Ketterimmät-työllisyysohjelma tutuksi – Osa 2: Pitkittyvän työttömyyden ehkäisy

Mikä Ketterimmät?

Hämeenlinnan seudulla työllisyyttä hoidetaan ja edistetään Ketterimmät-työllisyysohjelman mukaisesti. Ketterimmät on Hämeenlinnan seudun työllisyysohjelma vuosille 2017-2025, jota toteutetaan Hattulassa, Hämeenlinnassa ja Janakkalassa. Sen keskiössä ovat työnhakijoiden ja työnantajien aidot tarpeet. Ohjelma löytyy kokonaisuudessaan täältä: Ketterat_tyollisyysohjelma.pdf (hameenlinna.fi)

Ketterimmät-työllisyysohjelma ja sen toteutus on jaettu viiteen alaohjelmaan ja työryhmään. Ne ovat:

  • Muuttuva työelämä
  • Pitkittyvän työttömyyden ehkäisy
  • Nuoret töihin
  • Osaaminen ja kohtaanto
  • Vetovoima ja pitovoima

Kullakin alaohjelmalla on omat tavoitteet, työryhmä ja toimenpiteet. Työryhmiin on koottu alueemme työllisyys- ja elinvoimapalveluiden ammattilaisia, yli organisaatio- ja sektorirajojen. Monialaiset ja -ammatilliset työryhmät tapaavat säännöllisesti ja työskentelevät yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Blogikirjoitussarja Ketterimmistä

Elo-syyskuun aikana esittelemme blogikirjoituksissa kaikki viisi eri alaohjelmaa ja niiden konkreettisia toimenpiteitä. Tämän jälkeen tiedät ainakin murto-osan siitä, miten Hämeenlinnan seudulla edistetään työllisyyttä tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti lukuisten erilaisten toimenpiteiden avulla.

Toisena esittelyssä on Pitkittyvän työttömyyden ehkäisy -alaohjelma työryhmineen.

Pitkittyvän työttömyyden ehkäisy -alaohjelman kuvaus:

Nopeuttaa siirtymistä työttömyydestä työhön tai koulutukseen.

Tavoitteet:

1) Kehitetään työnhakijoiden osaamista vastaamaan työnantajien tarpeisiin

2) Vahvistetaan oppilaitosten yhteistyötä alueen yritysten, työelämän ja työllisyyspalveluiden kanssa

3) Työkyvyn tuen palveluiden kehittäminen työllistymisen tueksi

Esimerkkejä toimenpiteistä viimeisen vuoden ajalta:

