markkinoille saattava vastaa niiden säännöstenmukaisuudesta ja laadusta
Elintarvikehuoneistot
Elintarvikehuoneistoja ovat esimerkiksi
- ruokakauppa
- kioski
- kahvila
- työpaikkaruokala
- ravintola, pubi ja baari
- maahantuontiyritys tai muu ns. virtuaalihuoneisto
- liikkuva elintarvikehuoneisto, kuten torimyyntivaunu
- ruoka-aputoiminta
Verkkokaupan tai etämyyntiyrityksen perustaminen
Elintarvikkeen määritelmä
Elintarvikkeeksi määritellään mikä tahansa aine tai tuote (myös jalostamaton, jalostettu tai osittain jalostettu), joka on tarkoitettu tai jonka voidaan olettaa tulevan ihmisen nautittavaksi. Elintarvikkeita ovat:
- eläinperäiset elintarvikkeet, kuten liha, kala, maito, muna
- kasviperäiset elintarvikkeet, kuten viljat, juurekset, hedelmät, marjat
- erilaiset jalostetut ja osittain jalostetut elintarvikkeet
- juomat, kuten mehu, tuoremehu, täysmehu, alkoholijuomat
- vesi
- purukumi
- kaikki ne aineet, jotka on tarkoituksellisesti lisätty elintarvikkeeseen sen valmistuksen tai käsittelyn aikana
Elintarvikkeita eivät ole:
- rehut (kuten lemmikkieläinruuat)
- elävät eläimet, paitsi jos ne on tarkoitus saattaa markkinoille ihmisten ravinnoksi
- kasvit ennen niiden korjuuta
- lääkkeet, huumeet
- kosmeettiset valmisteet
- tupakka ja tupakkatuotteet
- jäämät ja epäpuhtaudet
Elintarviketoiminnan rekisteröinti
Elintarviketoiminnan aloittamisesta tehdään rekisteröinti-ilmoitus elintarvikevalvontaan viimeistään neljä viikkoa ennen
- toiminnan aloittamista
- toiminnan olennaista muuttamista
Olennaiseksi katsotaan muutos, jolla on vaikutusta toiminnan elintarviketurvallisuuteen. Riskit lisääntyvät esimerkiksi kun toiminnan luonne muuttuu (elintarvikemyymälä aloittaa palvelutiskimyynnin tai ruuan valmistuksen).
Rekisteröinti-ilmoituksen lisäksi on annettava lisäselvitys, jos suunnittelee kotiin perustettavaa elintarvikehuoneistoa.
Rekisteröinti-ilmoituksen käsittelemisestä peritään taksan mukainen maksu. Toimija saa valvontaviranomaiselta todistuksen ilmoituksen käsittelystä.
Elintarvikehuoneistoilmoituksen käsittelyprosessi:
- Rekisteröinti-ilmoitus 4 viikkoa ennen aloittamista
- Rekisteröinti-ilmoituksen käsittely
- Todistus toimijalle
- Laskutus ja asiakirjojen arkistointi
- Toiminnan valvonta
Toiminnan aloittamisen edellytyksenä on, että elintarvikehuoneisto on elintarvikelain yleisten vaatimusten mukainen.
Lisää ohjeita on Ruokaviraston sivuilla, katso myös ohjevideo
Rekisteröi elintarviketoiminta tai hae hyväksyntä. Ohjeet ruokaviraston verkkosivuilla.
Hyväksytty elintarvikehuoneisto
Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsitteleville elintarvikehuoneistoille, joissa harjoitetaan tiettyä säädöksissä määriteltyä toimintaa, on haettava hyväksyntää.
Hyväksyntää on haettava ennen toiminnan aloittamista tai sen olennaista muuttamista, joten ota ajoissa yhteyttä elintarvikevalvontaviranomaiseen. Viranomainen tekee päätöksen elintarvikehuoneiston hyväksymisestä 60 vuorokauden kuluessa. Päätöksestä peritään taksan mukainen maksu.
Laitosten huoneistohakemuksen käsittelyprosessi:
- Elintarvikehuoneistohakemus ennen aloittamista
- Saapumistodistus
- Tarkastukset
- Viranhaltijan päätös laitoksen hyväksymisestä
- Laskutus ja asiakirjojen arkistointi
- Tieto Ruokavirastoon
- Toiminnan valvonta
Toiminnan lopettaminen ja keskeyttäminen
Valvontaviranomaiselle on ilmoitettava viivytyksettä rekisteröidyn elintarviketoiminnan tai hyväksytyn elintarvikehuoneiston toiminnan keskeyttämisestä ja lopettamisesta. Keskeytysilmoituksen käsittely on maksutonta, lopetusilmoituksen käsittelystä peritään taksan mukainen maksu.
Omavalvonta
Elintarvikealan toimijan velvollisuus on
- tuntea tuottamansa, jalostamansa ja/tai jakelemansa elintarvike
- tuntea tähän elintarvikkeeseen ja sen käsittelyyn liittyvät terveysvaarat
- tuntea elintarviketurvallisuuden kannalta kriittiset kohdat toiminnassaan
Siksi toimijalla on oltava omavalvonta, sitä on noudatettava ja pidettävä sen toteutumisesta kirjaa.
Omavalvonta on oltava jatkuvasti ajan tasalla.
Omavalvonta on oltava toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden riittävä. Valvontaviranomainen voi edellyttää sen korjaamista tai täydentämistä.
Ruokaviraston hyvän käytännön ohjeet
Yleisiä ohjeita
- Omavalvontaohje toimijoille (pdf)
- Ruoka-apuun luovutettavat elintarvikkeet
- Elintarviketeollisuusliiton omavalvontaoppaat (osittain vanhentunutta tietoa, mutta voidaan käyttää apuna riskinarvioinnissa)
- Mikrobiologiset vaatimukset (pdf)
- Omavalvontaan kuuluva puhtaanapito
- Jyrsijätorjunta ja jyrsijämyrkkyjen käyttö rehu- ja elintarviketuotannossa
Hygieniapassi
Helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita elintarvikehuoneistossa käsittelevällä henkilöllä tulee olla Ruokaviraston mallin mukainen hygieniapassi. Hygieniapassitestejä järjestävät hygieniapassitestaajat.
Lisätiedot:
Laurell Tiina
- Terveystarkastaja,53115
- 040 059 9387
- tiina.laurell@hameenlinna.fi
Latvio Kirsi
- Terveystarkastaja,53115
- 040 868 6034
- kirsi.latvio@hameenlinna.fi
Suominen Pirjo
- Terveystarkastaja,53115
- 040 523 6773
- pirjo.suominen@hameenlinna.fi
Martikainen Suvi
- Terveystarkastaja,53115
- 040 681 8893
- suvi.martikainen@hameenlinna.fi
Tuomi Sanna
- Terveystarkastaja,53115
- 050 509 1013
- 03 621 2837
- sanna.tuomi@hameenlinna.fi