Maasto- ja vesiliikenneluvat
Tarvitset luvan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta
- moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla tapahtuvaan kilpailujen ja harjoitusten toistuvaan tai pysyvään järjestämiseen samassa maastossa
- moottorikäyttöisten vesikulkuneuvojen kilpailujen ja harjoitusten toistuvaan tai pysyvään järjestämiseen samalla vesialueella
Hämeenlinnan ja Hattulan lupahakemukset käsittelee Hämeenlinnan kaupungin viranomaispalvelut.
Lupahakemuksen käsittelyaika on noin 2-4 kk. Maastoliikennelain mukaisesta luvasta kilpailuihin tai harjoituksiin peritään taksan mukainen maksu.
Maastoliikenneluvan käsittelyprosessi:
- Hakemus vireille
- Kuulutus ja asianosaisten kuuleminen
- Lausunnot, tarkastukset, asian selvittäminen
- Viranhaltijan päätös
- Päätöksestä tiedottaminen ja laskutus
- Valitusaika, jonka jälkeen tilanne A / B:
- A) Päätöksestä ei valiteta – Tulos: Päätös lainvoimainen ja asiakirjojen arkistointi
- B) Päätöksestä valitetaan – Tulos: Valitusprosessi
Maastoliikennelain ja vesiliikennelain mukaiset lupaprosessit ovat samankaltaiset. Vesiliikennelain mukaisen lupahakemuksen voi laatia vapaamuotoisesti.
Maastoliikennelain mukainen lupa
Maastoksi kutsutaan aluetta, joka ei ole tie ja jota ei ole tarkoitettu liikenteen käyttöön. Maastoa on myös jään peittämä vesialue. Maastossa ei saa ajaa moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla ilman maanomistajan lupaa. Jos maastossa järjestetään moottoriajoneuvokilpailuja tai harjoituksia säännöllisesti, niihin pitää hakea lupa kunnan ympäristöviranomaiselta. Lupa on haettava myös, jos yksittäinen tapahtuma voi aiheuttaa huomattavia haittoja mm. luonnolle, asutukselle, yleiselle virkistyskäytölle ja kalastukselle. Lupaa ei tarvita, jos alueelle on myönnetty ympäristölupa. Lupaa ei myöskään tarvita, jos alue on asemakaavassa erikseen osoitettu moottoriajoneuvojen käyttämiseen. Hämeenlinnan kaupungin viranomaispalvelut (ympäristönsuojelu) käsittelee hakemukset, jotka koskevat moottoriajoneuvojen kilpailujen ja harjoitusten järjestämistä maastossa Hämeenlinnassa ja Hattulassa. Hämeenlinnan kaupungin viranomaispalvelut (ympäristönsuojelu) neuvoo hakemuksiin liittyvissä kysymyksissä. Lisätietoja: maastoliikennelaki (1710/1995)
Kenelle palvelu on tarkoitettu
Lupa voidaan myöntää, jos
* tapahtuma täyttää riittävät turvallisuuden vaatimukset
* toiminnasta ei aiheudu kohtuutonta haittaa luonnolle tai muulle ympäristölle, kalastukselle, asutukselle, yleiselle virkistyskäytölle tai muulle yleiselle edulle
* toiminnan järjestämiseen on saatu alueen omistajan tai haltijan kirjallinen lupa.
Toimi näin
Hae maastoliikennelain mukaista lupaa kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta. Hämeenlinnan kaupungin viranomaispalvelut (ympäristönsuojelu) neuvoo asiassa. Hakulomake löytyy Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuilta. Toimita hakemus Hämeenlinnan kaupungin viranomaispalveluihin (ympäristönsuojelu). Liitä lupahakemukseen:
- kartta toiminta-alueesta
- maanomistajan kirjallinen suostumus
- selvitys turvallisuusnäkökohdista
- suunnitelma siitä, miten mahdolliset maastovauriot korjataan ja alue siivotaan tapahtuman jälkeen.
Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen tiedottaa tarvittaessa hakemuksesta kuuluttamalla. Ympäristönsuojeluviranomainen myös kuulee kilpailu- tai harjoitusreitin vaikutusalueella sijaitsevien kiinteistöjen omistajia. He voivat esittää hakemuksesta muistutuksia ja mielipiteitä. Lupahakemuksesta pyydetään tarvittaessa lausuntoja muilta
viranomaisilta. Päätös lähetetään tiedoksi hakijalle. Ympäristösuojeluviranomainen tiedottaa myös maanomistajia ja muita asianosaisia. Päätöksestä kuulutetaan, jos se katsotaan tarpeelliseksi. Lupapäätöksestä voi valittaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Vesiliikennelain mukainen lupa
Moottoriveneillä tai muilla moottorikäyttöisillä vesikulkuneuvoilla tapahtuvaan kilpailuun tai harjoitukseen tarvitaan yleensä kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen lupa. Jos tapahtuma sijoittuu usean kunnan alueelle, lupahakemuksen käsittelee ELY-keskus. Lupa tarvitaan, jos tapahtuma järjestetään toistuvasti tai säännöllisesti. Lupa on haettava myös yksittäiseen tapahtumaan, jos se voi aiheuttaa huomattavia haittoja luonnolle, muulle ympäristölle, asutukselle, yleiselle virkistyskäytölle ja kalastukselle.
Vesiliikennelain mukaista lupaa ei tarvita, jos toiminnalle on jo myönnetty ympäristölupa tai jos alue on kaavassa erikseen osoitettu tällaista toimintaa varten.
Lupaa ei myöskään tarvita palo- ja meripelastustoimen harjoituksiin eikä puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen harjoituksiin.
Hämeenlinnan kaupungin viranomaispalvelut (ympäristönsuojelu) käsittelee hakemukset, jotka koskevat moottorikäyttöisten vesikulkuneuvojen kilpailujen ja harjoitusten järjestämistä Hämeenlinnassa ja Hattulassa.
Hämeenlinnan viranomaispalvelut (ympäristönsuojelu) auttaa hakemuksiin liittyvissä kysymyksissä.
Lisätietoja: vesiliikennelaki (463/1996)
Kenelle palvelu on tarkoitettu
Edellytykset:
* Tapahtuma täyttää riittävät turvallisuuden vaatimukset.
* Toiminnasta ei aiheudu kohtuutonta haittaa luonnolle tai muulle ympäristölle, kalastukselle, yleiselle luonnon virkistyskäytölle tai muulle yleiselle edulle.
* Vesialueen omistaja on antanut tapahtumalle suostumuksensa.
Jos vesialue on yhteinen, suostumuksesta päätetään yhteisaluelain mukaisesti.
Toimi näin
Hae vesiliikennelain mukaista lupaa kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta. Hämeenlinnan kaupungin viranomaispalvelut (ympäristönsuojelu) neuvoo asiassa.
Vesiliikennelain mukaisen luvan hakemiseen ei ole valmista lomaketta. Hae vesiliikennelain mukaista lupaa vapaamuotoisesti. Voit käyttää hakemuksessa soveltuvin osin maastoliikennelain mukaista lupahakemusta. Se löytyy Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuilta.
Hakemuksessa pitää olla
* kartta toiminta-alueesta
* vesialueen omistajan kirjallinen suostumus
* selvitys turvallisuusnäkökohdista
* suunnitelma alueen siivouksesta tai muusta kunnostuksesta tapahtuman jälkeen.
Toimita hakemus Hämeenlinnan kaupungin viranomaispalveluihin (ympäristönsuojelu).
Ympäristönsuojeluviranomainen tiedottaa hakemuksesta tarvittaessa kuuluttamalla. Ympäristönsuojeluviranomainen kuulee tarvittaessa kilpailu- tai harjoitusreitin vaikutusalueella sijaitsevien kiinteistöjen omistajia. He voivat esittää hakemuksesta muistutuksia ja mielipiteitä. Lupahakemuksesta pyydetään tarvittaessa lausuntoja muilta viranomaisilta.
Päätös lähetetään tiedoksi hakijalle. Ympäristösuojeluviranomainen tiedottaa myös maanomistajia ja muita asianosaisia. Päätöksestä kuulutetaan, jos se katsotaan tarpeelliseksi.
Lupapäätöksestä voi valittaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Viholainen Sirpa
- Ympäristötarkastaja,71865
- 040 085 7965
- sirpa.viholainen@hameenlinna.fi