  • TyöParkki on pyörinyt kevätkauden keskiviikkoisin klo 10-18. Tavoitettu noin 15 asiakasta per kerta. Walk in -työhaastatteluilloissa on saatu asiakkaille työsopimuksia. TyöParkki on toiminut matalan kynnyksen paikkana, jossa asiakkaat ovat saaneet nopeita vastauksia kysymyksiinsä. 
  • TYP eli työllistymistä edistävä monialainen palvelu on jalkautunut Hämeenlinnan pitäjiin ja palvelu on viety lähemmäs asiakkaita. Tästä on hyviä kokemuksia.
  • TYP on jalkautunut myös esim. Walokulman klubitalolle sekä Päivätuvalle. Siellä on kerrottu TYPistä ja saatu sitä kautta asiakkaita monialaiseen yhteispalveluun.
  • Kokeilu valmennuksellista kartoitusjaksoa yhteistyössä TYP ja Loikka-hanke
  • Työhönvalmennus pilotti toteutui (TEM erillisrahoitus) – Katja Noponen palveluntuottajana. Vamman tai sairauden perusteella myönnetty palkkatuki: mukana pilotissa Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula. Yhteensä 9 asiakasta. Pilotti osoitti sen, että keskeistä on tuki sekä asiakkaalle että työnantajalle.
  • Kanta-Hämeen hyvinvointialue (Oma Häme) aloitti toimintansa vuoden 2023 alusta. Vuoden lopulla käynnistettiin työttömien työkyvyn tuen ja arvioinnin seudulliset moniammatilliset tiimit. Myös työttömien terveystarkastusten osalta sisällöllinen kehittämistyö sekä yhteistyön kehittäminen kumppaneiden kanssa on käynnistynyt.
  • Kuntouttavan työtoiminnan ostopalveluiden hankintauudistus on käynnissä hyvinvointialueella ja kilpailutus toteutetaan 2024 aikana (pidemmän aikavälin suunnitelma). Uudistuneet palvelutuotteet tulevat käyttöön vuoden 2025 alusta alkaen.
  • Hattulassa toteutettiin loppusyksyllä 2023 kuntouttavan työtoiminnan ryhmäpilotti, joka oli kohdennettu pitkään työttömänä olleille henkilöille. Pilottiryhmä toteutettiin yhdessä Hattulan työllisyyspalveluiden ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Ryhmäpäivät sisälsivät teemoja esimerkiksi täsmätyökyvystä, työllistymisen mahdollisuuksista, tarvittavista palveluista ja terveydestä sekä liikuntaa ja retkeilyä. Ryhmän tulokset olivat hyviä ja jokainen osallistuja pääsi omassa tavoitteessaan eteenpäin. Syksyllä 2024 vastaavantyyppistä toteutusta pilotoidaan Hämeenlinnassa.
  • Myös johto on tiivistänyt yhteistyötä. Syksyllä 2023 työllisyyden yhdyspinnalla toimivat viranomaistahot (hyvinvointialue, työllisyysviranomaiset (TE-toimisto ja kuntakokeilu) sekä Kela) sopivat yhdessä tekemisen tiivistämisestä. Yhteiseksi päämääräksi ja tavoiteltavaksi asiaksi sovittiin: ”Ihmiset ovat töissä”. Todettiin, että meillä kaikilla on yhteinen vastuu päämäärän saavuttamisesta ja tätä kautta kestävän yhteiskunnan rakentamisesta.
  • TE25-uudistuksen valmistelu on meneillään ja kiihtyy vuoden loppua kohti. Valmistelussa sovitaan mm. monialaisen työn painopisteistä, toimintamalleista ja yhteistyön tavoista, jotta vuonna 2025 meillä on tehokkaat ja vaikuttavat palvelut ja asiakkaamme etenevät kohti työllistymistä.
Järvimaisema, etualalla puun oksia

Toimenpiteiden tuloksia ja vaikutuksia:

  • Tammikuussa 2023 pitkäaikaistyöttömiä oli seudulla 1571 ja huhtikuun 2024 tilaston mukaan 1447. Koko alueen työvoimasta pitkäaikaistyöttömiä oli 3,32 % (tammikuun tilasto 2023 oli 3,62 % työvoimasta).
  • Hämeenlinnassa TYP asiakkaita 543 (97), Hattulassa 47 (13), Janakkalassa 70 (31) (uudet asiakkaat suluissa) tammi-toukokuu 2024.
  • Hämeenlinnassa 32 %, Janakkalassa 15 % ja Hattulassa 56 % asiakkaista saavutti tavoitteenmukaisen tuloksen eli siirtyi työhön, koulutukseen tai muuhun pitkäkestoiseen ratkaisuun TYPin avulla tammi-toukokuussa 2024.
  • Kuntouttavan työtoiminnan toteutuneiden päivien määrä vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen aikana seudulla oli 8 746, kun edellisen vuoden 2023 vastaava luku oli 7 773 päivää.

Muut blogikirjoitussarjan kirjoitukset:

Osa 1: Ketterimmät-työllisyysohjelma tutuksi – Osa 1: Muuttuva työelämä – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)

Osa 3: Ketterimmät-työllisyysohjelma tutuksi – Osa 3: Osaaminen ja kohtaanto – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)