Hankkeet työllisyyttä edistämässä – osa 3: TyöPolku
Tässä on kolmas blogikirjoitus kirjoitusten sarjasta, jossa esittelemme Hämeenlinnan seudulla toimivia tai päättymässä olevia työllisyyshankkeita. Esittelyssä painottuvat hankkeet, joilla edistetään paikallista työllisyyttä välittömästi tai välillisesti.
Hankkeet työllisyyttä edistämässä -sarjan kolmannessa kirjoituksessa esittelyssä on TyöPolku -hanke. Toiminta päättyy kesäkuussa 2024, joten nyt kerromme mitä hankkeessa on vuosien varrella tehty ja miten pitkäjänteinen työ on tuottanut tulosta Hämeenlinnan seudun työllisyyden edistämiseksi.
Hankkeen nimi:
TyöPolku
Lyhyt kuvaus hankkeesta:
TyöPolku 1.1.2014-30.6.2024 on Hämeessä toimiva työllisyyspalvelu, jota hallinnoi Hämeen Setlementti. TyöPolku tarjoaa asiakkailleen yksilöllistä tukea kohti työelämää työhönvalmennuksen, koulutushakujen ja työkokeilujen avulla. TyöPolku toimii TE-toimiston työllisyyspoliittisella avustuksella sekä Hämeenlinnan, Janakkalan, Lahden, Forssan ja Riihimäen osarahoituksella. Hanke päättyy 30.6.2024.
Mitkä ovat hankkeen tavoitteet?
TyöPolku -hankkeen tavoitteena on edistää TE-toimiston ja kuntakokeilun romani- ja maahanmuuttaja-asiakkaiden työllisyyttä ja koulutuksiin pääsyä. Lisäksi hanke vahvistaa kohderyhmän työmarkkina-asemaa ja myönteistä näkyvyyttä työelämässä.
Vuonna 2023 Hämeenlinnan asiakkaista 79% siirtyi työhön tai koulutukseen.
Ketkä ovat kohderyhmänä?
Palvelu on kohdennettu Hämeen TE-toimiston ja alueen kuntakokeilujen asiakkaista maahanmuuttajille ja romaneille.
Miten hanke tukee työnhakijoita työelämään siirtymisessä?
TyöPolku:
• valmentaa työnhakuun ja itsensä markkinointiin suomalaisessa työelämässä.
• etsii työpaikkoja yrityksistä, kunnalta sekä kolmannelta sektorilta.
• ohjaa ammatillisiin ja muihin koulutuksiin. Tarjoaa myös asiakkailleen mahdollisuuksia tutustua eri aloilla tehtävään työhön työkokeilujen kautta.
• toimii aktiivisesti verkosto-, oppilaitos- ja yritysyhteistyössä alueella.
Miten hanke tukee työnantajia?
TyöPolku on toiminut yritysten kanssa yhteistyössä yli vuosikymmenen. Työhönvalmentajat ovat toimineet yritysten ja asiakkaiden tukena työ-, työkokeilu-, oppisopimus- ja palkkatukiasioissa. Esimerkiksi työkokeilun aikana työhönvalmentaja on aktiivisesti yhteydessä molempiin osapuoliin ja toiminut linkkinä myös TE-toimiston/kuntakokeilun suuntaan. Yrityksiltä saamamme palautteen mukaan toiminta on ollut joustavaa ja työhönvalmentajat helposti tavoitettavissa.
Onnistunut asiakastarina viimeisen puolen vuoden ajalta?
Työtä etsivä talonrakentaja tuli TyöPolkuun asiakkaaksi hakemaan apua työnhakuun. Rakennusalan tilanne oli huono ja avoimia työpaikkoja vähän. Työtä haettiin aktiivisesti ja piilotyöpaikkoja etsittiin työhönvalmentajan avulla. TyöPolun työhönvalmentaja sai viestin yritysyhteistyökumppanilta, että he etsivät pintakäsittelyyn ja saneeraukseen tekijää. Talonrakentaja kiinnostui tästä mahdollisuudesta ja työhönvalmentaja sopi hänelle työhaastattelun yritykseen.
Talonrakentajan kanssa valmistauduttiin haastatteluun ja käytiin läpi työsopimusasioita. Työhaastattelu sujui hyvin ja yritys solmi vakituisen työsuhteen talonrakentajan kanssa. Myöhemmin hän kertoi työn alkaneen hyvin ja olevansa kiitollinen tuesta.
Kokemuksia ja onnistumisia 10 vuoden varrelta?
- Pitkäjänteinen yksilövalmennus on onnistumisemme avain. Asiakkaan tilanteeseen on perehdytty hyvin ja alueen työllisyysmahdollisuudet tunnetaan.
- Kieli- ja kulttuurisensitiivinen työotteemme on saanut asiakkailtamme paljon kiitosta.
- Valmennuksen kesto määräytynyt asiakkaan tarpeiden mukaan. Kuljemme rinnalla kunnes työpaikka, koulutus tai muu palvelu on löytynyt.
- Verkostoyhteistyö on ollut merkittävä osa TyöPolun toimintaa ja sitä kautta asiakkaamme ovat saaneet monialaista tukea tilanteisiinsa sekä jatkopolkuja koulutuksiin ja työhön.
Seuraa hanketta täällä:
Verkkosivu: https://www.hameensetlementti.fi/tyopolku/
Facebook: https://www.facebook.com/tyopolku
Instagram: https://www.instagram.com/tyopolku/
Yle verkkouutinen: https://yle.fi/a/74-20085662
Yle Radio Suomi Hämeenlinna: https://areena.yle.fi/podcastit/1-70586579
Lue sarjan aiemmat kirjoitukset:
Hankkeet työllisyyttä edistämässä – osa 1: LOIKKA-hanke – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)
Hankkeet työllisyyttä edistämässä – osa 2: Hämeen malli -hanke – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)
Hankkeet työllisyyttä edistämässä – osa 4: WorkLAB-2 – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)
Hankkeet työllisyyttä edistämässä – osa 6: Oppien osallisuuteen – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)
Hankkeet työllisyyttä edistämässä – osa 7: Valjakolla työelämään – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)
Hankkeet työllisyyttä edistämässä – osa 9: Työtä kyllä riittää – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)
Hankkeet työllisyyttä edistämässä – osa 10: Kohti uutta – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)