”Jokainen tarvitsee jonkun, joka uskoo sinuun” – AvainStartin avulla työelämään

Miten voisin laatia työnhakuun selkeän suunnitelman? Miten sanoittaisin omaa osaamistani? Mistä voisin tietää, onko haaveilemani ala minulle oikea?

Kun työpaikka on etsinnässä, voi hakemisen ja työllistymisen tueksi valjastaa AvainStartin väen. ”On hyödyllistä, että asioita pohtii ja pallottelee yhdessä toisen kanssa. Joskus jokin tietty pulma lähtee ratkeamaan jo ihan sillä, että sen ajattelee ääneen”, valmentajat Petri Siren sekä Maarit Kauhala kertovat.

AvainStartti tarjoaa yksilöllistä, laajennettua valmennusta hämeenlinnalaisille ja lahtelaisille 18–40-vuotiaille työtä tai opiskelupaikkaa hakeville. AvainStarttiin tullaan usein omavalmentajan kautta – työttömyys voi olla pitkittynyt, työnhaku ei ole johtanut tuloksiin tai työ- ja toimintakykyä rajoittavat esimerkiksi terveydelliset, sosiaaliset, neurokirjon tai oppimisen haasteet.

Keskimäärin valmennus kestää muutaman kuukauden, ja tapaamiset sovitaan kertaviikkoisiksi. ”Yhteistyö rakennetaan asiakkaan lähtökohtien ja tarpeiden mukaan”, Siren selvittää. ”Olemme tavallaan työntekijän ja työnantajan välimaastossa ja käymme keskustelua kumpaankin suuntaan.”

Digityöväline käyttöön

Uutta tähän vuoteen on AvainStartin digitaalinen oppimisympäristö, joka kokoaa työnhaussa tukevia materiaaleja yhteen sovellukseen. Digityövälineestä löytyvien videoiden ja tehtäväkokonaisuuksien avulla voi esimerkiksi valmistautua työhaastatteluun. Sovellusta voi käyttää itsenäisesti tai yhteistyössä valmentajan kanssa.

”Oppimisympäristöä kehitetään yhdessä asiakkaiden kanssa, jotta tehtävät olisivat selkeitä, helpostilähestyttäviä ja toisivat lisää arvoa valmennukseen. Tästä ei ole kauaa, kun avullamme oppimisympäristöä hyödyntänyt nuori kommentoi ilahtuneena, että hänen työhaastattelunsa oli mennyt todella hyvin”, Kauhala kuvailee.

Solmuja avaamassa

Millaisin eväin AvainStarttiin voi tulla? ”Ainoa, mitä valmennukseen tultaessa tarvitsee olla valmiina, on halu ja motivaatio edistää omia askelia”, Kauhala kertoo. Valmennus on erinomainen alusta reflektoinnille. Solmussa ja pohdinnassa saa olla niin pienet kuin isommatkin asiat.

”Usein nuorta esimerkiksi mietityttää se, mikä ala olisi se oma juttu. Silloin alalla kannattaa käydä työkokeilemassa”, ratkaisukeskeisesti asioita tarkasteleva Siren jatkaa. AvainStartti auttaa työkokeilupaikan etsimisessä, ja paikkaan voidaan myös etukäteen käydä yhdessä tutustumassa. Ja jos kipinä syttyy, on alaa siinä kohdin mahdollista hakeutua opiskelemaan.

Siren havainnollistaa myös työnhaun periaatteita: ”Toisinaan haettuun työpaikkaan on hyödyllistä soittaa ja pyytää kommenttia hakemuksesta tai työhaastattelusta. Tässäkin voimme olla tukena. Autamme myös tarvittaessa palastelemaan työnhakua pienempiin kokonaisuuksiin.”

Parasta palautetta

Työn etsimisen prosessin rinnalla valmennuksessa pohditaan myös elämää kokonaisuutena. ”Mietimme nuoren kanssa, missä tällä hetkellä mennään. Mitkä ovat hänen vahvuuksiaan ja mitkä asiat, kuten vaikkapa harrastus, auttavat keräämään voimavaroja”, Kauhala ja Siren kuvaavat.

Valmennuksen päättyessä varmistetaan, että asiakkaalla on olemassa jatkopolku, ja kuulumisia kysellään varsinaisen valmennuksen päätyttyäkin. ”Usein siinä kohdin kuulee asiakkaan kiitoksen eli kuinka tärkeää on ollut, että häneen on uskottu”, Kauhala tiivistää.

Voisiko AvainStartti tukea sinun matkaasi kohti työ- tai opiskelupaikkaa?

Kysymyksiin vastaa valmentaja Petri Siren

p. 050 363 7487 tai sähköpostilla petri.siren@avainsaatio.fi.

Valmentajat tavattavissa myös Ohjaamolla tiistai-iltapäivisin.

Lähteet:

AvainStartti – laajennettu valmennus (avainsaatio.fi)